maandag 19 januari 2015

Vanille hangop met (vers) fruit

Hangop is hele dikke yoghurt waaruit vocht is onttrokken. Hangop maken is heel erg simpel. Het vergt alleen een hoop geduld ivm de wachttijd maar het resultaat is verrukkelijk. Ik maak het graag van vanille yoghurt maar je kunt het natuurlijk ook van gewone yoghurt maken. 


Nodig:
- 2 liter (vanille)yoghurt
- schone theedoek
- vergiet
- kom waar vergiet in past

Neem een vergiet. Plaats deze op een kom waar het vocht in opgevangen kan worden. Maak de theedoek vochtig* en knijp uit. Leg de theedoek in het vergiet. Schenk daar de yoghurt op. Zet afgedekt weg in de koelkast en laat het minimaal 12 uur staan. Kijk na ca 8 uur of er nog ruimte in de onderste kom is om het vocht op te vangen. Gooi deze anders leeg. Roer de yoghurt een keertje om zodat er nog meer vocht uit kan lopen. Na 8 uur is de yoghurt al erg dik maar door hem langer te laten staan wordt het nog dikker en alleen maar lekkerder. 

* Als je de theedoek niet vochtig maakt dan gaat daar het vocht van de yoghurt inzitten. Dat geeft niet maar de doek wordt dan doorweekt en gaat dan druppelen in de koelkast. Door de doek eerst vochtig te maken loopt het overtollige vocht direct de kom in. Het kan dan nog wel iets gaan druppelen maar lang zo heftig niet.

In het begin

Na 8 uur

Na 12 uur
Het ligt aan het merk, type yoghurt hoeveel hangop er over blijft. Je onttrekt ca. 40% vocht. Bij 2 liter yoghurt mag je blij zijn als er 1,25 liter over blijft.

En dan: Je kunt de hangop naturel eten. Ik heb er deze keer lekker vers fruit bij gedaan. Heb appel en banaan in kleine stukjes gesneden. Om ze iets zachter te maken heb ik ze voorzichtig vijf minuutjes omgeschept in een warme koekenpan. Daarna af laten koelen. Toen laagje voor laagje het glas opgebouwd. Fruit, hangop, fruit, hangop. Hier een gewoon glas gebruikt maar een mini-glas kan ook. Door de vanille yoghurt is extra zoetstof of suiker niet nodig. De yoghurt is wel minder zoet dan normaal omdat met het vocht ook suiker is onttrokken.Variatie:
- Appeltjes met suiker en kaneel. Even laten staat totdat suiker is opgelost
- Perzik, vers of uit blik
- Rood fruit, evt wat inkoken tot jam
- Naturel hangop met (zelfgemaakte) cruesli


Als dit recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------

- Bekijk hier meer nagerechten

Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:
1 opmerking:

  1. Meestal maak ik de hangop met 2 liter yoghurt en 1 liter vanillevla met fruit. Moeders recept en zooo heerlijk.

    BeantwoordenVerwijderen