zaterdag 11 juli 2015

Chocoladeflikken

Het recept van deze super makkelijk te maken chocoladeflikken had je nog te goed. Ik had het recept geplaatst op mijn Facebook pagina toen de 2500 likers bereikt waren. Nu ook hier want dan kan je het sneller terugvinden.


Nodig (voor 12 chocoladeflikken):
- 150 gram chocolade
- muffinvorm siliconen voor 12 muffins
- topping als smarties, pistachenoten, hazelnoten, kokos, studentenhaver, musketzaad, zeezout

Chocoladeflikken zijn eigenlijk platte ronde chocolaatjes met een lekkere topping erop. Als je het goed wilt doen moet je chocolade eerst tableren (tempereren). Dat is het terugkoelen van de chocolade zodat het zijn stevigheid en glans behoud. Chocolatiers doen het door een gedeelte van de gesmolten chocolade op een marmeren plaat uit te smeren, af te laten koelen en dan weer toe te voegen bij de warme chocolade. Ik doe het op een eenvoudige manier waar je een redelijk goed resultaat mee bereikt. 

Smelt 100 gram in blokjes gebroken chocolade au bain-marie. Dat gaat als volgt. Neem een pan met gekookt water, zet daar een schaaltje in (mag het water niet raken) en laat daar de chocolade in smelten. 


Als de chocolade gesmolten is haal je het schaaltje uit de pan en voeg je de overige 50 gram chocolade toe. Hiermee koel je de temperatuur terug. De chocolade zal niet zo knapperig worden als bij het officiële temperen maar komt dicht in de buurt. 

Nu verdeel je met een flinke dessertlepel de chocolade over de muffinbakjes. Tegen de tijd dat je bij het laatste bakje bent is het eerste chocolaatje voldoende afgekoeld om de topping erop te leggen. Laat de chocolade daarna verder afkoelen (koelkast) en druk ze voorzichtig uit de vorm. 


Je kunt de soorten chocolade en topping gebruiken die je zelf lekker vindt. Varieer met diverse soorten chocolade als melkchocolade, puur, witte, butterscotch, suikervrije chocolade, chocolade met zeezout, hazelnootchocolade enz. Hier wat voorbeelden: 

- 100 gram melkchocolade
- 50 gram witte chocolade
- mini smarties


- 100 gram pure chocolade
- 50 gram melkchocolade
- studentenhaver


- Drie gewone flikken en twee miniflikken (restjes in kleine muffinvorm gedaan) met M&M's
- Melkchocolade met geraspte kokos
- Combinatie melk en pure chocolade met zelfgemaakte granola (aanrader!)
- Combinatie melk en pure chocolade met studentenhaver


Heb je geen siliconenvorm, leg dan lepeltjes chocolade op een stuk bakpapier of maak er chocolade barks van. Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken? 

-------------------------------------------------------------


Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:Geen opmerkingen:

Een reactie posten