donderdag 1 januari 2015

Varieer met croissantdeeg: Hartig Monkey Bread met kaas, mozzarella en salami

Ik wil iedereen die dit leest een heel gelukkig Nieuwjaar wensen met heel veel kookplezier! Vandaag voor de Nieuwjaarsborrel heb ik dit hartige Monkey Bread gemaakt als variatie op het zoete recept.


Nodig:
- 2 blikken croissantdeeg (groot)
- 200 gram jong belegen kaas in blokjes
- 100 gram geraspte kaas
- 100 gram mozzarella
- 200 gram salami
- tapenade en/of pesto
- Italiaanse kruiden

De zoete variant had ik al vaker gemaakt maar deze nog niet. Vandaag geprobeerd en hij is opgegaan en goed gekeurd :). Komt zeker vaker op tafel.

Verwarm de oven voor op 170 graden. Smeer een bakblik in met boter of olie. Wees niet te zuinig want anders gaat het brood er niet uit. Bij mij bleef het plakken aan de binnenring. Heb het maar zo gelaten en er geen moeite voor gedaan om het los te krijgen.

Rol het deeg uit. Negeer de schuine snijlijn en leg de drie plakken op elkaar. Leg daar de plakken op van het tweede blikje. Snijd deze in zes gelijke stukken. Je hebt nu dus 36 stukken deeg.

Leg op elk plakje een vulling naar keuze. Neem 1 plakje deeg, rol het luchtig om de vulling heen. Leg het bolletje in het ingevette bakblik. Maak de stapeltjes op, druk het deeg niet aan. Ik heb drie soorten pakketjes gemaakt en verdeeld in de vorm gelegd.

Halverwege het vullen en aan het eind heb ik een beetje geraspte kaas en Italiaanse kruiden over het deeg gestrooid.

Pakketje 1: stukje mozzarella met een theelepel groene pesto
Pakketje 2: stukje mozzarella met een theelepel tomatentapenade
Pakketje 3: een blokje kaas en een plakje salami. De kaasblokjes heb ik eerst in de salami gerold (alsof je het inpakt) en toen het deeg erom heen gevouwen.

Wat hier ook nog goed bij zou kunnen is blokjes ham met roomkaas
Als alle bolletjes in het blik liggen bak je het brood klaar in ca. 30 minuten. Ik heb 30 minuten op 170 graden en toen nog 10 minuten op 150 graden gebakken omdat ik zeker wilde zijn dat de binnenkant goed gaar was. Het is goed zodra het hol aanvoelt. Laat iedereen als een aapje een stukje brood afplukken. Direct uit de oven serveren is het lekkerst maar afgekoeld kan ook prima.

Ervaring: 
De bolletjes gaan dusdanig aan elkaar zitten dat het plukken een beetje moeizaam gaat en je toch al snel iets van een ander bolletje meetrekt. Dit was bij de zoete variant minder omdat nu de kaas ertussen smelt. Niet erg maar een mes erbij is toch wel handig.

De geraspte kaas en mozzarella smelten prima en mengen mooi met de pesto/tapenade. De salamipakketjes vielen soms uit de bolletjes brood en de blokjes kaas smolten niet. Een volgende keer neem ik daar geraspte kaas voor en snijd ik de salami in kleine reepjes of blokjes. De smaakcombinatie is er namelijk wel heel erg goed.

Variaties:
- Gek op Nutella? Neem daar een lepeltje van ipv een blokje chocolade
- Leg een stukje appel in het deeg en rol elk bolletje door kaneelsuiker voordat je het in de vorm doet
- Vullen met kersen uit blik en warme vanillesaus eroverheen gieten als het uit de oven komt

Andere manier van vullen, gebakken in cakevorm en dan kan je het in plakjes snijden

Als dit recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------

- Bekijk hier meer recepten met croissantdeeg


Geen opmerkingen:

Een reactie posten