maandag 24 november 2014

Zelfgemaakte vleessalade en tips om te garneren

Vleessalade vind ik het lekkerst als het zelf gemaakt is. Hieronder een recept voor ca. 1,5 kilo salade waarmee je volop kunt variëren. 


Nodig:
- 500 gram kruimelige aardappelen in stukjes gesneden en gekookt
- 500 gram (2 grote of 3 kleine) appels. Bijv. Jonagold of Goudrenet
- half potje zoetzure augurken in stukjes gesneden
- 1 flinke ui fijngesnipperd
- vlees. Bijv. half blikje cornedbeef en half blikje smac of ham, kip, rundvlees in stukjes
- mayonaise
- kruiden

Schil en kook zelf de aardappelen of neem een zakje wokaardappelen die je gaart in de magnetron. Laat afkoelen. Meng de aardappelen met appel, augurk, ui en vlees. Gaat het makkelijkste met je handen, zeker als je cornedbeef of rundvlees gebruikt. Maak een sausje van een paar flinke lepels mayonaise, verdund met water of yoghurt en kruiden naar smaak. Bijv. kerriepoeder, paprikapoeder, gedroogde kruiden. Meng het sausje door de salade tot je het smeuïg genoeg vindt. Ipv vlees kan je ook tonijn of zalm nemen. 

Nodig om te garneren:
- gesneden (ijsberg)sla
- kruidenmayonaise, verdun eens frietsaus met wat water en meng er ranchkruiden door. Heerlijk!  
- gekookte eieren
- groene kruiden
- 3 producten die goed bij de salade passen

Neem een vierkante of rechthoekige platte schaal om een makkelijke verdeling te kunnen maken. Snap je het principe dan kan je ook een ronde of ovale schaal nemen. Het is ook erg leuk om een spiegel als plateau te nemen en als je niks groots in huis hebt, gebruik dan de bakvorm van je oven. Snijd de producten fijn die je als garnering wilt gebruiken. Hier wat voorbeelden:

Bij een vegetarische / aardappelsalade:
- mais, paprika, komkommer, augurk, bleekselderij, verse worteltjes, asperges, tomaat, zilveruitjes

Bij een huzaren / vleessalade:
- ham, salami, stukjes gebakken kip, mandarijn, ananas, maar ook de groenten als hierboven

Bij een vissalade:
- div. soorten vis, garnalen, stukjes paling, haring, zalm enz.

Leg aan de buitenkant van de schaal rondom de gesneden sla. Het middenstuk mag leeg blijven. Je kunt ijsbergsla nemen maar als je het verder rustig houdt kan je ook gemengde sla nemen. 

Verdeel de salade over de schaal. De salade mag op de sla terecht komen. Smeer een dun laagje kruidenmayonaise of saus die je gebruikt hebt om de salade te maken over de salade.

Leg dan met je hand één van de gekozen producten in de hoeken van de schaal. Hier ham gekozen. Druk het gerust een beetje aan tegen de salade. Neem dan je tweede product en leg dat in het midden tussen de vier hoeken. Zie hier de salami. Vul dan de overgebleven plekken op met het derde product, hier de mandarijntjes. Strooi dan stukjes gekookte ei en groene kruiden over de mayonaise en je hebt een mooi uitziende eenvoudig opgemaakte salade.

Variatie: 
Is de salade wat kleiner dan kan het ook met twee toegevoegde producten.


Als dit recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken? 

-------------------------------------------------------------



Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:




Weet je dat ik kookworkshops geef? Van chocoladeparty's (bonbons en truffels maken) tot high tea's, sushi workshops, wereldgerechten en meer. Deze geef ik bij jou thuis of op locatie naar keuze. Heb je een vrijgezellenfeest, familiefeest of zoek je een leuk bedrijfsuitje, lees dan hier meer informatie om een gezellige kookworkshop te boeken. Bij grote groepen neem ik een collega mee.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten