zaterdag 1 november 2014

Ovenschotel onder een dakje deeg

Dit is zo leuk. Iets op tafel zetten en de gasten laten raden wat het is. Zie jij het al? 


Nodig:
- bladerdeeg
- beetje (olijf)olie
- 1 ei

Verwarm de oven voor op 200 graden. 

Vul een ovenschotel met wat je maar leuk vindt om je gasten mee te verwennen. Deze hoef je niet eerst op te warmen. Het kan met een stoofschotel maar ook met soep, ragout of wat je dan ook maar kan combineren met bladerdeeg. Zelfs stukjes appel eronder zijn mogelijk. Ik had stoofschotel over van eerder deze week die ik aangevuld heb met gekookte aardappel.  


Laat het bladerdeeg ontdooien en druk het aan elkaar vast. Mijn schaal was iets te groot dus ik heb het bladerdeeg ook een beetje uitgerekt.

Smeer de randen van je ovenschaal in met een beetje olie zodat het bladerdeeg later makkelijker los te maken is. Leg dan de ontdooide bladerdeeg over de schotel. Prik er een paar luchtgaatjes in en smeer er een beetje opgeklopt ei over voor een mooi glanslaagje.

Omdat ik een hartige schotel had heb ik er ook een beetje maanzaad en gedroogde kruiden overheen gestrooid. Bij een zoete schotel kan je er wat suiker en kaneel overheen strooien. Bak daarna de schotel in het midden van de oven in een minuut of 20 mooi bruin en krokant. 


Tip:
Tegenwoordig kan je verse bladerdeeg op een rol kopen. Deze rol je uit en kan je dan zo over de schaal leggen. Het ziet er dan een heel stuk netter uit. 

Variatie: 
- Hieronder had ik een schotel gemaakt met aardappel, ui en spekjes. Het dakje is hier van hartige taart deeg. Ik heb toen met een restje deeg een randje gemaakt waar ik voorzichtig een ei op heb gelegd. Was ook erg leuk en lekker. 

Kindvriendelijk:
- Kinderen vinden dit spannend en een feestjeAls het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken? 

-------------------------------------------------------------


Geen opmerkingen:

Een reactie posten