donderdag 19 februari 2015

Rendang ketjap -> De lekkerste runderstoof die ik ooit heb gemaakt

Is het rendang? Nee! Is het smoor daging? Nee! Eet je je vingers erbij op? Als je niet op past wel! Is het lekker? Ja, het is TE lekker! Een lekkerder runderstoof ken ik eigenlijk niet terwijl ik dacht dat de winterse stoofschotel met tomaten het allerlekkerst was.

Ik had nog kokosmelk over en met ketjap en kruiden ben ik maar gewoon wat gaan doen. Gelukkig had ik alles opgeschreven zodat ik het nog vaker kan gaan maken en het kan delen zodat jullie het ook kunnen proberen. Snel doen, dit wordt je favoriet! Laten we het voor het gemak rendang ketjap noemen.


Nodig (4 personen):
- 1 kilo sucadelappen
- 2 grote uien fijngesneden
- 2 flinke tenen knoflook geperst
- 50 ml nasikruiden*
- 100 ml rode wijnazijn
- 2 laurierblaadjes
- 200 - 250 ml kokosmelk
- 100 ml kokosrasp
- 250 ml ketjap manis
- 500 ml water
- kokosboter of olie

Omdat hier flink wat ketjap doorheen gaat raad ik aan om niet een te zoete ketjap manis te gebruiken. De ABC (Heinz) is bijvoorbeeld erg lekker maar ik denk dat die te zoet is voor dit gerecht en dan gaat overheersen. De Ketjap manis van Conimex, Aldi of Lidl gebruik ik persoonlijk liever, die zijn wat zouter. Vaak meng ik verschillende soorten voor het beste resultaat.

Neem een ruime braadpan. Snijd de stukken vlees in drieën en bak het aan twee kanten aan in wat olie. Voeg ui en knoflook toe. Laat even aanfruiten. Haal het vlees even uit de pan. Schenk de kokosmelk, ketjap, wijnazijn en het water in de pan. Voeg de nasikruiden, geraspte kokos en laurierblaadjes toe. Breng aan de kook en leg het vlees terug in de pan. Je hebt kans dat als je de koude kokosmelk, het water en de ketjap direct toevoegt aan het vlees, dat het vlees dan schrikt van de kou en niet mals wilt worden.

Laat minimaal 2 uur pruttelen met de deksel op de pan tot het vlees uit elkaar valt. Snijd het vlees evt met je spatel in kleinere stukken. Haal dan de deksel van de pan en laat het vocht inkoken.

Haal de laurierblaadjes eruit voor het serveren. Eet de stoof de tweede dag, dan is het nog lekkerder!

* Ik gebruik een maatschep voor mijn nasikruiden (en kokos). Heb je geen zin of tijd om het zelf te maken dan heb je ongeveer twee zakjes kruiden nodig.

Kindvriendelijk:
- De stoofschotel is mild en kinderen zijn vaak gek op draadjesvlees dus wat zal ik nog meer zeggen
- Eventuele alcohol in de wijnazijn verdampt bij het stoven
- Ook lekker met wat peper of sambal erdoor

Wij aten het met kleefrijst (pandan) en sajoer groenten. Hmmmm


Slowcooker:
Dit stoofgerecht is zeer geschikt om in een slowcooker te maken. Het grootste voordeel vind ik dat je niet bang hoeft te zijn dat de bodem aan gaat koeken, waardoor je minder vaak hoeft te roeren en je er niet voor thuis hoeft te blijven. Ook kon ik nu een extra grote hoeveelheid maken omdat ik een slowcooker heb van 6,5 liter en mijn andere pannen kleiner zijn. 

Ik maakte 3 kilo sucadelappen in de slowcooker. Ik heb het vlees eerst aangebraden en toen in de SC gelegd (dit is niet noodzakelijk). Toen de uien en knoflook gefruit en daar de kokosmelk, ketjap en water bij gedaan. Dit aan de kook gebracht en met de overige ingrediënten aan het vlees toegevoegd. De SC eerst een uurtje op high gezet zodat alles goed warm kon worden. Daarna heeft het nog zeven uur op low gestaan. Dit kan per keer verschillen, hangt af van het soort vlees.

Toen het vlees gaar was heb ik het vlees met een schuimspaan uit de SC gehaald. Ik heb de jus/saus overgedaan in een andere pan en ingekookt tot de hoeveelheid vocht naar wens was. Het vocht weer toegevoegd aan het vlees en het een nacht in laten trekken. Tweede dag blijft toch het lekkerst.

