zondag 24 september 2017

Sajoer Lodeh met een scheutje ketjap (groenten in kokosmelk)

Sajoer Lodeh is een Indonesisch gerecht en staat voor groenten bereid in bouillon met santen (kokosmelk). Als je een echt authentiek recept voor sajoer lodeh wilt hebben dan moet je hier niet verder lezen. Als je toch een lekker gerecht wilt hebben voor bijvoorbeeld bij de rendang ketjap of voor bij nasi of bami blijf dan nog even hangen. Wij vinden dit echt zalig en iedereen die het hier al heeft geproefd zegt het ook erg lekker te vinden. Dit is een soort sajoer maar dan op z'n Marlons (weinig ingredïenten nodig en toch is het lekker smakelijk).


Nodig (ca. zes porties):
- ca. 1 kilo groenten als Chinese kool, peen, bloemkool, sperziebonen, spitskool, kouseband
- 2 tenen knoflook
- 1 of 2 uien
- stukje gember (cm)
- stukje rode peper of wat sambal
- 1 blikje kokosmelk
- 0,5 blikje (200 ml) water
- 1 scheutje ketjap (25 ml)
- 2 eetlepels kokosrasp, optioneel
- 0,5 blokje kippenbouillon
- snufje zout, optioneel

Persoonlijk maak ik dit gerecht liefst een dag van te voren. De smaak trekt er dan goed door wat ik lekkerder vind en daarbij scheelt het op de dag zelf weer tijd omdat het dan alleen nog opgewarmd hoeft te worden.

Ik maak het meestal met een Chinese kool, aangevuld met sperziebonen en plakjes winterpeen. Het is een bijgerecht wat wij eten bij rijst en vlees dus de hoeveelheid hangt een beetje af van hoe groot de eters zijn en wat je er nog meer bij hebt. Als het een onderdeel van een rijsttafel is kan je gerust met 10 personen ervan eten. Desnoods doe je er een paar extra boontjes doorheen.

Begin met het schoonmaken van de eerstgenoemde groenten. Schil de peen (gaat heel handig met een kaasschaaf of dunschiller). Snijd in plakjes of gelijke blokjes. Haal de puntjes van de sperziebonen en snijd ze doormidden. Haal de buitenste bladen van de kool, snijd doormidden, haal de harde kern eruit en snijd dan in smalle repen.

Kook de peen en sperzieboontjes gaar. Mocht je ook bloemkool hebben kook deze dan ook apart gaar. Ik vind dat het handigst vanwege de verschillende kooktijden. Ik hou van gaar maar beetgaar mag ook. Spoel af met koud water zodat het niet verder gaart.

Snipper ondertussen ui, knoflook, peper en gember klein. Dit mag je bij elkaar in een bakje doen. Neem een ruime pan en fruit het uienmengsel aan. Voeg de kool toe en fruit mee tot deze gaat slinken.


Schenk de kokosmelk en wat water erbij. Breng op smaak met ketjap, een half bouillonblokje en evt. een snufje zout. Laat de kool een paar minuten zachtjes koken totdat het gaar naar wens is (beetgaar of juist wat zachter). Als extraatje voeg je ook nog wat kokosrasp toe. 


Als je het gerecht later wilt eten dan koel je het eerst terug en dan voeg je de overige groenten toe. Anders kan je de overige groenten nu opwarmen bij de kool. Serveer de sajoer met wat bosui of plakjes rode peper.

Als je de sajoer gaat eten kan je het uit het vocht scheppen of je eet het als een soort van soep met wat vocht erbij.
Als deze blog je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:Geen opmerkingen:

Een reactie posten