dinsdag 12 juli 2016

Plaattaart, een combinatie van pizza, hartige taart en flammkuchen

Een pizza heeft tomatensaus op de bodem en een flammkuchen heeft meestal een laagje saus van crème fraîche. Ik heb met bladerdeeg een soort van platte hartige taart gemaakt die ergens ook aan pizza en/of flammkuchen doet denken.

Ik had nog wat restjes liggen en een rol gekoelde bladerdeeg die al richting eind houdbaarheidsdatum ging. Ben gaan rommelen en kwam tot een heerlijk eindresultaat. Ik heb opgeschreven wat ik erop heb gedaan maar je kunt er nog veel meer lekkers op doen. Er kan echt heel veel. Onderaan het recept staan variaties. Vul jij ze aan?


Nodig (voor 2 grote of 3 kleine eters):
- een rol bladerdeeg (maar mag ook flammkuchendeeg, pizzadeeg of deeg voor hartige taart)
- bakje crème fraîche
- 350 gram gare aardappeltjes
- 100 gram uitgebakken spekjes
- 1 rode ui
- 1 tomaat
- handje diepvriesspinazie (a la crème)
- handje geraspte kaas
- basilicum, optioneel

Verwarm de oven voor op 220 graden (hetelucht 210 graden). Rol het bladerdeeg uit. Prik gaatjes op de bodem, dat gaat eenvoudig met een vork. Op de foto zie je 2/3e van de rol bladerdeeg. Met de ingrediënten hierboven kan je de hele rol bedekken. 

Meng de crème fraîche met een flinke lepel Italiaanse kruiden. Proef of je het genoeg vindt. 

Smeer de bladerdeeg in met de crème fraîche. Gaat handig met de achterkant van een lepel.

Verdeel er schijfjes aardappel overheen. Ik had nog krieltjes. Die heb ik in plakjes gesneden en 3,5 minuut voorgekookt in de magnetron. Verdeel daar ringetjes ui, kleine blokjes tomaat en uitgebakken spekjes overheen. 


Voor nog wat extra groenten heb ik er blokjes diepvriesspinazie op gelegd. Ook nog wat verse basilicum erover geknipt. 


Als laatste nog wat geraspte kaas eroverheen.


Zet de plaattaart nu voor ca. 13 minuten in de oven tot het bruin gaat worden. Draai dan de temperatuur terug naar 160 graden en zet de taart nog vijf minuten terug zodat het deeg goed gaar kan worden. Het kan zijn dat het iets langer nodig heeft, ligt een beetje aan je oven.


Kindvriendelijk:
- Altijd. Doe de vulling erop waar het kind blij van wordt.

Variatie:
- Gebruik tomatensaus met Italiaanse kruiden ipv crème fraîche
- Gebruik een andere topping. Bijvoorbeeld: ham, salami, ananas, shoarma, tonijn, broccoli, prei
- Maak de taart Mexicaans met bbq-saus, mais, zwarte boontjes, tomaat
- Maak de taart Oosters met satesaus, ananas, banaan, gemarineerde kipfilet, taugé
- Maak de taart vega met aardappel, ui en meerdere soorten kaas
- Maak de taart Grieks met tomatensaus en Griekse kruiden of crème fraîche en ranchkruiden, leg er gyros op 
- Maak het zoet met kaneelsuikermix en plakjes appel, ananas, peer en/of perzik. Of smeer het deeg in met Nutella of chocoladepasta. Leg er een bolletje ijs op als het uit de oven komt


Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------



Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:




Weet je dat ik kookworkshops geef? Van chocoladeparty's (bonbons en truffels maken) tot high tea's, sushi workshops, wereldgerechten en meer. Deze geef ik bij jou thuis of op locatie naar keuze. Heb je een vrijgezellenfeest, familiefeest of zoek je een leuk bedrijfsuitje, lees dan hier meer informatie om een gezellige kookworkshop te boeken. Bij grote groepen neem ik een collega mee.

2 opmerkingen:

  1. Ik had zoals je had omschreven, bladerdeeg gebruikt maar dat bleef zacht en zompig! Zou bladerdeeg voor hartige taart beter werken?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het scheelt als je het deeg op bakpapier bakt wat op een rooster ligt. Zo komt de warmte er aan de onderkant beter bij. Ook zou je het bladerdeeg eerst voor kunnen bakken. Raadzaam is dan wel om het dan blind te bakken met bakbonen (even googlen). Deeg voor hartige taart of pizzadeeg is natuurlijk ook altijd goed.

      Verwijderen