zondag 19 juli 2015

Bami of nasi met "verstopte" groenten, speciaal voor lastige eters

In deze bami zit stiekum best veel groenten verstopt. Ik maak de groenten extra fijn om klachten te voorkomen van Mammm, er zit ui, wortel, enz... in. Bij deze schotel noemen wij het kruiden die erin zitten (en dat wordt nog geaccepteerd ook).


Nodig (voor 4 tot 5 personen):
- 400 gram bami of rijst
- 500 gram kipfilet, hamlappen of nasi/bamivlees
- 2 grote uien
- 2 tenen knoflook
- ca. 250 gram soepgroenten*
- 5 eetlepels nasi/bami kruidenmix
- stukje gember (optioneel)
- 1 theelepel sambal manis (optioneel)
- 1 kopje ketjap manis
- geraspte kokos
- olie, bouillonblokje

De nasi/bami kruidenmix maak ik zelf en gebruik ik ook als marinade voor het vlees. Er staat hier altijd een flinke pot op voorraad. Als je geen zin/tijd hebt om zelf een kruidenmix te maken haal deze dan kant en klaar. Vind je de stukjes gedroogde groenten daarin ook te grof, meng de mix dan met water en zet de staafmixer erop. 

Ik heb hier bami op de foto gezet maar hetzelfde recept gebruik ik voor nasi. 

Snijd de kipfilet of het vlees klein. Meng het met ongeveer een half kopje ketjap manis, 1 theelepel sambal manis, 2 eetlepels nasi/bami kruidenmix en laat intrekken (in de koelkast). Hoe langer hoe intenser de smaak maar minimaal 20 minuten. 


Snijd de uien in vier stukken, maak de knoflook en gember schoon en haal alles samen met de soepgroenten door de keukenmachine of multihakker. Doe het in delen, dat gaat beter dan dat je alles tegelijk doet.  Houd de uien, knoflook en gember gescheiden van de andere groenten. 



Bak nu het vlees in een scheutje olie, fruit het uienmengsel mee en voeg de rest van de groenten, de ketjap en een scheutje water toe. Strooi er dan de resterende nasi/bami kruidenmix overheen. Je kunt het beste beginnen met twee eetlepels, een beetje van het vocht proeven of het op smaak is en zo niet dan nog een lepel toevoegen. Ik strooi ruim omdat er weinig zout of peper in de mix zit. Je hoeft daardoor niet echt bang te zijn om uit te schieten. Breng evt. nog extra op smaak met sambal, een bouillonblokje, ketjap of meer nasi/bami kruidenmix. 

Laat het vlees / groentenmengsel zachtjes smoren en kook ondertussen de bami of rijst in water met een blokje bouillon of een beetje zout. 


Maak het vlees/groenten mengsel nog lekkerder door een half zakje kokosraps toe te voegen


Als de bami of rijst gaar is giet je deze af en meng je het door het vlees/groenten mengsel. Twijfel je door de hoeveelheid vocht die je hebt gebruikt, schep dan eerst een beetje uit de pan en voeg later toe tot de verhouding goed is.

Heb je toch te weinig nasi/bamikruidenmix gebruikt dan kan je een beetje oplossen in warm water en door je bami of nasi roeren. De bami, nasi is neutraal al lekker maar wordt extra feestelijk met satésaus, een gebakken eitje, kroepoep, gebakken uitjes, komkommer, augurk, atjar, seroedeng.


* Als je een pakket kant en klare bami of nasigroenten gebruikt haal het pepertje er dan uit en gebruik dat apart. Ik weet niet wat de taugé doet als het door de molen is geweest. Ik gebruik eigenlijk altijd soepgroenten. 
* Geen problemen met grove groenten? Snijd de uien, knoflook en gember dan gewoon fijn en laat de overige groenten zoals ze zijn

Kindvriendelijk:
- Kindvriendelijker kan ik het niet verzinnen, die wel voorzichtig met de sambal.

Tip: 
Maak ook deze sambal goreng kentang kering (sambal-ketjap frietjes) erbij. Om van te snoepen, zo lekker.


Nog meer?
Een sateetje is er natuurlijk altijd lekker bij



Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken? 

-------------------------------------------------------------

- Bekijk hier recepten met nasi/bamikruiden




Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:



4 opmerkingen:

  1. Deze was ook een groot succes! Op naar het volgende recept😃

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ik ga het uitproberen voor de voetbal, zelf ong. het zelfde altijd gedaan, dus zal best lekker worden .
    alleen de hoeveelheid vind ik altijd moeilijk te schatten , wordt geen hoofdmaaltijd want ze eten het pas om 10 uur s avonds wel voor 60 man ong.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Stuur me even een mailtje of berichtje via Facebook, dan help ik je een inschatting maken. Heb dan even wat extra gegevens nodig.

      Verwijderen