zaterdag 14 februari 2015

Knoflook kruidenboter op z'n Grieks, Italiaans, Mexicaans, Oosters enz.

In de basis is kruidenboter gemaakt met roomboter en wat zeezout en (verse) knoflook al heerlijk. Ik maakte laatst een Griekse maaltijd en toen maakte ik de kruidenboter net even anders door er Griekse kruiden aan toe te voegen. Door de boter eerst te mixen krijgt de boter een zachtere smaak en proef je de kruiden nog beter.


Nodig:
- 200 gram roomboter
- 2 tenen knoflook geperst
- 1 eetlepel gedroogde bieslook
- 1 kleine theelepel gedroogde chilivlokken
- 1 flinke theelepel Griekse kruiden (hiermee variëren, zie variatie hieronder)
- peper en zeezout

Laat de boter zacht worden op kamertemperatuur. Mix de boter met een elektrische mixer een paar minuten door totdat deze wit ziet en zalfachtig is. Meng de geperste knoflook en gedroogde of verse bieslook erdoorheen. Heb je verse peterselie in huis dan kan je dat er ook door mengen.

Maak het nu lekker pittig met chilivlokken. Voeg een lepeltje gyroskruiden toe voor het Griekse tintje. Proef en voeg dan nog wat peper en zeezout toe als het nog niet naar je zin is.

Variatie:
- Maak de knoflookboter op z'n Italiaans met een schepje Italiaanse kruiden, Mexicaans, Oosters, of maak het met ranchkruiden.
- Voeg Provençaalse kruiden toe aan de roomboter
- Restjes boter kan je eenvoudig invriezen in een afgesloten bakje of in een stukje huishoudfolie.


Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------



3 opmerkingen:

  1. Heerlijke kruidenboter! Ik doe er altijd verse peterselie en bieslook door en ik voeg altijd een paar druppeltjes Worcestershire sauce door. En ipv chilivlokken heb ik een beetje bruscettakruiden gebruikt, ook heel lekker.

    Ik vries het ook altijd in. Ik pak een stuk huishoudfolie en leg met een lepel de kruidenboter langs de rand. Dan rol ik het voorzichtig op en draai ik de zijkanten dicht zodat je een mooie rol krijgt. Zo kun je er heel handig steeds plakjes vanaf snijden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik doe ook vaak met verse peterselie en bieslook. Maakt het zeker erg lekker. Goeie tip om op die manier in te vriezen. Ik heb er kleine bakjes voor van ca. 100 gram inhoud. Kan ik ze stapelen. Ik ga de volgende keer een lepeltje nasikruiden en een keer de mexicaanse kruiden proberen. Kijken hoe dat gaat smaken, heb die kruiden nu toch in huis :). ,

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Scheutje gembersiroop erbij ( roomboter.. bruchetta, lenteui, knoflook en zeezout) dst is hier favoriet!

    BeantwoordenVerwijderen