zaterdag 1 november 2014

Wat is Harissa?

Harissa is een Tunesische hete rode saus die gemaakt is van onder meer pepers, tomaten, komijn, koriander en knoflook, en die wat weg heeft van sambal en chilisaus. Het wordt vooral in Noord-Afrikaanse landen gebruikt bij de bereiding van soepen, couscous, deegwaren, rijstgerechten en merguez. De saus wordt doorgaans in tubes en blik verkocht. (Bron, Wiki).


   

Ik gebruik regelmatig harissa in mijn recepten. Mijn voorkeur gaat uit naar harissa in een glazen pot omdat deze niet naar metaal smaakt. Ipv harissa kan je ook pepers of sambal gebruiken, maar het smaakt wel anders. Ik vind harissa zachter van smaak waardoor je minder bang hoeft te zijn dat je teveel gebruikt. Het is soms zoeken want je kunt het niet overal kopen. Ik slaag vaak bij een toko of buitenlandse supermarkt.

De glazen potten van de eerste foto koop ik in Leidschenhage, Duindoorn 3. Daar zit een kleine Islamitische supermarkt (Ozan). Deze verkoopt ze in twee maten. Ik koop altijd de grote pot van 500 cc, (ca € 2,-) en die deel ik dan in porties. Eentje bewaar ik in de koelkast en de rest vries ik in. Aangebroken blijft de harissa een paar weken goed in de koelkast.

De Al`Fez is een klein potje en o.a verkrijgbaar bij de grotere AH, Plus en Jumbo.  

-------------------------------------------------------------

Bekijk hier recepten waar ik harissa gebruik
Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen