vrijdag 9 januari 2015

Zelf kruidenmixen maken -> Griekse kruidenmix

De zelfgemaakte kruidenmixen bevallen me goed en daarom heb ik nu ook een Griekse kruidenmix gemaakt. Voorheen gebruikte ik deze voornamelijk voor gyros maar tegenwoordig gebruik ik het voor veel meer gerechten.


Een handig weetje: 
1 lepel poeder = 4 lepels gedroogde kruiden (vlokken, snippers) = 12 lepels verse kruiden

-------------------------------------------------------------

Nodig: 
Ik spreek over lepels en noem hierbij geen maat. Je kunt zelf kiezen voor theelepels of eetlepels. Ik heb een dessertlepel gebruikt. Zo heb ik een potje vol en kan ik voorlopig vooruit.

- 4 lepels milde paprikapoeder (mag ook half mild en half pikant)
- 3 lepels komijnzaad = djintan
- 3 lepels knoflookpoeder
- 3 lepels gedroogde tijm
- 3 lepels gedroogde oregano
- 3 lepels gedroogde peterselie
- 2 lepels gedroogde basilicum
- 2 lepels koriander = ketoembar
- 2 lepels gedroogde korianderblaadjes*
- 2 lepels (zee)zout, optioneel
- 2 lepels uienpoeder
- 2 lepels gedroogde uienvlokken
- 1 lepel zwarte peper
- 1 lepel kaneelpoeder
- kwart lepel chilipoeder (wees voorzichtig, liever te weinig dan teveel)**

*I.p.v. korianderblaadjes mag je ook gedroogde peterselieblaadjes gebruiken
** Je kunt ook cayennepeper gebruiken (cayenne is alleen chilipeper, chilipoeder is een samengesteld mengsel. Ik gebruik wat ik in huis heb)

Meng de kruiden en specerijen en bewaar ze in een afgesloten pot. De kruidenmix is zeker een jaar houdbaar.

Marineer 500 gram vlees met wat olie en twee eetlepels (ca. 30 ml) gemengde kruiden


Als dit recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------

- Bekijk hier meer recepten om kruidenmixen zelf te maken
- Bekijk hier recepten met Griekse kruidenWil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:

Weet je dat ik kookworkshops geef? Van chocoladeparty's (bonbons en truffels maken) tot high tea's, sushi workshops, wereldgerechten en meer. Deze geef ik bij jou thuis of op locatie naar keuze. Heb je een vrijgezellenfeest, familiefeest of zoek je een leuk bedrijfsuitje, lees dan hier meer informatie om een gezellige kookworkshop te boeken. Bij grote groepen neem ik een collega mee.


7 opmerkingen:

 1. Heerlijke mix...veel lekkerder dan uit een zakje en gezonder (minder zout)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Marlon,
  Ik heb net de nasikruidenmix gemaakt voor je runderstoof ( dat ruikt zo lekker, kan niet wachten tot het avondeten 😉)
  Ik kan alleen geen uienvlokken vinden. Waar haal jij ze? Ik zie ze nu ook weer bij je Griekse kruidenmix voorbij komen.
  Heb jij nog een alternatief voor djinten? Ik vind komijn zo vies en overheersend en toch hoort het ook wel weer bij deze mixen.

  Groetjes Elka

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Elka,

   Ik haal van die glazen potten bij de Aldi. Ze hebben daar potten peterselie, bieslook en uienvlokken. Heb ook weleens andere gehaald maar deze bevallen mij het beste. Ipv de gedroogde uien kan je ook een halve eetlepel extra uienpoeder (kwart van de hoeveelheid uiensnippers) nemen of wat extra verse uien toevoegen aan het gerecht.

   Ik weet geen alternatief voor djinten maar zelf vind ik het niet overheersend als ze door de mix gemengd worden. Je zou evt de kruidenmix eerst zonder de djinten kunnen maken en dan proeven of je het mist.

   Groetjes van Marlon

   Verwijderen
 3. Hallo Marlon,
  Bedoel je bij de chilipoeder - chilipeper of chilipoeder met o.a. oregano?
  Groetjes, Martien

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Martien,

   Ik gebruik wat ik in huis heb. Ik gebruik nu pure chili (is bekend onder de naam cayenne) maar chilipeper (het mengsel) mag je ook gebruiken. De hoeveelheid is maar klein dus de samenstelling neemt niet zo nauw daarin

   Verwijderen
 4. Verrukkelijke kruidenmix! Al in diverse recepten gebruikt.
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen