dinsdag 19 april 2016

Karamelsaus zelf maken

Ik wist lang niet hoe ik het moest schrijven maar in het NL is het karamelsaus met een K en in het Engels schrijf je het met een C. Ik hou me maar aan onze eigen taal.

Karamelsaus is niet moeilijk om te maken maar je moet er wel bij blijven. Het kan snel te hard gaan en dan verbrand de suiker. Ik heb het nog niet zo vaak gemaakt en tot nu toe ging het steeds goed. Alleen de laatste keer ben ik tegen alle regels in eigenwijs gaan roeren en op onderstaande foto's kan je zien wat er dan gebeurd.


Nodig (voor ongeveer 1,5 potje of een grote pot):
300 gram suiker
50 gram boter
250 ml slagroom
50 ml water
snufje zeezout 

Ik heb het recept vernieuwd door er water aan toe te voegen. Hierdoor is er een kleinere kans dan de karamel verbrand. Nieuwe foto's volgen nog. 


Zet alle ingrediënten klaar, daar heb je straks geen tijd meer voor. Warm de room tot tegen het kookpunt en laat daar de boter in smelten. Doe het water en de suiker in een andere pan met een wat dikkere bodem. Roer even door zodat het water de suiker opneemt. Daarna mag je voorlopig niet meer roeren. 


Zet het gas aan op middelhoog vuur en blijf erbij. De suiker wordt loei-heet (200 graden) dus niet met je vingers aanraken of proeven want dan moet je naar Beverwijk! Niet roeren, hooguit wat rondjes draaien met de pan. Als je gaat roeren krijg je klontjes. 

Het water begint te borrelen en de suiker lost erin op. Door het langzaam door te laten koken zie je de suiker bruin worden. Zodra deze een lichtbruine kleur heeft, haal je de pan van het vuur. 


Voeg nu de warme room toe. Doe een stap naar achter bij het toevoegen want de massa gaat heel erg bruisen. 


Meng de room goed door de suiker heen, eventueel met een garde (je mag nu roeren). Als laatst doe je er ongeveer een theelepel zeezout doorheen. Je kunt kiezen voor fijn of grofkorrelig. Het zout haalt de smaak van de karamel nog meer op. Nu is je saus klaar.


Dit niet doen dus:
Ik ben wel gaan roeren om te kijken wat er dan gebeurd. Het gevolg is dat de suiker gaat kristalliseren en dat je klontjes krijgt. Deze klontjes gaan er bijna niet meer uit en dat wil je niet. Ook gaan ze aan de zijkant van de pan kleven waardoor de pan later lastiger schoon te krijgen is en er minder suiker in je saus komt. Je mag wel af en toe een beetje schudden aan je pan en als alles gesmolten is kan je wel gaan roeren.


Op een gegeven moment zie je de suiker bruin worden. Hier dus met wat klontjes erin. Zodra de suiker bruin en gesmolten is doe je er goed aan om de pan van het gas te halen. Laat je het nu iets te lang staan dan wordt de suiker donkerder maar kan het ook gaan verbranden en dan moet je opnieuw beginnen. Aan verbrandde suiker is geen eer meer te behalen. Je ruikt het als je te lang hebt gewacht.


Mijn saus heb ik niet weg hoeven doen. Ik heb het door een zeef in de potjes gedaan. De pan later met kokend water gevuld en toen kon ik gelukkig de harde randjes die waren blijven plakken goed eraf krijgen.


Ik bewaar de saus in de koelkast waardoor het iets steviger wordt. Handig als je het ergens over wilt uitsmeren. Wil je de saus vloeibaarder dan kan je een flinke lepel in een bakje doen en dat bakje 20 tot 30 seconde in de magnetron zetten. Niet te lang want anders kan je je ook weer verbranden. Opwarmen in een pannetje kan ook. 

Deze saus is erg lekker bij de Apple bites, maar ook over ijs en pannenkoeken.


Ken je het recept van Dulce-de-leche al? Is ook een soort karamel en ook erg lekker.


Variatie:
- Ik heb de saus ook een keer met een combinatie van gewone suiker en bruine basterdsuiker gemaakt. Geeft net een ander smaakje maar pas dan nog meer op bij het bruin worden zodat het niet gaat verbranden want dit is lastiger om te zien.
- Voeg een extra snuf grof zeezout toe voor een salty caramel

Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------

3 opmerkingen:

  1. Lekker he, zelhemaakte karamel. Een tip die ik ooit las die ik zelf vaak toepas is om met een nat kwastje suikerkorrels aan de zijkant weg te vegen zodat je geen klontjes/aangebrande suiker krijgt. En ik heb ook altijd de neiging te vroeg te gaan roeren 😛

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik zal dat een keertje proberen. Las ook over water bij de suiker doen als je het gaat opwarmen maar elders las ik dan weer dat het de grootste onzin is om dat te doen. Maar goed, op zich is het tot nu toe altijd heerlijk geworden en daar gaat het uiteindelijk om :).

      Verwijderen
  2. Ik heb het gemaakt en het is goed gelukt.wel met een beetje water. Het duurt een ietsje langer.

    BeantwoordenVerwijderen