vrijdag 23 januari 2015

Griekse gehaktballetjes in tomatensaus

Ik verzin veel recepten zelf maar ik snuffel ook graag op andere websites. Zo ben ik al een langere tijd lid van de facebookgroep van Sigrid. Daar komen regelmatig heerlijke recepten voorbij, zo ook deze Griekse gehaktballetjes in tomatensaus. Ik heb toestemming gekregen om het recept hier te plaatsen zodat je mee kunt smullen. 



Nodig:
- 1 kilo gehakt
- 2 blikjes tomatenblokjes 
- 2 uien
- minimaal 2 tenen knoflook
- 2 eieren
- 2 beschuiten
- 60 ml 
Griekse kruiden (4 flinke eetlepels)
- peper, zout, oregano
- olie
- rijst, couscous, brood, tzatziki

Je mag het recept ook halveren maar ze zijn zo lekker dat je er al snel meer van wilt eten. 


Meng het gehakt met de Griekse kruiden, knoflook, eieren en beschuit (hier maak je eerst paneermeel van). 
Heb je geen zin om de kruiden zelf te mengen dan kan je ook kant en klare kruiden gebruiken. Bijvoorbeeld gyroskruiden. Draai balletjes ter grootte van een flinke bitterbal.  


Je kunt ze nu op twee manieren garen. 
Ik heb de helft van de balletjes aangebraden en de andere helft gepocheerd om te testen wat het best beviel.

Pocheren:
Breng een pan met bouillon aan de kook. Laat voorzichtig de balletjes erin vallen en laat ze ongeveer vijf minuten in het water liggen (van de kook af). Daarna schep je ze eruit. De balletjes zijn dan gaar. (Snijd er eentje door om te testen). De bouillon kan je later gebruiken om rijst in te koken.


Bakken:

Bak de balletjes gaar in de koekenpan met een beetje boter of olie. Je mag ze ook kort aanbakken en dan laten garen in de saus, zie tip bij de reacties onderaan. 



Ik heb beide gedaan om te testen wat mij het beste beviel. Het leek of de gepocheerde balletjes iets smeuïger waren. Ik vond het vooral makkelijker en ik had geen extra olie of boter nodig. Ook handiger bij grotere hoeveelheden als ze niet allemaal in één pan passen. Op de foto hieronder zijn de onderste balletjes gebraden en de lichtere kleur gepocheerd. In de saus zie je geen verschil meer. 


Fruit nu de gesnipperde uien en geperste knoflook en kiep de blikjes tomatenblokjes in de pan. Laat een minuut of 20 sudderen en inkoken. De gare balletjes kan je naderhand toevoegen. Breng de saus op smaak met peper, zout, oregano en evt. nog een schepje Griekse kruiden. Lekker met rijst, couscous of brood en tzatziki. Ook heerlijk als borrelballetje. 


Met pandanrijst
Het restje met brood
Variatie: 
- Voeg gesnipperde uien (of bosui) toe aan het gehakt
- Laat verse tomaat meesudderen met de saus
- Leg een blokje feta kaas in het midden van de gehaktbal
- Bak blokjes courgette mee

- Maak balletjes van 50 gram, druk de balletjes plat en grill ze op de BBQ als mini hamburgers
- Ben je niet zo weg van tzatziki maak dan de ranch knoflooksaus erbij

Deze Griekse salade smaakt er ook heerlijk bij:


Kindvriendelijk:
- Zet evt. de staafmixer op de saus voordat je de balletjes terug plaatst

Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------


16 opmerkingen:

  1. Wat ik lekker vind is om de gehaktballetjes (als die onderdeel zijn van de saus) te laten garen in de saus. Dus niet aanbraden of pocheren maar gewoon bij de saus voegen en dan langzaam laten garen. Balletjes worden heerlijk mals en het verrijkt de smaak van de saus.

