vrijdag 29 mei 2015

Grote hartige taart - quiche - met kip en Italiaanse kruiden

Zoals ik al eerder heb geschreven slaat de hartige taart altijd goed aan met verjaardagen. Laatst had ik een feestje waar ruim 35 man op visite was dus ging ik het niet redden met één taart. Om die reden ben ik een hartige taart gaan maken op mijn bakplaat die bij de oven hoort. Zo was ik sneller klaar en gemak dient de mens.

En Marlon zou Marlon niet zijn als ik dan meteen risico's neem en iets anders ga uitproberen dan het vertrouwde recept. Qua smaken wist ik dat het bij elkaar zou passen en dat bleek ook zo te zijn. Er werd echt goed van gegeten dus hier het recept zodat je het ook kunt proberen.

Op de verjaardag is de hartige taart lauwwarm bij het avondeten geserveerd. Het restje de dag erna 10 minuten opgewarmd in de oven en er als borrelhapje nogmaals van gesmuld.

Hieronder eerst het recept van de grote hartige taart en als je doorleest zie je ook de hoeveelheden voor een normaal formaat.


Nodig (voor een plaat van ca. 55x35 cm): 
- 16 plakjes voor hartige taart
- 1 kilo kipfilet
- 450 gram spinazie (mag meer)
- 2 uien
- 2 grote tenen knoflook
- half pepertje
- 8 kleine tomaten
- 2 bollen mozzarella
- 200 gram geraspte kaas
- 14 eieren
- 200 ml room
- scheutje olie
- Italiaanse kruiden
- bakpapier

Schrik niet van de hoeveelheden. Uit deze quiche haalde ik dus zeker 50 flinke stukken. Met ongeveer een kwart van de hoeveelheid kan je een quiche maken in een gewone springvorm.

Verwarm de oven voor op 180 graden, ontdooi de plakjes deeg.

Snijd de kip zo plat mogelijk weg. Bestrooi flink met Italiaanse kruiden en een scheutje olie, meng het door elkaar. Ik bestrooi meestal één kant van de kip, kiep het dan in een kom en meng de olie erdoor. Het kruidenmengsel wat je bij de link kunt vinden bevat geen zout en peper dus je zal er niet snel teveel van gebruiken. Heb je kant en klare kruidenmix proef dan of deze niet te zout is.

Bak de kip in een (grill)pan en zet apart.

Neem een grote braadpan en fruit daar de uien en knoflook aan. Spinazie erbij en laten slinken. Wederom een eetlepel Italiaanse kruiden erbij en een fijngesneden pepertje of schepje sambal / harissa. Proef of de combinatie naar wens is of nog iets nodig heeft. Misschien nog een snufje zout.


Bekleed ondertussen de bakplaat met bakpapier. Zorg ervoor dat deze iets over de randen komt. Smeer het bakpapier dun in met olie. Verdeel de plakjes deeg voor hartige taart over de bakplaat. Ook hier mag het iets over de randen hangen. 


Verdeel de kip over het deeg. 


Verdeel de spinazie erover, neem ook de hoeken mee. 


Was de tomaten, haal het kroontje eraf en snijd deze in plakjes. Verdeel over de spinazie. 


Rasp de bolletjes mozzarella en verdeel over de tomaat


Strooi ook nog wat geraspte kaas over de tomaat. 


Klop de eieren op met de room, peper en zout en nog een flinke lepel Italiaanse kruiden. Schenk uit over de bakplaat. Sla het deeg terug over de vulling. Als je wilt kan je er nog verse basilicum overheen strooien. Bak de taart mooi bruin en gaar in ca. 40 minuten op 180 graden. Gaat het te hard, zet de oven dan iets lager. Test met een vork of het ei gestold is. 



Doordat je bakpapier hebt gebruikt is de taart vrij makkelijk van de plaat te krijgen. Ik heb de taart eerst in vier delen gesneden en per deel uit de plaat geschept. Toen verder gaan snijden in blokjes en die op een schaal geserveerd. Serveer als onderdeel van een buffet of kleine blokjes als avondhapje.

* Wil je een kleine quiche maken in een springvorm houd dan de basis hoeveelheden aan uit het vorige recept. Dus:

- 5 plakjes hartige taartdeeg
- 4 eieren large (of 5 medium)
- 100 gram kaas
- beetje olie of boter
- scheut (ca. 75 ml) room. 

Gebruik voor de vulling:
- ca. 250 gram kipfilet
- ca. 150 gram spinazie 
- 1 kleine ui
- 1 teentje knoflook
- 2 tomaten
- 1 bolletje mozzarella
- Italiaanse kruiden

Wil je de taart iets gezonder hebben? Gebruik gewone melk ipv room, gebruik minder kaas en meer spinazie. 


Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken? 

-------------------------------------------------------------





Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:



2 opmerkingen:

  1. Hallo Marlon,

    Lijkt me een heerlijk recept.
    Mag ik vragen hoe groot je ovenplaat is, is hij van een inbouwoven of van een vrijstaande oven.
    Mijn ovenplaat is ongeveer 55 x 54 cm.
    Vast bedankt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Wil, mijn plaat is ongeveer 55x35 cm. Ik zal het erbij zetten.

      Verwijderen