zondag 30 maart 2014

Smoor Djawa

Gesmoord rundvlees met de juiste kruiden is enorm lekker. Ik bereid deze Smoor Djawa naar aanleiding van een recept dat ooit in het tijdschrift Allerhande van de AH heeft gestaan. Alleen was het daar een magnetron recept wat ik zelf in een braadpan ben gaan maken. Ook heb ik het aangepast naar een grotere hoeveelheid want als ik dan toch bezig ben dan maar meteen veel. Onderaan staat ook nog de bereidingswijze in de slowcooker beschreven.


Nodig:
- 1 kilo runderlappen
- 3 flinke uien kleingesneden
- 3 grote tenen knoflook geperst
- ca. 100 cc citroensap (maag uit flesje)
- ca. 200 cc ketjap manis
- 3 of 4 theelepels sambal manis (naar smaak)
- 2 theelepels nootmuskaat
- 4 theelepels kaneelpoeder
- 1 theelepel kruidnagelpoeder
- 1 blokje rundvleesbouillon
- 4 laurierblaadjes
- 2 eetlepels azijn
- peper en zout
- (olijf)olie

Gebruik rundvlees naar keuze. Bijvoorbeeld magere runderlappen, sukadelappen of riblappen. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar sukadelappen. Braad het vlees in z'n geheel aan in wat olie. Ui en knoflook meefruiten. De overige ingrediënten erbij. Ca 500 cc water erbij en laten pruttelen met de deksel op de pan tot het vlees gaar is. Dit kan zomaar 2 tot 3 uur duren.

Haal na een uur het vlees uit de pan. Snijd het in kleinere stukjes, verwijder het vet en doe het terug in de pan. Het snijden gaat dan een stuk makkelijker dan als het vlees nog rauw is. Doordat het vetrandje er in eerste instantie aan is gebleven wordt het vlees malser.

Haal het laatste kwartier de deksel van de pan om het vocht in te laten koken. Maak evt op smaak met extra sambal, peper, zout, bouillonpoeder.

Lekker met (Pandan)rijst, wat kroepoek, sperzieboontjes maar ook op een broodje. Ik maak het meestal een dag van te voren, dan is het nog lekkerder omdat de smaken er dan goed ingetrokken zijn.

Zo zit het recept in mijn map. Tientallen keren gekopieerd om het steeds keer op keer mee te geven aan mijn gasten. Nu kan ik ze hier naartoe verwijzen :).


Note:
- Omdat hier flink wat ketjap doorheen gaat raad ik aan om niet een te zoete ketjap manis te gebruiken. De ABC (Heinz) is bijvoorbeeld erg lekker maar ik denk dat die te zoet is voor dit gerecht en dan gaat overheersen. De Ketjap manis van Conimex, Aldi of Lidl gebruik ik persoonlijk liever, die zijn wat zouter. Vaak meng ik verschillende soorten voor het beste resultaat.

Variatie:
- Het is heerlijk als stoofvlees bij patat
- Het smaakt ook erg goed bij zuurkool stamppot


Slowcooker:
Dit gerecht ondertussen ook in de slowcooker gemaakt. Ik heb hiervoor 2,5 kilo runderlappen gebruikt. De uien, knoflook, laurierblaadjes, nootmuskaat, kaneel, kruidnagelpoeder, sambal, azijn en ketjap verdubbeld. Er 1 bouillonblokje aan toegevoegd + 500 ml water en het bij de 100 ml citroensap gehouden. Ik heb het vlees meteen in stukken gesneden. Eerst aangebraden en de uien even gefruit (dit is niet noodzakelijk maar zou het gerecht nog lekkerder maken). De slowcooker twee uur op high gezet en daarna een uur of 4 op low. Compleet op low heeft het ca. 8 uur nodig, hangt ook af van het soort vlees dus neem ruim je tijd. Het is klaar als het vlees uit elkaar valt.

Toen het klaar was heb ik het vlees uit de pan gehaald. De saus door een vergiet en toen nog even ingekookt en iets verdikt met allesbinder. Tweede dag gegeten voor nog meer smaak.

Wij aten de Smoor Djawa met Pandan rijst en Oosterse spruitjes


Tip: 
Maak ook deze sambal goreng kentang kering (sambal-ketjap frietjes) erbij. Om van te snoepen, zo lekker.Tips voor aanschaf van een slowcooker:
- Ik vind het fijn als de deksel van glas is zodat je er doorheen kunt kijken
- Ik vind het fijn als er een timer opzit die automatisch overgaat in de warmhoudstand als hij klaar is
- Ik wilde graag een grote slowcooker. In de mijne van 6,5 liter kan ik met gemak voor acht personen de smoor djawa maken. Ook maakte ik er een Boeuf Bourguignon in voor zelfs tien personen. Ik maak graag veel en vries dan een gedeelte in als het niet op gaat. 

Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:

Weet je dat ik kookworkshops geef? Van chocoladeparty's (bonbons en truffels maken) tot high tea's, sushi workshops, wereldgerechten en meer. Deze geef ik bij jou thuis of op locatie naar keuze. Heb je een vrijgezellenfeest, familiefeest of zoek je een leuk bedrijfsuitje, lees dan hier meer informatie om een gezellige kookworkshop te boeken. Bij grote groepen neem ik een collega mee.


9 opmerkingen:

 1. 100 cc citroensap is dat niet heel veel!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nee hoor, niet bij deze hoeveelheid. Volgens het originele recept waren het 2 eetlepels op 250 gram vlees. Uitgaande van 15 cc per eetlepel zou je dan op 120 cc komen. Je proeft het niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. het het gemaakt met twee eetlepels citroensap, zal volgende keer 120 cc proberen. ps het was heerlijk!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gewoon doen, kan prima. Leuk dat je het hebt gemaakt!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een heerlijke recepten allemaal Marlon...dit is ook eentje die ik snel eens ga proberen! Oh en zoals je ziet heb ik een id aangemaakt :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eerst die andere stoof proberen. Die met kokos. Staat hier ook weer te pruttelen. Die is zooooo lekker :)

   Verwijderen
 6. Hahaha, doen we...staat op de planning voor woensdag, heb (bijna) alles in huis gehaald :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dag Marlon,

  Nu pas je blog ontdekt en als eerste deze smoor djawa gemaakt: Een dikke 10.
  Wat was dat lekker. Nu wil ik je nasikruiden gaan maken. Ben benieuwd. Hoe maak jij zelf verder je nasi?

  Groetjes en heel veel dank van Ellen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Ellen,

   Deze is echt lekker hè. Is natuurlijk niet helemaal mijn eigen recept maar wij smullen er ook elke keer weer van.

   Ik maak mijn nasi meestal vrij simpel. Ik bak uien, knoflook, fijngesneden prei en kleine blokjes kipfilet en doe daar de kruiden bij, een scheutje ketjap manis en een scheutje water. Later meng ik dat met gekookte rijst. Met de kruiden kan je niet zosnel uitschieten omdat ik bij het mengsel oppas met de chilipoeder. Neem gerust twee flinke eetlepels op een pak rijst.

   Verwijderen