Ik had nog wat restjes liggen en een rol gekoelde bladerdeeg die al richting eind houdbaarheidsdatum ging. Ben gaan rommelen en kwam tot een heerlijk eindresultaat. Ik heb opgeschreven wat ik erop heb gedaan maar je kunt er nog veel meer lekkers op doen. Er kan echt heel veel. Onderaan het recept staan heel veel variaties. Vul jij ze aan?
Nodig (voor 2 grote of 3 kleine eters):
- een rol bladerdeeg of 6 plakjes bladerdeeg uit de vriezer
- bakje crème fraiche
- 350 gram aardappeltjes
- 100 gram uitgebakken spekjes
- 1 rode ui
- 1 tomaat
- handje diepvriesspinazie (a la crème)
- handje geraspte kaas
- basilicum, optioneel
Verwarm de oven voor op 220 graden (hetelucht 210 graden). Rol de plak bladerdeeg uit. Op de foto zie je 2/3e van de rol bladerdeeg. Met de ingrediënten hierboven kan je de hele rol bedekken.
Meng de crème fraiche met een flinke lepel Italiaanse kruiden. Proef of je het genoeg vindt.
Smeer de bladerdeeg in met de crème fraiche. Gaat handig met de achterkant van een lepel.
Verdeel er schijfjes aardappel overheen. Ik had nog krieltjes. Die heb ik in plakjes gesneden en 3,5 minuut voorgekookt in de magnetron. Verdeel daar ringetjes ui, kleine blokjes tomaat en uitgebakken spekjes overheen.
Voor nog wat extra groenten heb ik er blokjes diepvriesspinazie op gelegd. Ook nog wat verse basilicum erover geknipt.
Als laatste er nog wat geraspte kaas overheen
Zet de plaattaart nu voor ca. 13 minuten in de oven tot het bruin gaat worden. Draai dan de temperatuur terug naar 160 graden en zet de taart nog vijf minuten terug zodat het deeg goed gaar kan worden. Het kan zijn dat het iets langer nodig heeft, ligt een beetje aan je oven.
Kindvriendelijk:
- Altijd. Doe de vulling erop waar het kind blij van wordt.
Variatie:
- Varieer met deeg voor hartige taart, pizzadeeg of flammkuchendeeg
- Gebruik tomatensaus met Italiaanse kruiden ipv creme fraiche
- Gebruik een andere vulling. Bijvoorbeeld: ham, salami, ananas, shoarma, tonijn, broccoli, prei
- Maak de taart Mexicaans met bbq-saus, mais, zwarte boontjes, tomaat
- Maak de taart Oosters met satesaus, ananas, banaan, gemarineerde kipfilet, taugé
- Maak de taart vega met aardappel, ui en meerdere soorten kaas
- Maak de taart Grieks met tomatensaus en Griekse kruiden of creme fraiche en ranchkruiden, leg er gyros op
- Maak het zoet met kaneelsuikermix en plakjes appel, ananas, peer en/of perzik. Of smeer het deeg in met Nutella of chocoladepasta. Leg er een bolletje ijs op als het uit de oven komt
Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?
-------------------------------------------------------------
Ik had zoals je had omschreven, bladerdeeg gebruikt maar dat bleef zacht en zompig! Zou bladerdeeg voor hartige taart beter werken?
BeantwoordenVerwijderenHet scheelt als je het deeg op bakpapier bakt wat op een rooster ligt. Zo komt de warmte er aan de onderkant beter bij. Ook zou je het bladerdeeg eerst voor kunnen bakken. Raadzaam is dan wel om het dan blind te bakken met bakbonen (even googlen). Deeg voor hartige taart of pizzadeeg is natuurlijk ook altijd goed.
Verwijderen