zaterdag 1 november 2014

Heerlijke stoofschotel met tomaat, vlees en nasikruiden

Zodra het kouder gaat worden krijg ik altijd zin in zo'n heerlijk geurende stoofschotel. Goulash, Hachee, Rendang Ketjap, maar ook Smoor Djawa, allemaal favoriet. Afgelopen week moest en zou ik een stoofschotel maken. Maar... ik wilde ook iets met nasikruiden maken en ik wilde iets met hamlappen doen. Waarom dan niet combineren? Uiteindelijk ben ik tot deze zeer smakelijke stoofschotel gekomen. Iedereen was enthousiast en op Facebook had ik al beloofd het recept te delen, dus hier is het dan.


Nodig (voor 6 tot 8 porties):
- 1 kilo hamlappen (iets meer mag ook)
- 2 flinke preien
- 2 grote uien
- 4 tenen knoflook
- paar takjes bieslook (optioneel, is voor de kleur)
- ruim een kilo verse tomaten in stukjes of 3 blikjes tomatenblokjes
- half blikje water (200 cc)
- 50 cc ketjap manis
- 50 ml nasi/bamikruiden (3 flinke eetlepels)
- 2 laurierblaadjes
- 2 theelepels harissa of sambal manis
- scheutje azijn
- 1 tot 2 bouillonblokjes
- zout naar smaak

Snijd de prei in kwart ringen. Snijd de uien fijn, pers de knoflook uit en knip de bieslook klein.


Snijd de hamlappen in flinke stukken. Dat zijn ongeveer vier delen per hamlap.


Laat wat (olijf)olie heet worden in een hoge hapjes-, braad- of stoofpan. Bak het vlees even aan en haal het uit de pan. Fruit dan in dezelfde pan de uien, prei, bieslook en knoflook. Laat de olie niet te heet worden want het is niet de bedoeling dat het gaat aanbakken. Kiep de drie blikjes tomatenblokjes leeg in de pan en voeg een half blikje water toe. Breng het aan de kook.
Voeg het vlees, de nasikruiden, de ketjap, azijn, harissa en de laurierblaadjes toe. Laat het geheel onder af en toe roeren met de deksel op de pan ca. 1,5 uur stoven.


Na 1,5 uur haal je de deksel van de pan en laat je het nog een half uurtje stoven zodat het kan indikken. Het ziet er uiteindelijk uit als op de foto hieronder. Breng het op smaak met bouillonblokje(s) en een beetje zout. Haal de laurierblaadjes eruit.


Wij hebben het gegeten met pandan rijst. Twee dagen later met aardappelen, zie hier wat ik er mee heb gedaan, wat ook een goede combinatie was. Afhankelijk van de dikte van het vlees moet je de tijd aanpassen. Het is de bedoeling dat het vlees makkelijk uit elkaar valt als je er een mes op zet.


Op de foto hieronder heb ik dezelfde stoofschotel gemaakt met sukadelappen. Dit smaakte nog beter dan met hamlappen. Het vervelende is dat je het aan de foto niet kunt zien. Omdat ik wat meer vlees had (ruim 1,5 kilo), heb ik nog 750 gram pomodore tomaten in stukken mee laten stoven. Wel eerst het velletje eraf gehaald. Het moest zeker 4 uur stoven omdat het vlees meer tijd nodig had. De ene dag hebben wij het ook met pandan rijst gegeten en de tweede dag met zelfgemaakte frieten. Totaal goed voor minimaal 8 flinke porties.


Ik zie dit als een gezonde maaltijd want het zit bomvol groenten, weinig toegevoegd vet en je kunt er net zoveel vlees doorheen doen als dat je wilt.

Variatie:
- Met hamlappen en rundvlees is het heerlijk maar ook met kip zal het heel goed smaken

Kindvriendelijk:
- Als de kinderen lastige groenten eters zijn zet dan de staafmixer in de pan voordat je het vlees weer toevoegt. De groenten worden dan zo fijn dat de kinderen het niet meer zien
- Wees zuinig met de sambal

Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------

- Bekijk hier meer stoofschotels
Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:15 opmerkingen:

 1. ik heb hem met hamlappen gemaakt , we hebben gesmuld

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dan voor je reactie. Leuk dat het goed beviel. Ik heb het de eerste keer ook met hamlappen gemaakt maar daarna met sucadelappen en dat vonden wij nog lekkerder. Moet je ook maar een keer proberen :).

   Verwijderen
 2. Ga hem morgen maken met sucadelappen ben benieuwd....ziet er zo lekker uit...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ga het ook snel eens maken.
  ziet er heerlijk uit!
  Ik maak het in de slowcooker.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik lees graag hoelang het de slowcooker in moet. Ik kook er nog niet mee dus dan kan ik het ook aan anderen doorgeven.

   Verwijderen
 4. Ik heb hem van de week gemaakt toen mijn zoon en schoondochter kwamen eten. Met de hamlappen en de zelfgemaakte nasikruiden. We hebben gesmuld!! Omdat er nog veel over was, heb ik het restant meegegeven, konden ze nog makkelijk met zijn tweeën van eten.
  Volgende keer ga ik het met sukadelappen proberen.


  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Conny, fijn dat jullie het ook zo lekker vonden. Ik maak er altijd bewust veel van. De pan doet toch z'n werk en het is goed in te vriezen of om het mee te geven. Lief van je hoor!

   Verwijderen
 5. Het rook al heerlijk tijdens de bereiding. De smaak was super lekker. Deze keer hebben we hamlappen gebruikt met rijst en spercibonen. De volgende keer word met kipfilet. Bedankt voor het heerlijke recept.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je reactie, fijn dat je het ook zo lekker vindt 😋

   Verwijderen
 6. Dit lijkt me zo heerlijk!! Maar ik ben nieuwsgierig of je het al een keer in de slowcooker hebt gemaakt! Want daar wil ik het graag in maken....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee nog niet. Is wel de bedoeling maar de laatste tijd maak ik steeds rendang ketjap en zoals laatst de hachee achtige rundvleesschotel als ik stoofschotels maak. Lijkt me op zich geen probleem hoor om deze in de slowcooker te maken. Laat er in eerste instantie het water uit en volg verder het recept. Proef of de saus goed op smaak is en voeg evt. toch nog wat water toe als je de saus te dik vindt worden. Wordt de saus te dun omdat de tomaten teveel vocht afgeven dan kan je het binden met wat allesbinder.

   Verwijderen
 7. hoi marlon, wat bedoel je met 50ml nasikruiden?...moet ik de kruiden eerst weken?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hoeft de mix niet eerst te weken. Ik maak de mix met maatlepels want dat vind ik handiger dan wegen. Bij het gebruik van de mix neem ik dan ook maatlepels. Voor dit recept gebruik ik een maatlepel van 50 ml. Dit is gelijk aan 3 ruime eetlepels.

   Verwijderen
 8. Heerlijk! Compliment weer naar jou Marlon, want het is de 2e maaltijd die ik van jou "gepikt" heb en waarbij ik mijn autistische zoon steeds bij de pan weg moet sturen. Ik heb het wel gepureerd maar wij zijn om! 😉 dank je wel!

  BeantwoordenVerwijderen