donderdag 14 juli 2016

Zelf kruidenmixen maken -> Kruidenzout

Laatst kreeg ik de vraag of ik misschien een mix wist ter vervanging van Aromat omdat daar zoveel hulpstoffen inzitten. Nou gebruik ik dat zelf nooit maar ik heb wel altijd een potje tomatenzout staan uit Duitsland voor als ik net nog wat smaak mis. Daar zit buiten zout o.a. peterselie, peper, uien en rozemarijn in en verder natuurlijk ook weer die nodige hulpstoffen als smaakversterkers, dextrose en dingen waarvan ik geen zin heb om de vertaling op te gaan zoeken.

Vandaag dus maar eens kruiden gaan mengen die ik vaak gebruik en die eigenlijk overal wel bijpassen. Ik vond het mengsel eerst veel te zout (wat wil je met kruidenzout) maar heb er nog wat extra groen aan toegevoegd en toen was ik eigenlijk best tevreden. Voortaan dus geen potje meer uit Duitsland maar mijn eigen potje met kruidenzout wat je denk ik ook goed zou kunnen vervangen voor de Aromat.Nodig:
- 3 eetlepels grof zeezout of 2,5 eetlepel fijn keukenzout
- 3 eetlepels gedroogde bieslook
- 3 eetlepels gedroogde peterselie
- 1 eetlepel gedroogde rozemarijn
- 1,5 eetlepel uienpoeder
- 1 eetlepel kerriepoeder
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 0,5 theelepel chilivlokken (pull biber, toko) of zwarte peper

Met deze hoeveelheden kon ik precies het glazen potje vullen waar eerst het zeezout inzat en kan ik ongeveer twee van de metalen potjes vullen waar het nu in zit. 

Meng alle kruiden goed door elkaar in een kom. Je kunt ze nu in zo'n glazen strooier van het zeezout doen en dan elke keer de kruiden vers malen over je eten. 


Ik vond dat er iets teveel tegelijk uitkwam dus ben de kruiden gaan malen in mijn multihakker.


Daarna voorzichtig de mix overgedaan in een kruidenstrooier en klaar was mijn kruidenzout.


Meteen maar een beschuitje met gebakken ei gemaakt om te proeven, jammie...


Let op:
- Het blijft natuurlijk zout dus gebruik het kruidenzout met mate. Gebruik het op je eitje, tomaatjes, vlees, soep enz. 
- Het mengsel is geen vervanger voor een zoutarm dieet. 

Variaties:
 - Je kunt het zout ook alleen mengen met verschillende groene kruiden als bieslook, peterselie, tijm, rozemarijn, marjolein, dille enz. Lekker voor door de dressing over groene salade.
- Je kunt ook verse kruiden gebruiken. Verdeel het mengsel dan over een bakplaat en zet het onafgedekt veilig weg. Laat het minstens 24 uur drogen voordat je het in een potje doet.


Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken? 

-------------------------------------------------------------
Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:Weet je dat ik kookworkshops geef? Van chocoladeparty's (bonbons en truffels maken) tot high tea's, sushi workshops, wereldgerechten en meer. Deze geef ik bij jou thuis of op locatie naar keuze. Heb je een vrijgezellenfeest, familiefeest of zoek je een leuk bedrijfsuitje, lees dan 
hier meer informatie om een gezellige kookworkshop te boeken. Bij grote groepen neem ik een collega mee.

8 opmerkingen:

 1. Wat een goede tip om je kruiden zelf te maken zeg! Bij onze volgende bbq zal ik dat eens doen en mijn vlees daarmee marineren, topidee!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Bibi, niet gaan marineren met deze mix hoor, is echt veel te zout. De nasi/bami mix is lekker met ketjap om sate van te maken en de Griekse en Mexicaanse kan je ook goed mee marineren. Als je de ranchkruiden met yoghurt mengt en daar kip in laat marineren krijg je heerlijk malse kip.

   Verwijderen
 2. Marlon weet je wat ook lekker is? Je eigen muntsuiker maken, verse munt drogen, fijnmalen en vermengen met suiker, het liefst basterd suiker(wit) het geheel nog eens even lekker malen in de machine en je hebt een heerlijke muntsuiker, lekker in de yoghurt, smoothie, vla en ja zelfs in de thee is het lekker

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een leuk idee, ook lekker over aardbeien, denk ik :)

   Verwijderen
 3. zeker weten lekker over aardbeien, mijn man wil niet anders meer

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wel erg zout die kruidenmix kreeg bloeddruk 200 er van,nu maar 1 theelepel
  in plaats van 3 eetlepels.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik gebruik deze kruidenzout als vervanging voor gewoon zout en dan is het al een stuk minder zout. Maar aanpassen naar eigen idee is altijd prima hoor.

   Verwijderen