    Ik ga ze vrijdag maken Marlon! Maar hoeveel knoflook moet ik gebruiken?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat kan ook maar pas op dat je ze dan niet te lang laat garen want dan kunnen ze erg droog worden. Ik deed het ook altijd zo als ik soep maakte maar sinds ik ze eerst in bouillon gaar en later toevoeg vond ik ze lekkerder. Tip ooit gekregen en erg dankbaar voor.

      Qua knoflook had ik de hoeveelheid open gelaten omdat smaak daar nogal in verschilt. Ik zal zeggen begin in ieder geval met twee flinke dikke tenen. Mocht je iets missen in je saus dan kan je nog knoflookpoeder toevoegen en een volgende keer meer gebruiken.

      Verwijderen
  2. Oke...dank je wel. En dan ga ik dat eens proberen met de gehaktballetjes, heb ik nog nooit zo gedaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Erg lekker. Gehakt eerst gekookt zoals aangegeven, daarna nog 5 minuten in de saus laten pruttelen.En smullen maar.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank voor je reactie. Fijn dat je het ook lekker vond, wij genieten er elke keer weer van.

      Verwijderen
  4. Ik heb het op mijn manier gedaan dus de balletje in de saus laten garen (laat ik heel zachtjes pruttelen waardoor ze heerlijk mals blijven). En ik heb heel fijngesneden verse koriander aan het gehakt toegevoegd. Voor de saus heb ik een blikje pommodori gepelde tomaten gebruikt en de tomaten fijn gesneden, was erg lekker (had geen andere in huis maar kan dus ook prima).

    Echt Marlon, we hebben gesmuld!! Nogmaals bedankt voor je recepten, dit gaan we zeker vaker maken!

    Oh ja, die gehaktballetjes zijn ook super om 's avonds als tapas te serveren met een stukje Turks brood en jouw Griekse kruidenboter!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dat is zeker lekker, ik kreeg ze laatst op die manier op een verjaardag voorgeschoteld bij de borrel nav dit recept. Koud en warm lekker :)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. TiP:

    Als je de gehaktballetjes toch aan wil braden maar bang bent dat dat ze droog worden, dan kun je ze na het rollen altijd even door de bloem rollen en dan bakken.
    dan behoud het gehakt zijn vocht beter waardoor ze niet droog worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Waar koop je de Griekse kruiden
    Bvd

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik maak ze eigenlijk altijd zelf maar in de supermarkt bij de kruiden kan je van diverse merken kruiden vinden. Vaak met de naam gyroskruiden

      Verwijderen
  8. Wat een lekker recept! Mijn dochter heeft de hele pan leeg gegeten. Alleen de tzaziki vond ze niets. Dus nu zit ik met een megaschaal die ik zelf leeg moet eten. Ik vond beiden echt goeie recepten! Niet heel moeilijk ook. Niet heel kostbaar, qua ingrediënten. En het staat best snel op tafel. DANK!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk om te lezen, daar doe ik het voor. De tzatziki gaat vast wel op :)

      Verwijderen
  9. Ik heb dit recept jaren geleden al eens eerder gekregen van iemand die jaren in Israël heeft gewoond. Er moest toen alleen op het laatst wat koriander doorheen. Zalig recept!
    Daarnaast heeft Jamie Oliver een variant met een ovenschotel. Google maar eens op De heerlijke balletjes van Jamie 😊 (sorry, zo heten ze).
    Hij doet de balletjes +saus in een ovenschaal. Er zit ook bleekselderij doorheen en hij propt hij basilicumblaadjes en mozzarella tussen de balletjes voor ze de oven in gaan.
    Vond ik ook heerlijk alleen mijn mannen waren niet zo gecharmeerd van de bleekselderij (mn dochters gelukkig wel).
    Groetjes, Tineke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bleekselderij ben ik ook niet zo weg van maar verder klinkt het heerlijk. Ik ga erop zoeken, dank voor je tip

      Verwijderen
    2. Ik ook niet, gebruik het nooit!
      In dit recept vond ik het lekker.
      Je kunt ook courgette gebruiken..

      Verwijderen