maandag 11 april 2016

Kaneelsuikermix, een nieuw kruidenmengsel, heerlijk in zoete appelgerechten

Eigenlijk is het niet echt een kruidenmix want er gaat aan kruiden (specerijen) alleen kaneel en nootmuskaat in. De rest is suiker, kokosrasp en varianten op suiker. Het mengsel is erg lekker in combinatie met appel. Bijvoorbeeld in appeltaarten, appelcakes, apple bites maar ook in gewone cake en zelfs in combinatie met bladerdeeg of zoals in dit recept met croissantdeeg is het erg lekker.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik er geen echt recept voor heb en elke keer maar wat bij elkaar gooi maar heb het nu proberen uit te werken en je kunt het zelf nog naar smaak aanpassen.


Het voordeel is dat als je het toch niet zo nauw neemt je er amper de fout mee in kunt gaan. Meng eerst onderstaande verhoudingen. Wil je het minder zoet, voeg dan wat extra kokos toe. De smaak zal niet overheersen maar haalt het hele zoete ervan af. Hou je van meer kaneelsmaak voeg dan gerust daar iets meer van toe. 

Heb je geen suikerparels in huis dan kan je die weglaten. Is wat lastig om aan te komen. De zak met miniparels heb ik een keertje bij de Aldi op de kop getikt. Daar was het zo'n weekaanbieding. Bij de molen bij ons in Zoetermeer wordt het ook verkocht in grotere en kleinere korrels. De kaneelsuiker is makkelijker aan te komen. De Hoogvliet verkoopt het met regelmaat en bij de Jumbo zag ik het bij de bakspullen staan. Online zag ik dat het bij heel veel drogisten en bij de Tuinen wordt verkocht. De parels blijven heel tijdens het bakproces waardoor het zo lekker knarst tussen je kiezen tijdens het eten. 


Ik maak het liefst een flinke pot want het kan toch niet bederven. Als ik dan iets ga bakken schep ik een paar lepels uit de pot en dan zet ik het afgesloten weer weg. 


Nodig: 
- 3 lepels kokosrasp
- 3 lepels kristalsuiker
- 3 lepels bruine basterdsuiker
- 3 lepels kaneelsuiker
- 3 lepels parelsuiker
- 1 lepel kaneel
- 0,5 theelepel nootmuskaat, optioneel

Meng bovenstaande ingrediënten en je bent klaar. De bruine basterdsuiker voegt toe aan de kleur. Je mag ook witte basterdsuiker gebruiken of het weglaten. Heb je één van de suikers niet in huis, neem dan wat meer van de andere soort die je wel in huis hebt. Het is ook lekker om er nog wat koekkruiden aan toe te voegen. 


Op deze foto zie je de nieuwste mix (links) naast de vorige mix liggen. Als de mix een poosje staat gaat de kokosrasp bruin kleuren door de kaneel. Is niks erg.Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------

Op deze pagina staat een samenvatting van recepten waarbij je de kaneelsuikermix kunt gebruiken
5 opmerkingen:

 1. Ga ik ook maken. Alleen schrijf je dat het niet kan bederven maar volgens mij kan de kokos wel bederven. Kun je die dan niet beter toevoegen als je het gaat gebruiken? Of mengen de smaken dan niet goed?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb nu een (oudere) zak kokosrasp liggen met een houdbaarheid tot januari 2917. Lijkt me dat de mix dan ook zeker tot die tijd goed blijft. Staat nergens dat de rasp na opening korter houdbaar blijft. Ik bewaar het wel in een afgesloten pot.

   Verwijderen
  2. Moet natuurlijk 2017 zijn :)

   Verwijderen
  3. Ik gebruik wel de gedroogde rasp, geen verse want dan kan je het idd beter later toevoegen.

   Verwijderen
  4. Dank je wel. Ik ga het zeker maken en ik heb hier trouwens ook gedroogde kokosrasp liggen dus dat moet goed komen. :)

   Verwijderen