dinsdag 19 januari 2016

Erwtensoep zoals ik het heb leren maken

Erwtensoep vind ik een ontzettende lekkere soep. Het is heel simpel te maken maar kost best veel tijd waardoor ik het eigenlijk veel te weinig maak. Vroeger maakte ik het en dan ging het in porties de vriezer in maar mijn huidige vriezer is daar helaas niet groot genoeg voor. Als ik het maak dan liefst wel meteen een pan vol, ben dan toch bezig en het is vooral veel wachttijd.

Voor oudejaarsavond heb ik me dus weer eens lekker laten gaan. Heb twee volle pannen gemaakt voor alle visite en nog een klein portie overgehouden voor een latere keer.


Tegenwoordig kom je complete groentepakketten tegen in de supermarkt maar mijn voorkeur gaat uit naar alles los kopen. Die complete pakketten zijn duurder en vaak zitten er groenten tussen die ik er niet meer zo fris vind uitzien.

Hier de hoeveelheden voor een pan van ca. 3 à 3,5 liter. Als je de soep als avondmaaltijd eet, gaat er al snel 400-500 ml pp doorheen.

Nodig:
- 2 of 3 schouderkarbonades
- 1 rookworst
- 1 pakje spliterwten (500 gram)
- 2 flinke uien
- 1 prei in halve ringen (ca. 200 gram)
- 1 winterpeen in blokjes (ca. 200 gram)
- halve knolselderij (ca. 200 gram)
- halve bos bladselderij
- bouillonblokjes
- worcestersaus
- maggi

Trek zo'n 5 uur uit voor het maken van de erwtensoep. Maak de soep een dag van tevoren, dan is hij nog lekkerder en beter gebonden.

Je maakt eerst een bouillon van de schouderkarbonades. Je kunt extra vlees toevoegen voor het maken van bouillon als ribbetjes of varkenspoot. Hier wordt de bouillon nog smaakvoller van maar wel vetter.

Zet een pan op met koud water en leg hier de karbonades, een ui in twee stukken en een bouillonblokje in. Breng aan de kook en laat het een uur of twee zachtjes trekken. Verwijder het schuim met een schuimspaan.

Haal het vlees uit de bouillon en zeef de bouillon zodat al het schuim en evt. kleine stukjes bot eruit zijn. Het vlees kan je fijn plukken (of snijden) en door de soep doen als deze klaar is.

Spoel de spliterwten af met koud water. Zet twee liter van de bouillon op voeg de spliterwten toe. Bewaar de rest van de bouillon. Heb je niet genoeg bouillon, voeg dan water toe. Laat de spliterwten zachtjes pruttelen totdat je merkt dat ze uit elkaar gaan vallen. Je bent dan al snel weer twee uur verder.

Voeg nu de kleingesneden groenten en ui toe (uitgezonderd de bladselderij). Breng weer aan de kook en laat wederom een klein uurtje zachtjes koken. Voeg zo nodig nog een scheutje bouillon toe.

Om de knolselderij schoon te maken werk ik als volgt. Snijd de knol door midden. Haal rondom de schil eraf en haal de zachte binnenkant eruit. Snijd dan in halve ringen, in reepjes en in blokjes. Doe dit op het laatst want de kool verkleurd vrij snel.


Als de soep een uurtje geprutteld heeft merk je dat hij dikker gaat worden. Vind je de soep nu al te dik voeg dan nog wat bouillon of water toe. Is de soep echt veel te dun voeg dan een in stukjes gesneden aardappel toe en laat de soep nog even verder pruttelen. De soep moet de dikte hebben van zeg maar een goed gevulde tomatensoep.

De soep wordt nog een stuk dikker na het afkoelen, dan kan je er bijna een lepel in rechtop zetten. Heb je geen aardappels in huis dan kan je ook wat instant aardappelpureepoeder toevoegen om de soep iets dikker te maken.

Maak de soep op smaak met bouillonblokjes, maggi en worcestersaus. Voeg fijngehakte bladselderij toe. 

Laat de soep nu zo snel mogelijk afkoelen. Verdeel het over twee pannen of zet de pan in een bak (gootsteen) met koud water. Voeg het vlees toe en een gewelde rookworst in plakjes. De rookworst kan je het laatste kwartier mee laten wellen met de soep. Het geeft dan extra smaak af aan de soep. Ik doe het altijd apart wellen. 

Zet de soep een nachtje in de koeling en serveer het de volgende dag met een lekker vers stuk bruin brood en een plak katenspek. 

Note: 
* De hoeveelheid groenten is bij benadering. Heb je iets meer of minder dan is dat helemaal niet erg. Ik had twee pannen dus kon een hele knolselderij gebruiken. 
* Grote vleeseters? Een extra karbonade of rookworst kan altijd. Een pakje in blokjes gesneden ham erdoor is ook lekker.


Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken? 

-------------------------------------------------------------





Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:





Weet je dat ik kookworkshops geef? Van chocoladeparty's (bonbons en truffels maken) tot high tea's, sushi workshops, wereldgerechten en meer. Deze geef ik bij jou thuis of op locatie naar keuze. Heb je een vrijgezellenfeest, familiefeest of zoek je een leuk bedrijfsuitje, lees dan hier meer informatie om een gezellige kookworkshop te boeken. Bij grote groepen neem ik een collega mee.


4 opmerkingen:

  1. Altijd lekker! Ik kan er ook zo van genieten als we weer erwtensoep gaan maken!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik maak het altijd in de snelkookpan...
    Gaat een stuk sneller en smaakt net zo lekker 😇

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank voor je tip. Goed te weten dat dat ook kan, ik heb zelf geen snelkookpan.

      Verwijderen