dinsdag 19 juli 2016

Griekse bonensoep met gehaktballetjes

Een poosje geleden had ik weer van die lekkere Griekse balletjes in tomatensaus gemaakt. Ik pocheer de balletjes dan in de water met een bouillonblokje en die bouillon die daar van overblijft is een ontzettende smakelijke, heerlijke geurende bouillon dus zonde om weg te gooien. Ik ben toen een rondje navraag gaan doen op een facebookgroep wat ik ermee zou kunnen doen. Kreeg toen de tip voor Griekse bonensoep. Afijn, Pinterest erop open geslagen, meerdere recepten bekeken en aan de gang gegaan. Het resultaat was echt voortreffelijk. Nu al een paar keer gemaakt en komt zeker veel vaker op tafel.


Nodig (voor ca. 4 tot 5 personen):
- 250-300 gram (half om half) gehakt
- 1 winterpeen (ca. 200 gram)
- ca. 700 gram witte bonen
- 1 blik tomatenblokjes
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- stukje gember
- 1 liter bouiilon
- 2 eetlepels Griekse kruiden
- klein scheutje ketjap, peper, zout
- 2 lepels koriander of peterselie

Note:
- De hoeveelheden zijn bij benadering
- Ik heb gekozen voor een potje normale witte bonen en een blik van die reuzenbonen. Je kunt ook alleen een grote pot of blik normale witte bonen gebruiken
- Ik hou van lekker veel balletjes in de soep maar je kunt zoveel nemen als je zelf wilt
- Ik heb mijn eigen Griekse kruidenmix gebruikt maar je kunt ook een zakje kruiden kopen voor bijvoorbeeld Gyros

Kruid de gehakt met een flinke lepel Griekse kruiden en maak er soepballetjes van. Zet een liter water op met een bouillonblokje en laat de balletjes daar in garen. Haal ze eruit met een schuimspaan. Je kunt deze bouillon nu gaan gebruiken om de soep mee te maken.

Snijd de peen in blokjes of dunne schijfjes. Snijd de ui in kwart ringen. Pers de knoflook en gember fijn. 


Fruit de uien aan. Fruit knoflook en gember mee. Voeg de peen toe en kiep het blikje tomatenblokjes leeg. 


Voeg de bouiilon toe en roer even door. Laat nu ca. 20 minuten zachtjes doorkoken tot de peen gaar is. 


Voeg de gehaktballetjes en de witte bonen toe. Is de soep te vol voeg dan nog wat water toe. Breng de soep op smaak met wat ketjap, zwarte peper en zout. Het is ook erg lekker om er nog een lepel Griekse kruiden aan toe te voegen.


Warm goed door en eet de soep als maaltijd. Strooi wat fijngesneden koriander of peterselie over de soep


Lekker met een stukje stokbrood of Turks brood erbij.



Kindvriendelijk:
- Veel kinderen gaan hier van smullen

Variatie:
- Maak de soep als voorgerecht. Laat de balletjes achterwege, gebruik iets minder peen en wat minder bonen zodat je gasten ook nog eten bij de hoofdmaaltijd
- Als je de Griekse gehaktballetjes in tomatensaus maakt, laat de bouillon dan daarna afkoelen. Schep het vet eraf en vries de bouillon in om de soep mee te maken. Het vet kan je er hier ook afscheppen maar dan moet je het geduld hebben om de soep eerst af te laten koelen.
- Voeg stukjes paprika toe aan de soep voor een andere smaakbeleving.
- Voeg de laatste tien minuten blokjes verse tomaten toe.
- Tweede keer voegde ik restjes sperziebonen toe. Geeft een extra kleurtje aan de soep en past er goed bij.


Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------

- Bekijk hier recepten met Griekse kruiden


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen