donderdag 18 juni 2015

Worstbollen

Ken je die mini worstcroissants? Ze worden vaak gemaakt als traktatie voor school. Je neemt dan een blikje met deeg voor mini croissantjes en rolt er een cocktailworstjes in. Ik heb daar een variant op. Qua bestanddelen hetzelfde maar qua uiterlijk en smaakbeleving toch anders. Eigenlijk zijn ze gewoon wat volwassener. Wij noemen ze worstbollen of eigenlijk bolletjes want ze zijn niet zo heel erg groot.



Nodig (voor 36 bolletjes):
- 2 blikken croissantdeeg voor grote croissants
- 1 pot met 8 bockworsten of knakworstjes
- mosterd en/of currysaus
- maanzaad (optioneel)

Wat zijn het er veel hè op de foto hierboven? Heb je ze al geteld? Het zijn er 72. Ik had vorige maand een groot feest en toen ben ik ze gaan bakken om mee langs te gaan. Moest het wel in delen bakken, want ze pastte niet gelijkertijd in mijn oven maar het was de moeite waard want er werd gretig van gegeten. Ik geef nu een recept voor 36 bollen maar je kunt het ook halveren. Je houdt dan alleen worstjes over maar daar weet je vast wel raad mee.

Bockworsten zijn net wat dikker dan knakworstjes en persoonlijk vind ik ze lekkerder. In een potje zitten meestal acht stuks. Omdat ik 36 bolletjes kan halen uit twee blikken deeg snijd ik de ene helft van de worsten in vier delen en de andere helft in vijf delen. Zo heb ik 36 stukjes worst

Verwarm de oven voor op 180 graden. Maak het croissantdeeg open. Door de schuine snijlijn te negeren krijg je drie rechthoekige plakken. Leg deze op elkaar. Herhaal dit met het tweede blik. Snijd het rechthoek in zes gelijke stukken. Leg op elk plakje een half theelepeltje mosterd (grof of fijn, wat je lekker vindt) en een stukje bockworst.



Rol nu het deeg eromheen zodat je geen worst meer ziet. Als je last hebt van het "stippellijntje" druk je die gewoon tegen elkaar aan. Vorm er in je hand een balletje van. Leg deze op een stuk bakpapier met de naad naar beneden. Houd pakweg twee centimeter ruimte tussen de bolletjes. Mocht het niet helemaal passen, leg ze dan wat dichter tegen elkaar. Er is een kans dat ze tegen elkaar aangroeien tijdens het bakken maar dat is niet zo heel erg, je plukt ze vrij makkelijk los.

Maak de bollen een beetje vochtig en strooi er wat maanzaad op. Bak de bollen mooi goudbruin in ca. 15-20 minuten.



Variaties:
- Strooi er wat geraspte kaas over ipv maanzaad
- Vul de bolletjes met kleine blokjes ham en kaas
- Vul de bolletjes met kip en pesto
- Vul de bolletjes met (room)kaas en zongedroogde tomaatjes

Nu denk je misschien, ik heb dit recept toch al vaker voorzij zien komen. Dat kan kloppen, ik ben ooit begonnen met een zoete variant van de bollen. Dat recept kan je hier vinden. 


Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken? 

-------------------------------------------------------------
- Bekijk hier meer recepten met croissantdeeg


4 opmerkingen:

  1. Oh die maken wij ook wel eens! Dan zonder mosterd want lust mijn dochter niet. Heb je eens met tonijn en kappertjes geprobeerd?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Judith, dat is zo fijn van zelf maken want dan kan je dat er tussen doen wat je wel lekker vindt. Met currysaus zou je het ook eens kunnen proberen als ze dat wel lust maar zonder saus kan ook prima. Ik heb ze nog niet met tonijn geprobeerd. Klinkt wel als een goede combi.

      Verwijderen
  2. Ik weet niet hoe het smaakt, maar het ziet er fantastisch uit!straks proeven!ik wil foto sturen, maar dat lukt niet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. IK zag je foto van het Monkey Bread op facebook voorbij komen en dat zag er ook fantastisch uit, deze zullen dus vast en zeker ook goed gelukt zijn :)

      Verwijderen