dinsdag 10 februari 2015

Paranoten rotsjes met chocolade en zeezout

Ik dacht alle noten wel te kennen maar paranoten waren nog nieuw voor me. Vorige week zag ik ze liggen bij de Lidl en toen heb ik een zak meegenomen. Heel voorzichtig geproefd want ik ben allergisch voor hazelnoot en wist niet hoe ik hier op zal reageren. Maar, het ging goed en ze zijn lekker. Het doet me denken aan een combi van cashewnoot, een walnoot en een pecannoot. De eerste beet een cashewnoot en als je dan door eet het zachtere van de andere twee noten. 

Natuurlijk ook meteen aan het experimenten geslagen. Dat is het leuke als er een verjaardag aankomt, dan wil ik altijd wat nieuws op tafel zetten. Wat het geworden is zag je al in de titel. Ik heb er rotsjes van gemaakt. Net zoiets als pindarotsjes maar dan met de verrassende smaak van zeezout erbij. 


Nodig:
- ca. 75 gram paranoten
- ca. 75 gram pure chocolade
- zeezout uit de molen

Hoe kom je op het idee om zeezout te gebruiken hoor ik je denken? Op Pinterest kwam ik heel veel tegen van chocolade of karamel met zeezout. Ik had geen idee hoe het zal smaken dus de Tony's Chocolonely gekocht met chocolade, karamel en zeezout en meteen verslaafd :). Gelukkig kan ik niet zoveel meer snoepen en wil ik dat ook niet, maar het stukje wat ik nam was verrukkelijk. 


En nu dan de rotsjes. 

Smelt de chocolade au-bain marie. Dat is heel eenvoudig. Neem een pannetje met heet water, zet daar een schaaltje in en laat daar de chocolade in smelten. Begin met 2/3e chocolade. Als dat gesmolten is los je de rest van de chocolade daarin op, dan behoud het zijn glans. Zie ook hier. Snijd de noten in tweeën of drieën. Voeg een snufje zeezout door de gesmolten chocolade. Begin voorzichtig en proef. Hussel dan de paranoten erdoor.

Schenk de massa over op bakpapier en smeer uit. Eigenlijk het idee van de barks die ik wel eens maak. Laat dan hard worden in de koelkast. Zet daarna het puntje van je mes erop en duw ze in stukjes. Bewaar de rotsjes op een koele plek.

Hier net uitgesmeerd
 

Je kunt er ook voor kiezen om hoopjes te maken op bakpapier. Neem dan een dessertlepel en leg steeds een hoopje met chocolade en noten op bakpapier. Je hoeft het dan later niet meer in stukken te breken.

Variatie:
- Het kan natuurlijk ook met melkchocolade
- Neem andere noten of pinda's. Rozijntjes zijn ook lekker door chocolade

Als dit recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken? 

-------------------------------------------------------------

- Bekijk hier meer recepten met chocoladeGeen opmerkingen:

Een reactie posten