zaterdag 9 juli 2016

Lauwwarme bietensalade met makreel (of speklapjes)

Mijn vriendin weet dat er niet zoveel recepten met vis op mijn blog staan (zie ook mijn verhaal hier) en had nog wel een vreselijk lekker recept om te plaatsen. Ik kreeg de ingrediënten door maar had nog niet echt het lef om het te gaan maken en dan ook nog te gaan eten. Daarbij ging er een hele makreel doorheen, beetje veel voor twee personen.

Na wat heen en weer geappt te hebben is er besloten dat zij het bij mij kwam maken en dat we er dan met z'n vieren, met haar man erbij, van zouden eten. Kon ik het meteen zien, proeven en er foto's van nemen. Toen kon ik dus niet meer terug....

Maar goed, ik ben niet kinderachtig, vroeger at ik ook makreel en bietjes heb ik altijd heerlijk gevonden dus kom maar op dan. Vandaag was het zover. Ik heb meegeholpen. Zij fileerde de vis en ik sneed de uien, appel en augurken en binnen een hele korte tijd kwam deze mooie kleurrijke, smakelijke salade op tafel. Ik heb geproefd en vond het zeker niet verkeerd. Moet nu nog het woordje "vis" uit mijn hoofd verbannen en het dan net zo makkelijk gaan eten als kip. Jawel, ik ben aan het leren. Ben uiteindelijk pas bijna 50, dus het kan nog.

Voor visliefhebbers is deze salade echt een aanrader. Zoet, zuur, zout, heet, warm en koud, alles komt aan bod wat het een heerlijke combinatie maakt.


Nodig:
- 800 gram aardappeltjes
- 1 grote pot gekookte bietjes
- 1 gerookte makreel
- zakje botersla, gemengde sla of veldsla
- paar flinke lepels yogonaise of mayonaise met wat yoghurt
- 1 gesnipperd uitje
- ca. 6 augurkjes, gesnipperd
- 1 zure appel (Gala, Granny Smit) in blokjes
- 1 theelepel mosterd
- peper en zout

Wij hebben er met z'n vieren van gegeten maar ik heb er niet zo'n grote portie van gegeten. Deze salade is dus voor drie grote of vier kleine eters. Je kunt eenvoudig de hoeveelheden aanpassen. 

Maak de makreel schoon. Wip het velletje op en haal daar de stukken vis onder vandaan. Verwijder de graten en pluk de vis met je vingers in stukjes.

Maak een sausje van de yogonaise, augurk, ui, appel, mosterd, peper en zout.


Ik had krielaardappeltjes en die heb ik kleiner gesneden zodat het éénhaps-aardappeltjes werden. Kook de aardappeltjes gaar. Warm de bietjes op. Hoeven niet kokendheet te zijn. Laat uitlekken


Neem een mooie schaal. Leg onderop de schaal de groene sla. Daarop de gekookte aardappelen. Verdeel daar voorzichtig met een lepel de bietjes overheen. Verdeel de stukjes makreel over de salade en gier er wat saus overheen. Zet de rest van de saus er los bij voor wie nog meer wilt.  


Variatie:
- Gebruik verse bieten ipv bieten uit pot. Voeg wat azijn toe aan het kookwater
- Maak de salade op een andere volgorde op. Maak het in kleine eenpersoonsglaasjes als voorgerecht
- Ook (echt) geen vis? Maak de salade zonder makreel en geef er een gemarineerd speklapje bij.Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken? 

-------------------------------------------------------------


Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:


Weet je dat ik kookworkshops geef? Van chocoladeparty's (bonbons en truffels maken) tot high tea's, sushi workshops, wereldgerechten en meer. Deze geef ik bij jou thuis of op locatie naar keuze. Heb je een vrijgezellenfeest, familiefeest of zoek je een leuk bedrijfsuitje, lees dan hier meer informatie om een gezellige kookworkshop te boeken. Bij grote groepen neem ik een collega mee.


4 opmerkingen: