zondag 17 augustus 2014

Verse tomatensoep met gehaktballetjes

Zelfgemaakte soep is 100x, wat zeg ik 1000x lekkerder dan uit een pakje of blik. Het is eigenlijk heel simpel dus ik maak het alleen nog maar op deze manier.


Nodig voor een grote pan soep (ca. 4 liter, 8 grote kommen)

Voor de soep: 
- 1,5 kilo rijpe tomaten
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 4 flinke uien fijngesneden
- 2 tenen knoflook
- 1,5 liter bouillon
- klontje boter of olie
- handje pasta
- kruiden
- ketjap manis
- harissa of sambal manis
- 1 blik tomatenblokjes op sap, optioneel

Voor de balletjes:
- 500 gram gehakt
- 1 ei
- paneermeel of een fijngemaakte beschuit
- mosterd
- bouillonblokjes
- 2 cupjes koffieroom
- peterselie

Extra nodig: 
- staafmixer

Ik maak altijd een grote pan, omdat ik anders met een half blikje puree en tomatenblokjes blijf zitten. Als je het teveel vindt kan je het recept halveren of vries de helft in. Vries het dan in porties in, is handiger met ontdooien.  

Maak een klein sneetje in de tomaten en leg ze even in water wat net van de kook af is. Na een paar minuten kan je dan heel makkelijk het velletje eraf halen. Dit komt de soep ten goede. 

Meng het gehakt met een ei, koffieroom, paneermeel, peper, zout, lepeltje mosterd en peterselie. Draai er balletjes van ter grote van een knikker. Breng een grote pan water met bouillonblokjes aan de kook en laat daar de balletjes in glijden. Het water mag dan niet meer koken zodat de balletjes kunnen gaan garen. Na enkele minuten drijven de balletjes naar boven en zijn ze gaar. Haal ze eruit met een schuimspaan. Bewaar de bouillon om de soep mee te maken. 

Ontvel de tomaten en snijd ze in stukken. Pitjes en vocht opvangen, niet weggooien. Smelt een klontje boter in de soeppan en fruit het uitje en de knoflook aan. Voeg de inhoud van het blikje tomatenpuree toe en laat al roerend meebakken. Voeg de verse tomaten en het vocht toe en laat alles een minuut of vijf doorkoken. Voeg een scheut van de bouillon toe. Vaak voeg ik nu ook nog een blik tomatenblokjes op sap toe, deze zorgt voor een diepere rode kleur. Zet de staafmixer in de pan tot alles fijngemalen is. Heb je liever stukjes in de soep dan kan je het ook zo laten. 

Voeg de rest van de bouillon toe tot gewenste dikte bereikt is en voeg een handje pasta toe. De ene keer neem ik een fijne pasta en de andere keer een grovere. Voeg kruiden naar smaak toe. Bijvoorbeeld (verse) bieslook, lente-uitjes, basilicum, oregano, Italiaanse kruiden, een schep pesto en peterselie. Ben nogal van het strooien met wat ik in huis heb dus hoeveelheden kan ik niet precies aangeven. Als extraatje voeg je een scheut ketjap manis toe en voor meer pit twee lepeltjes harissa. 

Laat de soep nu koken tot de pasta gaar is. Blijf regelmatig roeren ander gaat de pasta aan de bodem kleven. Voeg de balletjes toe en laat deze nog even doorwarmen. 

Serveer de soep met een scheutje koffieroom en wat peterselie. Eet smakelijk.

Tip: Wil je dikkere, gebonden soep? Laat het inkoken met de deksel van de pan of voeg lopend meel toe. Meng dan een flinke schep bloem met koud water. Giet dit langzaam met een garde door de soep en laat nog even meekoken.

Snelle soep?
Draai geen balletjes maar neem het gehakt in je hand en pluk er met een vork kleine stukjes vanaf die je direct in de soep laat vallen en mee laat koken. Zo heb ik het ook op de foto gedaan.

Serveer de tomatensoep met (stok)brood.

Variatie:
- Voeg extra groenten toe als doperwtjes
- Voeg een Chinees groentepakket toe en een schepje suiker voor een zoetere soep
- Voeg Mexicaanse kruiden, kidneybonen en mais toe
- Voeg blokjes kip of ham toe
- Voeg geraspte kaas toe aan de soep
- Trek eerst verse bouillon van een vleespakket
- Geen tomaten in huis? Gebruik twee of drie extra blikjes met tomatenblokjes
- Vegetarisch? Laat het vlees weg en gebruik groentebouillonblokjes
- Voeg soepgroenten toe voor tomaten-groentensoep

Kindvriendelijk:
- Bijna alle kinderen vinden deze soep lekker. Pas wel op met het gebruik van de harissa zodat het niet te scherp wordt
- Voeg figuurtjes vermicelli of van die lettertjes toe als pasta

Tomatensaus: 
Je kunt tomatensaus op dezelfde manier maken als de soep maar dan met minder water zodat de saus dikker is. Een andere manier, nog lekkerder is deze tomatensaus


Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------

Bekijk hier meer recepten met soep

4 opmerkingen:

  1. Ziet er heerlijk uit. Ik gebruik meestal de blik variant haha. I know schaam. Ik ga dit zeker is een keer proberen.

    XxX
    www.wendyvansoest.com

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Doe ik op z'n tijd ook nog wel hoor, maar dit vind ik toch wel veel lekkerder :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat voorbouillon blokjes worden er voor de tomaten soep gebruikt.
    Groentenbouillon,runder bouillon,kippen bouillon?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik gebruik runder of groenten. Kippen gebruik ik alleen in gerechten waar ook kip doorheen gaat.

      Verwijderen