
Nodig:
- 1 kilo gehakt
- 2 blikjes tomatenblokjes
- 2 blikjes tomatenblokjes
- 2 uien
- minimaal 2 tenen knoflook
- 2 eieren
- 2 beschuiten
- 60 ml Griekse kruiden (4 flinke eetlepels)
- peper, zout, oregano
- olie
- minimaal 2 tenen knoflook
- 2 eieren
- 2 beschuiten
- 60 ml Griekse kruiden (4 flinke eetlepels)
- peper, zout, oregano
- olie
- rijst, couscous, brood, tzatziki
Je mag het recept ook halveren maar ze zijn zo lekker dat je er al snel meer van wilt eten.
Meng het gehakt met de Griekse kruiden, knoflook, eieren en beschuit (hier maak je eerst paneermeel van). Heb je geen zin om de kruiden zelf te mengen dan kan je ook kant en klare kruiden gebruiken. Bijvoorbeeld gyroskruiden. Wees wel wat zuiniger met kant en klare kruidenmix want deze is vaak zouter.
Draai balletjes ter grootte van een flinke bitterbal.
Je mag het recept ook halveren maar ze zijn zo lekker dat je er al snel meer van wilt eten.
Meng het gehakt met de Griekse kruiden, knoflook, eieren en beschuit (hier maak je eerst paneermeel van). Heb je geen zin om de kruiden zelf te mengen dan kan je ook kant en klare kruiden gebruiken. Bijvoorbeeld gyroskruiden. Wees wel wat zuiniger met kant en klare kruidenmix want deze is vaak zouter.
Draai balletjes ter grootte van een flinke bitterbal.
Je kunt ze nu op twee manieren garen. Ik heb de helft van de balletjes aangebraden en de andere helft gepocheerd om te testen wat het best beviel.
Pocheren:
Breng een pan met bouillon aan de kook. Laat voorzichtig de balletjes erin vallen en laat ze ongeveer vijf minuten in het water liggen (van de kook af). Daarna schep je ze eruit. De balletjes zijn dan gaar. (Snijd er eentje door om te testen). De bouillon kan je later gebruiken om rijst in te koken of maak er Griekse bonensoep van.
Bakken:
Bak de balletjes gaar in de koekenpan met een beetje boter of olie. Je mag ze ook kort aanbakken en dan laten garen in de saus, zie tip bij de reacties onderaan.
Fruit nu de gesnipperde uien en geperste knoflook en kiep de blikjes tomatenblokjes in de pan. Laat een minuut of 20 sudderen en inkoken. De gare balletjes kan je naderhand toevoegen. Breng de saus op smaak met peper, zout, oregano en evt. nog een schepje Griekse kruiden. Lekker met rijst, couscous of brood en tzatziki. Ook heerlijk als borrelballetje.
Variatie:
- Voeg gesnipperde uien (of bosui) toe aan het gehakt
- Laat verse tomaat mee sudderen met de saus
- Leg een blokje feta kaas in het midden van de gehaktbal
- Bak blokjes courgette mee
- Maak balletjes van 50 gram, druk de balletjes plat en grill ze op de BBQ als mini hamburgers
- Ben je niet zo weg van tzatziki maak dan de ranch knoflooksaus erbij
Deze Griekse salade smaakt er ook heerlijk bij:
Kindvriendelijk:
- Zet evt. de staafmixer op de saus voordat je de balletjes terug plaatst
Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?
-------------------------------------------------------------
Variatie:
- Voeg gesnipperde uien (of bosui) toe aan het gehakt
- Laat verse tomaat mee sudderen met de saus
- Leg een blokje feta kaas in het midden van de gehaktbal
- Bak blokjes courgette mee
- Maak balletjes van 50 gram, druk de balletjes plat en grill ze op de BBQ als mini hamburgers
- Ben je niet zo weg van tzatziki maak dan de ranch knoflooksaus erbij
Deze Griekse salade smaakt er ook heerlijk bij:
Kindvriendelijk:
- Zet evt. de staafmixer op de saus voordat je de balletjes terug plaatst
Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?
-------------------------------------------------------------
Wat ik lekker vind is om de gehaktballetjes (als die onderdeel zijn van de saus) te laten garen in de saus. Dus niet aanbraden of pocheren maar gewoon bij de saus voegen en dan langzaam laten garen. Balletjes worden heerlijk mals en het verrijkt de smaak van de saus.
BeantwoordenVerwijderenIk ga ze vrijdag maken Marlon! Maar hoeveel knoflook moet ik gebruiken?
Dat kan ook maar pas op dat je ze dan niet te lang laat garen want dan kunnen ze erg droog worden. Ik deed het ook altijd zo als ik soep maakte maar sinds ik ze eerst in bouillon gaar en later toevoeg vond ik ze lekkerder. Tip ooit gekregen en erg dankbaar voor.
VerwijderenQua knoflook had ik de hoeveelheid open gelaten omdat smaak daar nogal in verschilt. Ik zal zeggen begin in ieder geval met twee flinke dikke tenen. Mocht je iets missen in je saus dan kan je nog knoflookpoeder toevoegen en een volgende keer meer gebruiken.
Oke...dank je wel. En dan ga ik dat eens proberen met de gehaktballetjes, heb ik nog nooit zo gedaan.
BeantwoordenVerwijderenErg lekker. Gehakt eerst gekookt zoals aangegeven, daarna nog 5 minuten in de saus laten pruttelen.En smullen maar.
BeantwoordenVerwijderenDank voor je reactie. Fijn dat je het ook lekker vond, wij genieten er elke keer weer van.
VerwijderenIk heb het op mijn manier gedaan dus de balletje in de saus laten garen (laat ik heel zachtjes pruttelen waardoor ze heerlijk mals blijven). En ik heb heel fijngesneden verse koriander aan het gehakt toegevoegd. Voor de saus heb ik een blikje pommodori gepelde tomaten gebruikt en de tomaten fijn gesneden, was erg lekker (had geen andere in huis maar kan dus ook prima).
BeantwoordenVerwijderenEcht Marlon, we hebben gesmuld!! Nogmaals bedankt voor je recepten, dit gaan we zeker vaker maken!
Oh ja, die gehaktballetjes zijn ook super om 's avonds als tapas te serveren met een stukje Turks brood en jouw Griekse kruidenboter!
Dat is zeker lekker, ik kreeg ze laatst op die manier op een verjaardag voorgeschoteld bij de borrel nav dit recept. Koud en warm lekker :)
BeantwoordenVerwijderenTiP:
BeantwoordenVerwijderenAls je de gehaktballetjes toch aan wil braden maar bang bent dat dat ze droog worden, dan kun je ze na het rollen altijd even door de bloem rollen en dan bakken.
dan behoud het gehakt zijn vocht beter waardoor ze niet droog worden.
Dank voor je tip!
VerwijderenWaar koop je de Griekse kruiden
BeantwoordenVerwijderenBvd
Ik maak ze eigenlijk altijd zelf maar in de supermarkt bij de kruiden kan je van diverse merken kruiden vinden. Vaak met de naam gyroskruiden
VerwijderenWat een lekker recept! Mijn dochter heeft de hele pan leeg gegeten. Alleen de tzaziki vond ze niets. Dus nu zit ik met een megaschaal die ik zelf leeg moet eten. Ik vond beiden echt goeie recepten! Niet heel moeilijk ook. Niet heel kostbaar, qua ingrediënten. En het staat best snel op tafel. DANK!
BeantwoordenVerwijderenWat leuk om te lezen, daar doe ik het voor. De tzatziki gaat vast wel op :)
VerwijderenIk heb dit recept jaren geleden al eens eerder gekregen van iemand die jaren in Israël heeft gewoond. Er moest toen alleen op het laatst wat koriander doorheen. Zalig recept!
BeantwoordenVerwijderenDaarnaast heeft Jamie Oliver een variant met een ovenschotel. Google maar eens op De heerlijke balletjes van Jamie 😊 (sorry, zo heten ze).
Hij doet de balletjes +saus in een ovenschaal. Er zit ook bleekselderij doorheen en hij propt hij basilicumblaadjes en mozzarella tussen de balletjes voor ze de oven in gaan.
Vond ik ook heerlijk alleen mijn mannen waren niet zo gecharmeerd van de bleekselderij (mn dochters gelukkig wel).
Groetjes, Tineke
Bleekselderij ben ik ook niet zo weg van maar verder klinkt het heerlijk. Ik ga erop zoeken, dank voor je tip
VerwijderenIk ook niet, gebruik het nooit!
VerwijderenIn dit recept vond ik het lekker.
Je kunt ook courgette gebruiken..
Voor hoeveel personen is dit recept? Wil dit graag maken voor mijn gasten op onze dochters verjaardag.
BeantwoordenVerwijderenAlvast bedankt.
Dat ligt er een beetje aan wat je er nog meer bij maakt en hoeveel je gewend bent om te eten. Als dit het enige vleesgerecht is, dan is het voldoende voor 8 personen (125 gram vlees pp). Als je nog meer vleesgerechten op tafel zet zou ik ca 80 gram per persoon rekenen. Dat zijn ongeveer drie balletjes pp.
VerwijderenHeb ze gemaakt en smaken heel lekker dank voor dit recept! Groet Stella
BeantwoordenVerwijderenGraag gedaan, wij genieten er zelf ook nog steeds van 😀
VerwijderenZiet er goed uit!
BeantwoordenVerwijderenIk ben op zoek naar een vervanger voor de Kofta van de wereldgerechten uit zon pak.
Heb je enig idee of dit een goed alternatief zou zijn qua smaak?
Alvast bedankt!
Ik heb die Kofta nog niet geprobeerd. Daarstraks wel op de verpakking gekeken en ik denk dat deze een goed alternatief zullen zijn. Je zou nog wat paprika, courgette en/of aubergine aan de saus kunnen toevoegen.
VerwijderenDankje voor je reactie!
VerwijderenAls ik het geprobeerd heb laat ik het je weten!
Ik hoor het graag van je 😀
VerwijderenHallo Marlon,
VerwijderenZoals beloofd de reactie.
Heb vandaag de kruidenmix gemaakt... WOW!
Heb alleen extra balletjes gemaakt want ik had nog saus in de diepvries. Maar we hebben gesmuld!
Het komt er erg dicht bij in de buurt.
Volgende keer probeer ik ook de saus.
Word vervolgd 😉
Groetjes Wendy
Wat leuk dat je het nu al gemaakt hebt. Lekker hè :). Heb je gezien dat ik de kruidenmix voor nog meer gerechtjes gebruik?
VerwijderenZo veel leuke recepten! Ik was op zoek naar hapjes voor de verjaardag van mijn zoon en en als ik Google kom ik altijd weer op hetzelfde uit, maar ik zie op jouw site zoveel leuke/lekkere dingen staan die ik zeker ga maken. Wat zullen de gasten verrast zijn, keer wat anders op tafel. Bedankt!
BeantwoordenVerwijderenHoi Marlon,
BeantwoordenVerwijderenEen heerlijk recept.
Wat voor soort gehakt kun je het beste gebruiken?
Bij voorbaat hartelijk dank voor jouw antwoord.
Culinaire groetjes,
Manolito