vrijdag 10 juli 2015

Twee zomerse couscoussalades

Couscous is zo'n product waar je net als met pasta een heerlijke koude salades mee kunt maken. Het handige is dat de couscous binnen een paar minuten gereed is. Meestal is het een kwestie van kokend water erover gieten, even laten staan, doorroeren en klaar voor gebruik.

Je kunt de couscous met heel veel dingen mengen. Zolang het combineert is het prima. Hieronder twee variaties. Een salade door Sigrid gemaakt van de (besloten) Facebookgroep "De lekkerste recepten" en een salade uit mijn hand.

 

Nodig (voor een volle schaal als bijgerecht):

De salade van Sigrid:
- 200 gram couscous
- handje (zon)gedroogde tomaatjes
- handje rozijntjes
- stukje fetakaas (of witte kaas)
- stuk rode paprika
- stuk komkommer in kleine blokjes
- stuk courgette in kleine blokjes
- paar lepels maïskorrels
- koriander
- olie en citroensap
- bouillonblokje

Gaar de couscous volgens de gebruiksaanwijzing. Los een bouillonblokje op in het gekookte water voordat je de couscous toevoegt. Snijd ondertussen de komkommer, courgette, paprika en fetakaas in blokjes en spoel de maïs af en laat uitlekken.

Zodra de couscous gaar is meng je de komkommer, courgette, paprika, rozijntjes, fetakaas, maïs, tomaatjes en fijngesneden koriander er doorheen. De couscous hoeft niet eerst af te koelen. Breng op smaak met een dressing van een scheutje olie en citroensap. 

De hoeveelheid van de producten is bij benadering. Voeg toe wat je in huis hebt of waar je smaak naar uit gaat. De salade kan je op kamertemperatuur eten. 


Sigrid kwam bij ons BBQ'en en had toen de couscoussalade gemaakt. Zij inspireerde mij om ook een couscoussalade te gaan maken. Ik wilde daar dan wel een andere van maken. Waarom? Nou, ik eet geen paprika dus dat viel al af. Door te kijken wat ik nog in huis had kwam ik op het idee er iets van te maken met een knipoog naar Mexicaans eten. 

Mijn salade: 
- 200 gram couscous
- handje (zon)gedroogde tomaatjes
- stukje fetakaas
- 1 avocado
- paar takjes lente-ui
- half blikje zwarte bonen
- half blikje maïskorrels
- peterselie of koriander
- olie en citroensap
Mexicaanse kruidenmix, bouillonblokje

Ik heb de salade dus een Mexicaans tintje gegeven door er bonen, maïs en Mexicaanse kruiden in te verwerken. De rest van de bonen en maïs heb ik door de Megaburger gedaan. 

Gaar de couscous volgens de gebruiksaanwijzing. Los een half bouillonblokje en een schepje Mexicaanse kruidenmix op in het gekookte water voordat je de couscous toevoegt. Heb je geen kruidenmix in huis dan mag je ook een heel bouillonblokje gebruiken.  

Snijd ondertussen de avocado en fetakaas in blokjes, de lente-uien in stukjes en spoel de bonen en maïs af en laat uitlekken.

Zodra de couscous gaar is meng je alles er doorheen. Breng op smaak met een dressing van een scheutje olie en citroensap. Ook hier mag je meer of minder produkten verwerken in de salade. 


Ik ben erg benieuwd welke jij nu gaat maken. Laat je het weten?

Kindvriendelijk:
- Houd wat couscous apart en meng er doorheen wat de kinderen lekker vinden. Zo doen ze toch mee met de grote mensen  

Bekijk ook het recept van de koude pastasalade


Als deze recepten je aanspreken, wil je dan mijn Facebookpagina liken? 

-------------------------------------------------------------

Geen opmerkingen:

Een reactie posten