woensdag 3 juni 2015

Pasta met Italiaanse tomatensaus

Waar ik vroeger vaak potten of zakjes saus voor haalde maak ik het meeste tegenwoordig zelf. Zo ook deze heerlijke Italiaanse tomatensaus met... kip ipv gehakt.



Nodig (voor 4 flinke eters):
- 2 grote kipfilets (ca. 400 - 500 gram)
- 2 grote uien fijngesnipperd
- 2 tenen knoflook geperst
- 2 kleine of een groot blikje tomatenpuree
- 1 pak gezeefde tomaten, een blik met blokjes tomaten of zo'n 500 gram verse tomaten in stukjes
- 1 bol mozzarella of andere geraspte kaas
- Italiaanse kruidenbouillonblokje, zout en paprikapoeder, scheutje ketjap, olie
- 1 kleine rode peper, sambal manis of harissa
- verse basilicum fijngesneden (optioneel)
- pasta

Zoals je ziet maak ik de saus met kipfilet. Dat doe ik omdat je dan meer beet hebt. Je kunt ook gehakt nemen of half gehakt en half kipfilet.

Snijd de kipfilet zeer klein. Bestrooi met paprikapoeder en een beetje zout. Fruit de uien en knoflook in wat olie. Bak de kipfilet mee. Lepel de tomatenpuree erbij. Laat even meebakken. Voeg de gezeefde tomaten en water toe (ca. 250 ml) tot gewenste dikte is bereikt. Laat het nu zo’n tien minuten pruttelen met de deksel op de pan. Kook ondertussen de pasta in water met een bouillonblokje of wat zout.



Voeg nu Italiaanse kruiden toe aan de saus. Ik gebruik op deze hoeveelheid ca. 3 flinke eetlepels. Ik heb de kruidenmix gebruikt die ik zelf samenstel maar je kunt ook potjes met Italiaanse kruiden vinden in de winkel. Breng de saus verder op smaak met een klein scheutje ketjap, een fijngesneden pepertje en evt. nog wat bouillonpoeder of een beetje zout. Proeven! De saus is geschikt voor ongeveer 500 gram droge pasta. Serveer de pasta met de saus en grof geraspte mozzarella. Je kunt het gescheiden serveren maar de saus ook door de pasta mengen.


Meer groenten gebruiken? Voeg een groentenpakket en/of extra tomaten in stukjes toe. Je kunt ook een zak soepgroenten fijnmalen in een kom water met een staafmixer. Giet af door een zeef en voeg toe op het moment dat de gezeefde tomaten worden toegevoegd. Erg handig met lastige eters want je ziet er dan niks meer van.

Het is ook lekker om er een salade bij te serveren.


Lasagnesaus: 
Ik maak deze saus ook wel voor lasagne. Ik voeg dan nog een blikje tomatenblokjes bij de saus en iets meer water. Ook gebruik ik dan extra Italiaanse kruiden om de saus goed op smaak te brengen. Verdeel daarna de saus over een ovenschaal en bouw deze op met laagjes lasagnebladen. Mijn voorkeur gaat hierbij uit naar het gebruik van verse lasagnebladen (ca. 250 gram) omdat deze minder vocht opnemen en sneller gaar zijn. Eindig met een laag geraspte kaas en zet de schaal dan zo'n 20 minuten in de oven op 200 graden.

Tomatensaus met balletjes:
Kruid gehakt naar wens en maak er kleine balletjes van. Gaar deze kort in water met een bouillonblokje. Als ze gaar zijn komen ze boven drijven. Breek er evt. eentje door midden om te testen. Schep de balletjes uit de pan en houd apart tot de saus klaar is. Kook in deze bouillon de pasta gaar. Maak de saus als bovenstaand zonder vlees en voeg later de balletjes toe.

Kindvriendelijk:
- Maak de uien extra fijn met een keukenmachine, hier vallen veel kinderen over. Je mag ze ook weglaten

Zelfgemaakte tomatensoep is ook ontzettend lekker.


Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------

- Bekijk hier meer recepten met tomaat
- Bekijk hier meer recepten met pasta




Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:



2 opmerkingen:

  1. Gisteren toevallig sinds lange tijd weer eens een pakje/zakje van Bertolli geprobeerd, was best lekker maar dan proef je pas hoe zout ze zijn! Ik maak tomatensaus eigenlijk nooit met kip, toch eens proberen misschien want het ziet er lekker uit!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik maak het nog niet zo lang met kip, deed wel al vaak stukjes kip door de tomatensoep. Moet zeggen dat ik het persoonlijk lekkerder vind omdat het grover is dan gehakt. Ben benieuwd wat jij ervan vindt.

      Verwijderen