zondag 7 juni 2015

BBQ saus - de lekkerste

Deze BBQ saus heb ik afgelopen donderdag gemaakt en gisteren geserveerd bij de BBQ. Als ruim 15 man zegt dat hij lekkerder is dan uit een flesje en smeken of ik svp het recept vandaag nog wil plaatsen dan wil dat toch wel wat zeggen. Kan je het nog niet geloven, maak het dan snel zelf. Je hebt er alleen een fles tomatenketchup voor nodig en wat kruiden en toevoegingen die je voor een groot gedeelte al in huis zult hebben.


Nodig (voor ca 400 ml saus):
- 1 fles tomatenketchup (500 ml)
- 500 ml water
- 1 grote ui fijngesnipperd
- 2 teentjes knoflook geperst
- 2 tot 3 eetlepels worchestersaus
- 1 eetlepel honing
- 2 eetlepels donkerbruine basterdsuiker
- 1 eetlepel azijn (ik heb rode wijn azijn gebuikt, mag ook witte of appelazijn)
- 1 eetlepel fijne mosterd
- snufje zout en peper
- snufje chilipoeder
- 1 theelepel oregano (optioneel)
- 1 theelepel tijm (optioneel)
- 1 flinke eetlepel gerookte paprikapoeder
- 1 eetlepel olie

Als je het lijstje doorkijkt heb je waarschijnlijk nog geen gerookte paprikapoeder in huis. Deze kan je o.a. kopen bij de toko. Daar verkopen ze van die plastic zakjes met kruiden voor rond de € 1,-. Op het moment dat je het zakje opent ruik je waarom je deze paprika nodig hebt. Er zit een hele sterke rooklucht / smaak aan wat de BBQ saus afmaakt. Gebruik dus geen gewone paprikapoeder. Je kunt het ook bij de supermarkt kopen. Daar hebben ze blikjes van La Chinata. Ik raad je de zoete aan, de andere gaat teveel naar gerookte chilipeper toe. Gerookte paprikapoeder kan je beter niet te lang verhitten, dan wordt het bruin en bitter. Voeg het dus pas aan het eind van de bereiding toe.

Om de saus te maken ga je eerst de uien en knoflook fruiten in een lepeltje olie. Ze mogen niet bruin worden maar wel lekker zacht. Knijp dan de fles tomatenketchup leeg bij de uien, vul de fles met water, schut door en kiep het water erbij. Breng aan de kook. Nu kan je kiezen of je de saus zo wilt laten of dat je de uien fijner wilt hebben. Ik heb even de staafmixer op de saus gezet.

Voeg de bruine suiker, honing, worchestersaus, azijn en mosterd toe. Laat de saus ongeveer 30 minuten inkoken. De saus moet indikken en stroperig worden. Na 20 minuten dacht ik dat het nooit zover zou komen en toen ben ik even weggelopen van het fornuis. Even later bleek dat te zijn wat ik moest doen want doordat ik niet meer roerde ging de bruine suiker karameliseren en kreeg de saus de juiste substantie.

Als de saus is ingedikt ga je peper, zout en chilipoeder toevoegen. Dat moet je niet eerder doen want je hebt snel kans dat je teveel gebruikt omdat de saus nog in volume afneemt. Voor het uiterlijk en extra smaak heb ik er nog een beetje groene kruiden (gedroogde tijm en oregano) doorheen gedaan. Als laatste voeg je dan de gerookte paprikapoeder toe en probeer dan nog maar te wachten tot de saus is afgekoeld want warm ga je het ook al heerlijk vinden.

Je kunt de saus prima in porties invriezen. Ik heb het bakje ontdooit in de magnetron en dat ging goed. Ook heb ik saus bewaard in de koelkast en dat was na zes weken nog prima. Wel in een schone pot bewaren!

De saus is ook erg lekker door (Mexicaans) gehakt.Als dit recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken? 

-------------------------------------------------------------
Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:Geen opmerkingen:

Een reactie posten