Ik gebruikte voor 3 kilo vlees het volgende: 
- 3 kilo sucadelappen
- 6 grote uien fijngesneden
- 6 flinke tenen knoflook geperst
- 100 - 150 ml nasikruiden (ben begonnen met 100 ml en heb later nog ietsjes toegevoegd)
- 100 ml rode wijnazijn (niet extra dus)
- 6 laurierblaadjes
- 600 ml kokosmelk
- 200 gram kokosrasp (ik had een zak van 200 gram, niet gemeten hoeveel ml dat was)
- 600 -750 ml ketjap manis
- ca. 600 ml water

Ik wilde minder ketjap gebruiken maar kreeg het er niet mee op smaak. Uiteindelijk dus best nog wel veel gebruikt. Ik heb water toegevoegd tot het vlees onderstond. Later dus weer laten verdampen door het in te koken. Heb ook nog een paar lepels sambal toegevoegd (houden wij van).

Probeer ook een keer rendang met kruidige hutspot.


Kokosmelk over? Wij zijn gek op deze currykokossaus.


Tips voor aanschaf van een slowcooker:
- Ik vind het fijn als de deksel van glas is zodat je er doorheen kunt kijken
- Ik vind het fijn als er een timer opzit die automatisch overgaat in de warmhoudstand als hij klaar is
- Ik wilde graag een grote slowcooker. In de mijne van 6,5 liter kan ik met gemak voor acht personen de smoor djawa maken. Ook maakte ik er een Boeuf Bourguignon in voor zelfs tien personen. Ik maak graag veel en vries dan een gedeelte in als het niet op gaat. 

Slowcookers zijn in NL te koop bij o.a. Bol.comde Slowcookery, de Kijkshop en de Mediamarkt. Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------
In deze post zijn affiliatelinks verwerkt.

13 opmerkingen:

 1. 250 ml. ketjap, klopt dat wel???

  BeantwoordenVerwijderen
 2. 250 ml lijk ik me inderdaad ook veel!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tsja, ik ben gek op ketjap en gebruik altijd erg veel. Het kan wel per merk verschillen hoeveel je nodig hebt. Ik vind die van Conimex het lekkerst. Heb andere geprobeerd en die vind ik te zoet.

  Sorry anoniem, ik dacht dat ik op je gereageerd had.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Afgelopen vrijdag gemaakt voor zaterdag. Als snack op stokbrood/toast. Dus daarom vlees helemaal uit elkaar geplukt zodat het mooi klein was. Nog extra toegevoegd 2 runderbouillonblokken en een rondje (=ongeveer 35 gram) gula djawa (palmsuiker). Dit laatste als tegenhanger voor de azijn. Op de dag dat het gegeten werd nog ruim 250 gram kastanjechampignons fijn gesneden en even gebakken. Dat nog door het vlees geroerd. De liefhebbers van pittig zouden nog een rood pepertje fijn kunnen snijden en erbij doen tijdens de bereiding.Had ik niet gedaan omdat er jonge kinderen meeaten Smaakte super. Ga dit zeker vaker maken. Overigens, de hoeveelheid ketjap was zeker niet teveel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat ontzettend leuk dat je er je eigen draai aan hebt gegeven. Goeie tip ook voor anderen die hier lezen, dankjewel.

   Verwijderen
 5. Ga het vandaag maken. Ik doe ook weleens nassikruiden door de hutspot.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Doe ik ook, zie het recept van de kruidige hutspot in deze blog. Erg lekker :)

   Verwijderen
 6. Eas heerlijk en voor herhaling vatbaar,ook op verzoek van de familie.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel. Hier is het net klaar voor morgen, yummmm :)

   Verwijderen
 7. Echt superlekker! Ik heb de hoeveelheden niet precies aangehouden, ik gok meestal maar wat. Extra toegevoegd een verkruimelde plak peperkoek en theelepel sambal. Heb het gisteren gemaakt met de bedoeling het vandaag te eten en moest de pan bijna verstoppen. Anders hadden we vandaag niets meer over gehad. Dank voor het recept!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Alleen maar goed dat je de hoeveelheden op gevoel doet. Gewoon proeven tot het naar je eigen wens is. Het lukt mij ook nooit om een recept precies aan te houden, ik doe vaak maar wat tot ik het lekker vind. Enne, die pan moeten verstoppen, haha, zeer herkenbaar :)

   Verwijderen
 8. Ik ben gek op de Indische keuken, ik ga het gelijk proberen straks.
  Bedankt!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is zelf verzonnnen recept hè, maar zeker weten ga je dit heerlijk vinden als je van de Indische keuken houdt :)> hoor ik het van je?

   Verwijderen