zaterdag 14 februari 2015

Griekse tomatenrijst

Bij veel Griekse restaurant krijg je vaak zo'n heerlijke bolletje tomatenrijst bij je maaltijd. Dat kon natuurlijk ook niet ontbreken bij mijn Griekse maaltijd


Nodig:
- 1 kilo witte rijst
- 1 blikje tomatenblokjes met knoflook
- 1 handje diepvries doperwtjes of tuinerwten
- bouillonblokje
- 1 flinke theelepel Griekse kruiden
- lepeltje oregano en peterselie (gedroogd, is hier meer voor de kleur)

Ik heb een grote hoeveelheid gemaakt omdat er heel veel mensen mee kwamen eten. Er was zelfs nog over en dat is de vriezer ingegaan. Ga uit van ca. 25 gram rijst per persoon als je het als bijgerecht maakt. Bij gebruik van minder rijst is het niet erg als je toch een heel blikje tomatenblokjes gebruikt. Er zit dan gewoon wat meer tomaat door je rijst wat het alleen maar kleurrijker maakt.

Kook de rijst met water en een blokje groentenbouillon als je het vegetarisch wilt houden. Ik had nog bouillon staan van de gehaktballetjes dus bij mij werd het niet vegetarisch. Kook de laatste paar minuten de doperwten mee of gaar ze alvast in de magnetron.

Als de rijst gaar is kiep je de tomatenblokjes, (doperwten), peterselie en oregano erbij. Roer door en giet af. Hiermee verlies je weer wat kruiden maar het is dan wel goed gemengd.

Breng op smaak met gyroskruiden en als je het hebt wat tomatenzout. Met een ijsschep kan je mooie bolletjes opscheppen.

Kindvriendelijk:
- Als de kinderen geen velletjes van de tomaat in hun eten willen kiep dan de tomatenblokjes in een hoge beker en zet de staafmixer erop of gebruik een pakje tomatensaus.

Als dit recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------

- Bekijk hier meer recepten met Griekse kruiden
4 opmerkingen:

 1. Ik heb helemaal de blits gemaakt met het Griekse menu dit weekend. Alleen de tomatenrijst werd heel plakkerig toen ik de tomatenblokjes erbij deed.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Stanneke, dank voor je reactie. Ik had dat ook maar dacht eigenlijk dat het kwam omdat ik een ander merk rijst gebruikte dan wat ik normaal koop. Het werd wat risotto achtig. Ik had het wel eerder gemaakt maar dat was alweer een paar jaar terug en wist niet meer of het toen ook zo was. Ik zal er eens op letten wanneer ik het weer maak wat het dan doet. Moet zeggen dat het mij niet stoorde maar het hoort eigenlijk niet.

  Ben benieuwd hoe anderen het ervaren.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik heb de kruiden, souvlaki ,rijst en salade gemaakt heeeerlijk de familie was erg enthousiast!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je dit laat weten. Probeer ook zeker een keer de Griekse gehaktballetjes met tomatensaus, gaan jullie ook lekker vinden :).

   Verwijderen