woensdag 20 september 2017

Snelle sambal goreng kentang kering (sambal-ketjap frietjes)

Sambal goreng ketang kering staat voor kruidige gebakken aardappel. Het is een Indonesisch bijgerecht wat meestal bij rijst en bamigerechten (rijsttafel) wordt gegeten. Ook kom je het tegen in de Surinaamse keuken, Eigenlijk zou je voor dit gerecht verse aardappels moeten schillen en dan in flinterdunne reepjes snijden maar ik gebruik er mini friet chips voor uit de supermarkt.

Door de ingrediënten die je gaat toevoegen worden deze chipjes lekker kleverig, zoet en pittig tegelijk. Ze zijn ook heerlijk uit het handje. Ik maak dan ook altijd extra veel want er gaat al een groot gedeelte doorheen voordat ik ze kan gebruiken waarvoor ik ze heb gemaakt.


Nodig: 
- 300 gram mini friet chips 
- 2 uien
- 3 tenen knoflook
- 1 duim gember
- een stuk rode peper of 1 eetlepel sambal manis
- 60 ml ml ketjap manis (ik gebruik die van Conimex, Lidl of Aldi)
- 75 ml / gram gula djawa (palmsuiker) of bruine basterdsuiker
- olie

Helemaal origineel Indonesisch is mijn recept niet. Het is ooit onstaan door een samenvoegsel van meerdere recepten. Omdat ik het op deze manier erg lekker vind, maak ik het nog steeds zo. Ik gebruik het liefst half paprika en half naturel chips. Is ook niet zoals het hoort maar wel zeer smakelijk. Bij zakjes van 100 gram neem ik twee zakken naturel en één zak paprika chips. 

Snijd de uien, knoflook en gember zeer fijn. Ik gebruik hier een multihakker voor. Bij gebruik van verse peper kan je die meteen meehakken. 

Verwarm een lepeltje olie. Fruit hier het uienmengsel in aan. Laat zachtjes garen. Voeg de ketjap toe en laat warm worden. Los de gula djawa of basterdsuiker erin op. Bij gebruik van basterdsuiker neem ik een maatlepel maar je kunt het ook wegen. Gula djawa is sowieso handiger om te wegen. 

Proef het sausje wat nu in je pan zit. Het mag lekker pittig-zoet zijn. Vind je het te pittig voeg dan nog wat gula djawa / basterdsuiker toe. 

Als het sausje naar wens is voeg je de frietjes toe. Roer goed door en verdeel ze over een bakplaat.  


Bak de frietjes 20-30 minuten op 130 graden in een voorverwarmde oven. Hussel ze tussendoor een keer door. Proef na 20 minuten of de frietjes weer krokant zijn. Ze waren namelijk iets zachter geworden door het sausje waar ze doorheen gemengd waren. Als de frietjes bijna krokant zijn, zijn ze goed, zet ze anders nog even terug. Tijdens het afkoelen worden ze nog iets krokanter. Breek de sambal-ketjap frietjes (zoals wij ze noemen) na het bakken los van elkaar. Bewaar ze in een goed afgesloten trommel zodat ze lekker knapperig blijven. 

De sambal goreng kentang kering is ontzettend lekker bij de rendang ketjap. Ook dat is een niet origineel gerecht wat ooit spontaan is ontstaan maar je hebt er gegarandeerd succes mee.


Variatie:
- Maak dit eens met gewone naturel (ribbel)chips of met aardappelblokjes


Als deze blog je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:Geen opmerkingen:

Een reactie posten