zaterdag 8 maart 2014

Sla met walnoten en ei

Geïnspireerd door een salade van Rudolph van Veen ben ik deze salade gaan maken. Ik maak zelden salades omdat ik niet zo gek ben van rauwkost. Kocht ze dus meestal kant en klaar omdat ik bang was dat mijn zelfgemaakte salade lang zo lekker niet was. Deze wordt echter zeer gewaardeerd als ik het voorzet bij mijn visite.



Nodig:
- een bosje trio sla
- restje rucola sla (optioneel)
- een handje sperziebonen
- een half bakje walnoten
- 4 eieren

- 1 tomaat in kleine blokjes
- 50 ml walnootolie
- 1 eetlepel honing
- 1 eetlepel witte wijnazijn
- peper en zeezout uit de molen

Haal de puntjes van de sperziebonen, snijd ze door midden en kook ze met wat zout beetgaar. Spoel ze af met koud water dan blijven ze mooi groen.

Kook de eieren hard in 8 minuten. Laat ze schrikken in koud water. Laat ze daarin staan zodat ze goed afkoelen.

Maak een dressing met 1 eetlepel azijn, 1 eetlepel honing en 50ml walnootolie.

Breek de walnoten in kleinere stukjes. Rooster ze in een paar minuten mooi krokant. Niet te heet want ze verbranden snel. Voeg de walnoten nog warm toe aan de helft van de dressing zodat deze nog wat smaak opneemt van de walnoten. Laat afkoelen.

Vlak voor het serveren: snijd de blaadjes sla van het stronkje en pluk ze wat kleiner boven de kom met dressing en walnoten. Voeg de rucola, sperziebonen en tomatenstukjes toe, wat peper en zout en meng het door elkaar. Voeg naar smaak de overgebleven dressing toe. Breng de salade over in een andere schaal en leg de in vieren gesneden stukjes ei ertussen en erop. Smullen maar.

Variatie: 

- Vervang de sperziebonen voor groene aspergetips. 
- Laat tomaat weg en voeg een in blokjes gesneden appel toe
- Voeg een handje gare pasta toe aan de salade
- Voeg stukjes paprika toe
- Voeg wat uitgebakken spekjes toe
- Zonder eieren ook een goede combinatie



Deze salade is ook erg geliefd bij mijn gasten:


Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------

Bekijk hier meer recepten met sla
Bekijk hier meer recepten met eieren



2 opmerkingen:

  1. en deze is lekker!! Alleen iets minder olie mag wel...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat geloof ik graag. Ik had de hoeveelheden uit het originele recept aangehouden maar daar zat ook nog radijs bij. Dus een grotere salade, niet bij stil gestaan en hier thuis hebben ze er niks over gezegd :). Ik heb het net aangepast in de tekst van het recept.

    BeantwoordenVerwijderen