maandag 17 maart 2014

Varieer met croissantdeeg: Hartig brood en Kaneelbrood

Er stond kerriesoep op het menu en daar wilde ik nog iets lekkers maken. Ik had nog 2 blikjes croissantdeeg liggen en omdat ik daar wel vaker dingen mee uitprobeer ben ik tot dit heerlijke hartige brood gekomen. Ik zal proberen stap voor stap uit te leggen hoe je hem ook kunt maken. Het is vrij simpel, zeker met de foto's erbij.

Later heb ik hem ook nog een keer met suiker en kaneel gemaakt. Het recept van deze zoete variant staat onderaan.


Nodig:
- 2 blikjes croissantdeeg
- kleine cakevorm

Vulling
(valt mee te variëren, zie onderaan):
- 100 gram geraspte kaas
- half bakje kruiden roomkaas
- klein potje tomaten tapenade

Verwarm de oven voor op 160 graden (hetelucht).

Maak een blikje croissantdeeg open. Ik heb meestal het deeg van de Aldi in huis. Deze blikjes kosten slechts €1,09 en zijn prima. Rol het deeg voor 1/3e uit tot het eerste stippellijntje. Negeer het schuine lijntje, duw dat eventueel iets tegen elkaar aan.

Smeer het eerste deel in met bijna een half potje tapenade.


Rol het deeg terug over het deeg met de tapenade tot het tweede stippellijntje. Strooi hier een half zakje geraspte kaas overheen. Ik heb er nog wat tomatenzout over gestrooid maar dat is optioneel. 


Sla dan het laatste deel deeg terug over de geraspte kaas en smeer deze in met kruidenkaas


Vouw het deeg als een boek dubbel en herhaal hetzelfde met het tweede blikje deeg. Als je genoeg ruimte hebt, kan je ook beide blikjes tegelijk verwerken. 


Snijd de twee stukken deeg doormidden en smeer één helft in met het restant tapenade. 

dit is deeg uit 1 blikje


Leg het niet ingesmeerde deel bovenop het deel met de tapenade en vul de helft van een ingesmeerde cakevorm. Leg daarnaast de andere twee delen deeg op dezelfde manier. Strooi er nog een beetje geraspte kaas overheen. 


Bak het brood in ca. 1 uur gaar. Ik heb hem er na drie kwartier uitgehaald maar achteraf gezien was hij nog niet helemaal gaar van binnen. Dat zie je goed op onderstaande foto's.

Laat het brood afkoelen en snijd het in stevige plakken.



Variatie:
- Een laag kruidenkaas, dunne plakjes ham en kipfilet (broodbeleg)
- Een laag kruidenkaas, ham en salami
- Smeerkaas (evt. met kruiden), geraspte kaas en plakjes mozzarella
- Pesto ipv tapenade
- Leg er stukjes zongedroogde tomaatjes tussen
- Laagje honingmosterd dressing, dunne plakjes kipfilet en geraspte kaas. Een variatie op de tortilla tosti
- Combineer bovenstaande samenstellingen
- Verzin zelf iets en laat het weten bij de reacties. 

Maak het eens zoet: 
- Meng bruine suiker met kaneelpoeder en kaneelsuiker. Proef voor gebruik. De kaneel mag niet overheersen maar moet je wel proeven. Wat greinsuiker of suikerchips erdoor maakt het extra lekker. Dan krijg je een soort suikerbrood. 


Bij dit kaneelbrood heb ik het deeg ingesmeerd met bruine suiker gemengd met kaneelpoeder. Heb het toen in repen gesneden en deze in de lengte op elkaar gelegd in de cakevorm. Bij het aansnijden zie je dan een soort blokjes.


Liefhebbers kunnen er ook nog een laagje banketbakkersroom of hele dunne schijfjes appel tussen doen voordat het de oven ingaat. En wat dacht je van stukjes chocolade? O, ik sla weer door... Kortom voorlopig weer genoeg inspiratie, toch?

Tip: 
- Ik vond het brood te snel donker worden. Omdat het toen echt nog even nodig had heb ik het brood in de oven afgedekt met aluminiumfolie zodat het z'n kleur bleef behouden

Variatie:
- Het is ook lekker om deze kaneelsuikermix over het croissantdeeg te strooien

En zo maak je er losse broodjes van:


Als dit recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------
- Bekijk hier meer recepten met croissantdeeg


4 opmerkingen:

  1. Ik heb de afgelopen week toevallig ook kaneel-suikerbrood gemaakt van croissantdeeg maar dan opgerold als ronde mini-broodjes, in blokjes ziet het er ook leuk en lekker uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik rol ze ook regelmatig op, en maak er ook wel een soort van plukbrood van. Die recepten staan nog op mijn fb groep, zal ze er hier ook bij gaan plaatsen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Daad bij woord gevoegd en de andere recepten ook op de blog geplaatst. Bedoelde je dat met mini-broodjes en blokjes of maak jij ze anders?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ja de minibroodjes maakte ik ongeveer op dezelfde manier (zie mijn blog) Met de blokjes bedoel ik zoals je het hier hebt gemaakt, in reepjes in een cakevorm. Bedankt voor je berichtje op mijn blog, sorry dat ik je wakker heb gehouden;) Groetjes Barbara

    BeantwoordenVerwijderen