donderdag 13 augustus 2015

Bobotie zonder pakjes en zakjes

Ooit plaatst ik een recept van bobotie waarbij ik nog zakjes sausmix gebruikte. Tegenwoordig maak ik het helemaal zelf en dat is net zo eenvoudig. Het is geen origineel recept maar wel superlekker.

Het maken van een sausje met wat boter en bloem is een soort van tweede natuur geworden dus waarom zal ik nog zakjes sausmix halen? Zelf maken is gezonder, vaak lekkerder en stukken goedkoper. Verder is het net zo snel klaar en kan er ook heel weinig verkeerd gaan. Is de saus te dik dan gooi ik ik er wat vocht bij en is het te dun dan maak ik het wat dikker met lopend meel. Heb ik te weinig (gebeurd eigenlijk nooit), dan is er zo wat bijgemaakt en teveel dat vries ik in.

Voor nu het recept van de bobotieschotel waar dus een zelfgemaakte kerriesaus doorheen zit. Hier ook met verse sperziebonen (ipv uit blik) want die zijn nu volop verkrijgbaar en hartstikke lekker. Het is geen origineel recept maar er wel door geïnspireerd.

 

Nodig (voor 5 flinke eters): 
500- 800 gram sperziebonen
300 gram gehakt
1 ui
1 teen knoflook
50 gram margarine of boter
60 gram bloem
ca. 500 ml melk of water
200 ml crème fraîche
2 of 3 appels 
2 flinke eetlepels kerriepoeder
1 flinke eetlepel masala kerrie
1 theelepel paprikapoeder
zout, peper naar smaak, bouillonblokjes of poeder
peterselie en/of bieslook (optioneel)
100 gram geraspte kaas (optioneel)
 rijst

Gebruik de hoeveelheden groenten en vlees die je voor je gezin gewend bent. Haal de sperziebonen af, snijd ze in stukken en kook ze gaar.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Snijd een ui en een teentje knoflook fijn. Fruit ui en knoflook aan in 50 gram boter (hoeveelheid aanhouden ivm de saus die je ervan gaat maken). Strooi er kerrie, masala en paprikapoeder erbij en fruit even mee. Heb je geen masala in huis dan mag je ook meer kerriepoeder gebruiken. Wees gul met de kerrie, is niet snel teveel en daar krijg je een lekkere kerriesaus van. Rul dan het gehakt gaar in het uienprutje. Het hoeft niet aan te bakken, als het maar gaart.


Als het gehakt gaar is schep je de bloem erbij. Laat deze een paar minuten zachtjes garen. Giet nu een flinke scheut melk erbij en roer door met een garde. Voeg dan scheutje voor scheutje de overige melk erbij tot je de juiste dikte van saus hebt. Voeg dan de crème fraîche toe. Breng de saus op smaak met wat zout, peper, sambal en misschien nog wat bouillonpoeder. Voor extra kleur kan je (gedroogde) bieslook en/of peterselie toevoegen. 




Neem nu een ovenschaal. Verdeel de gare sperziebonen over de bodem. Snijd de appels in blokjes en verdeel deze over de sperziebonen. Verdeel de kerrie-gehaktsaus over de appel. De schaal kan nu de oven in maar ik heb er ook nog geraspte kaas overheen gestrooid, jammie.

Zet de schaal nu voor ca. 15-20 minuten in de oven en kook ondertussen de rijst.





En zo komt het uit de oven


Wij hadden er meergranen rijst bij. Het bord lijkt vol maar er werd zelfs een tweede keer opgeschept. 


 Variatie:
- Meng een handje rozijntjes door de rijst.
- Bak extra uien, paprika en/of champignons mee met het gehakt. Laat de appels desgewenst weg.
- Leg voorgegaarde krieltjes op de bodem van de ovenschaal, daarop de sperziebonen en ga zo verder. Eet er dan geen rijst bij.

Lees hier het recept hoe je een basissaus maakt.


Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------

- Bekijk hier meer recepten met gehakt



Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:



8 opmerkingen:

  1. Ook dit recept was weer heerlijk, voor herhaling vatbaar!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Marion, ik zit even lekker te neuzen voor recepten voor mijn mini catering, ik hoop dat je er geen bezwaar tegen hebt, dat ik deze heerlijke recepten (vooral deze Boboti) aan mijn klanten ga voorzetten.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Marianne Vijfvinkel19 augustus 2017 om 16:47

    In één woord verrukkelijk! Snel weer maken was het commentaar van mijn man!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Erg lekker!
    Heb ipv bloem maïzena gebruikt om de saus te maken zodat het gerecht glutenvrij is.

    BeantwoordenVerwijderen