zaterdag 15 maart 2014

Varieer met bladerdeeg: Appelrondjes of Hartige rondjes

Wat ik al eerder schreef, met bladerdeeg kan echt heel veel. Dat weet iedereen ook wel maar toen ik dit recept plaatste op Facebook bleek het toch nog vernieuwend te zijn. Appelrondjes of hartige rondjes. Leuke traktatie en niet zo belachelijk groot. 

   

Nodig voor een cupcakevorm met 12 cups:
- 4 plakjes bladerdeeg
- 1 appel (bijv. goudrenet, jonagold, elstar, rubens appel)
- ½ eetlepel citroensap (flesje)
- suiker,kaneel, kaneelsuiker

Verwarm de oven voor op 210 graden (bij een heteluchtoven).

Smeer de vorm dun in met wat olie of gesmolten boter. Je kunt ook van die papieren bakvormpjes erin leggen, dan plakt het niet vast aan de bodem van de vorm. Leg de plakjes bladerdeeg te ontdooien. 
Schil de appel. Snijd deze door vieren. Haal het klokhuis eruit en schaaf de partjes met een dunschiller of kaasschaaf in plakjes. Meng de appels met een scheutje citroensap en breng op smaak met suiker, kaneel en/of kaneelsuiker. Laat even staan en giet dan het vocht eraf. Verdeel de appel over het bladerdeeg. Rol het deeg lichtjes op en snijd ze in 3 gelijke stukjes. Bak de appelrondjes mooi bruin in de oven in ca. 18 minuten. 

Heerlijk met een scheutje warme appel-kaneelvla of vanillesaus.

Variatie:
- Eender als bij de appelcups. Voeg gedroogd fruit en/of rozijntjes toe
- Het is ook lekker om de appel te mengen met deze kaneelsuikermix

Hartige varianties: 
Met kaas, spek en gebakken uien Ik heb hier de bladerdeegplakjes tegen elkaar aangelegd en ze in 1x opgerold en in stukjes gesneden. Serveer ze als tapas, borrelhapje met meerdere andere hapjes: 

      

Met ham en geraspte kaas: 

Kleinere rondjes, laatst gemaakt voor een feestje. Neem 3 plakjes bladerdeeg en snijd deze na het rollen in vier stukjes


   

Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------

Bekijk hier meer recepten met appel
Bekijk hier meer recepten met bladerdeeg


2 opmerkingen: