vrijdag 30 januari 2015

Sperziebonen in currykokossaus met cashewnoten

Gisteren had ik sperziebonen in huis, kipfilet, uien en aardappelen. Ik wist nog niet wat ik zou gaan eten maar uiteindelijk kwam ik op deze schotel uit, geïnspireerd door een ander gerecht wat ik vaker maak. Het smaakte enorm goed en zelfs de moeilijkste eter in huis schepte twee keer op. Het was wat lastig om aantrekkelijk te fotograferen maar een aanrader is het zeker. 


Nodig (voor 4 of 5 porties):
- 800 gram verse sperziebonen
- 1 grote ui
- 1 knoflookteentje
- 500 gram kipfilet
- 100 gram cashewnoten
- 2 flinke theelepels milde curry kruidenpasta 
- 2 flinke theelepels kerriepoeder
- 2 flinke theelepels massala kerrie
- 200 cc kokosmelk
- 300 tot 400 cc water
- 50 gram boter
- 60 gram bloem
- bouillonblokjes
- peper en (zee)zout
- gedroogde peterselie, koriander

Snijd de kipfilet in kleine stukjes en kruid ze met peper, zout en wat kerriepoeder. Snipper het uitje, pers knoflook uit. Haal de boontjes af en deel ze door tweeën. 

Zet de boontjes op en kook ze gaar in water met een bouillonblokje. Fruit ui en knoflook in 50 gram boter. Kip erbij en bak tot deze gaar is. Voeg ondertussen massala, kerriepoeder en kruidenpasta toe en bak even mee. Als de kip gaar is kiep dan in één keer de bloem erbij. Blijf roeren tot de bloem dof ziet (paar minuutjes). Voeg dan een flinke scheut kokosmelk toe en roer door met een garde tot de melk is opgenomen. Voeg dan net zoveel water toe tot de sausdikte naar wens is. 



Breng de saus op kleur met gedroogde peterselie en/of koriander. Proef of er nog zout of een bouillonblokje toegevoegd moet worden. Ik heb zelf nog een klein scheutje ketjap manis en een theelepeltje gedroogde chilivlokken toegevoegd voor extra smaak. Als de saus goed op smaak is roer dan de sperziebonen en cashewnoten erdoor.


Wij hebben het gegeten met de aardappelen maar met rijst zal het ook heerlijk smaken. 



Variatie:
- Liefhebbers kunnen rode paprika meebakken
- Vegetariërs kunnen de kip eruit laten

Kindvriendelijk:
- De curry is vrij mild dus niet te scherp voor kinderen. De eerste keer moeten ze misschien aan de smaak wennen maar velen vinden het erg lekker. Vooral de cashewnoten doen het hem

Dit recept zal je ook aanspreken

Dit is massala, te koop in supermarkt of toko. Meerdere merken verkrijgbaar

Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken? 

-------------------------------------------------------------

12 opmerkingen:

  1. Deze lijkt me ook heerlijk Marlon, ga ik snel eens proberen...ben gek op curry!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Veel succes en laat weten wat je ervan vond.

      Verwijderen
    2. Dank je, ga ik zeker doen! Groetjes, Rianne

      Verwijderen
  2. Hoi Marlon, gisteren dit gerecht gegeten. Het was heerlijk. Zeker voor herhaling vatbaar.
    Gr. van Jacqueline

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Marlon,
    De twee theelepels massala kerrie dat is ook het potje kruidenpasta van patak's?
    Is dat een zelfde soort potje als de milde curry kruidenpasta? Of heb ik nu de verkeerd gekocht en moest het de kant en klare grote pot massala kerrie zijn? Ik hoor het graag van je :)
    Groetjes, Nancy

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Massala kerrie is kerrie die ook voor roti wordt gebruikt. Ik zal er een foto van maken. Ik denk dat jij tikki masala hebt gekocht, dat is een curry pasta.

      Verwijderen
    2. Je hoeft er niet terug voor naar de winkel hoor. Gebruik wat extra gewone kerrie en evt nog een schepje curry pasta. Proeven tot de smaak naar wens is.

      Verwijderen
  4. Zojuist het vuur onder dit gerecht uitgedaan. Het is makkelijk te bereiden en heel lekker. Ik heb er nog 3 cm verse gember -geraspt- bijgedaan. Bedankt voor het recept!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank voor de tip. Ik gebruik pas sinds kort verse gember, moet het nog leren pakken. Ga ik de volgende keer dus ook doen :).

      Verwijderen
  5. Ziet er lekker uit ben gek op massala. ......

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heb je het gerecht al gemaakt? Ik at het deze week weer met sperziebonen en bloemkoolroosjes erdoor.

      Verwijderen