vrijdag 5 juni 2015

De top 10 - BBQ tijd

De zomer is in aantocht en dan is het weer BBQ tijd. Ik heb een compilatie gemaakt met de recepten die perfect passen bij dit gezellige etentje. Zijn er 15, niet erg toch. Geniet ervan! Vroeger haalden wij veel vlees als wij gingen barbecueën. Het liefst meerdere soorten waarvan meestal saté, hamburgers, worstjes, kip, gemarineerde hamlapjes en speklapjes. Aan het eind van de avond was er dan toch wel weer heel veel over zodat we elke keer zeiden de volgende keer minder te zullen halen. Ondertussen lukt dat aardig. 

Het kwam meestal ook omdat er zoveel andere lekkere dingen op tafel stonden. Iedereen had zich al vol gegeten aan brood, salades en fruit voordat het vlees klaar was. Tegenwoordig doen wij het anders. Om te beginnen ga ik nu uit van maximaal 200 gram vlees per persoon. Daarnaast zet ik de salades en brood pas op tafel als het vlees gaar is zodat niet iedereen al vol zit. Verder koop ik geen speciaal BBQ vlees meer maar marineer en kruid ik zelf mijn vlees omdat ik dat eigenlijk gewoon veel lekkerder vindt. Afhankelijk van het aantal personen maak ik er diverse gerechtjes bij. Haast altijd wel een salade, iets met aardappel en iets met fruit.

Salades:
Als je er salade bij eet dan kan je minder kaas, ei, kip of noten toevoegen zodat het niet zo erg vult. 

Aardappels:

Als je in een grote aardappel een paar gaten prikt en het in aluminiumfolie tussen de kolen legt heb je met een drie kwartier tot een uur een heerlijke gepofte aardappel. Sommige gezinnen zetten ook de friteuse aan bij de BBQ. Ik doe soms wat aardappeltjes in de oven. Bijvoorbeeld deze: Marinades:


Deze kip is gemarineerd met mijn zelfgemaakte nasikruiden. De kruiden kan je ook door gehakt mengen en er dan Indische mini hamburgers van maken, Ook kan je de kip marineren met de Italiaanse kruiden en wat olie, de Mexicaanse kruiden of de Griekse kruiden. Heb lef en marineer de kip met yoghurt en ranchkruiden, is echt lekker. Hier gemaakt met varkenshaas, kan dus ook prima met kip of ander vlees. De Griekse kruiden zijn heerlijk door gehakt en maak er dan Griekse mini hamburgers van. 


Sausjes:


Wees hier ook creatief en neem eens ipv Griekse kruiden de Mexicaanse. Of laat de Griekse kruiden weg en voeg wat extra knoflook en groene kruiden (peterselie) toe. De ranchkruiden mogen niet ontbreken in je keukenkastje. Met wat mayonaise en yoghurt kan je heel snel dit heerlijke sausje maken. Varieer door extra kerriepoeder, paprikapoeder of een pepertje toe te voegen. 
Bekijk hier de genoemde kruidenmixen. Heb je geen zin om ze te maken omdat je er teveel verschillende dingen voor in husi moet halen, gebruik dan kant en klare mixen uit de supermarkt. 

Dan heb ik verder nog een leuke tip voor je. Haal gehakt en maak alleen hamburgertjes. Mini broodjes erbij, sausjes, plakjes (cheddar) kaas, tomaat, komkommer, ui, ananas en laat iedereen zijn eigen broodje hamburger maken. Groot succes hier. 

------------------------------------------------------------

- Bekijk hier meer recepten voor bij de BBQ
- Bekijk hier meer top 10'sGeen opmerkingen:

Een reactie posten