zondag 30 augustus 2015

Dukkah Dip

Dukkah Dip. Wat? Ja, Dukkah Dip. Dukkah Dip is een Egyptische noten, zaden, kruidenmix. Volgens zeggen staat er daar op elke hoek van de straat een verkoopwagen met dukkah. Voorbijgangers kopen een zakje, krijgen er brood bij en gaan ter plekke dopen en dippen. Ik serveer het thuis. Als luxe voorgerechtje, borrelhapje of zoals hier als tapashapje.


Nodig:
Noten:
- 250 gram cashewnoten (blank, ongeroosterd, ongezout)
- 100 gram witte amandelen
Zaden:
- 150 ml wit sesamzaad 
- 50 ml karwijzaad
- 50 ml komijnzaad
- 50 ml korianderzaad
- 25 ml anijszaad
- 25 ml venkelzaad
- 25 ml black sead (zwarte komijnzaad)
Kruiden:
- 5 ml pull biber,  cayennepeper of zwarte peper
- 15 ml grof zeezout 

Let op, de noten weeg ik, de zaden gebruik ik een maatschep voor. Gebruik hele zaden, dus niet de poeders. Veel van de zaden zijn verkrijgbaar bij de toko. Voor dit recept heb je een keukenmachine of (uien)snijder nodig. 

Met deze dip kan je volop variëren, ook speelt je persoonlijke smaak mee. Onderaan zal ik wat variatietips geven.

Hak (puls) de noten fijn. Ze mogen niet fijner worden dan de sesamzaadjes, je moet iets te knabbelen overhouden. Rooster de noten voorzichtig in een hete koekenpan tot ze licht gaan verkleuren en lekker gaan ruiken. 

Rooster ondertussen in een tweede koekenpan de zaden. Bij een kleinere hoeveelheid kan het ook bij elkaar in de pan. Na het roosteren puls je ze ook iets fijner in de keukenmachine of snijder, maar niet te fijn! 

Meng de noten en zaden en breng op smaak met pull biber en zeezout. De mix is ongeveer een maand houdbaar in een afgesloten pot. 

Hoe eet je het? 
Zet een kommetje op tafel met olijfolie en balsamico azijn erdoor. Zet een tweede schaaltje neer met Dukkah dip en zet een schaaltje brood neer. Doop de brood in de olie en daarna in de dukkah en laat je verrassen. Het is ook lekker om er stukjes groenten in te dopen. Bijvoorbeeld stukjes komkommer. 

Op de tapastafel had ik er ook een schaaltje bruschetta bijgezet, zeezout en kruidenboter



Variaties en tips (er zijn 101 mogelijkheden):
- Wissel af met de noten. Ik heb bijna net zoveel gram noten als milliliters aan zaden gebruikt maar andere verhoudingen zijn ook goed.
- Lekkere noten erdoor zijn hazelnoten, pistachenoten en ook gedroogde en geroosterde kikkererwten doen het er goed doorheen.
- Anijszaad, karwijzaad en venkel smaken allen wat anijsachtig. Vind je het teveel van het goede, laat dan één van de zaden weg uit het recept of gebruik van deze drie iets minder.
- Voeg wat gedroogde munt en/of oregano toe.
- Maak je het vaker, meng dan vast de zaden en bewaar het mengsel in een gesloten pot. Rooster zodra je het wilt gaan eten de noten en voeg de benodigde hoeveelheid zaden toe. De noten maken de mix niet zo lang houdbaar, de zaden kan je zeker een jaar laten staan. Zo heb je elke keer verse mix.
- Strooi dukkah over salade.
- Lekker met humus.
- Strooi dukkah over een (gekookt) ei.
- Strooi dukkah over stukken kipfilet, sprenkel er een beetje olie overheen en bak de kip gaar in de oven. Wij noemen dit Dukkah Kip.



Als dit recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------

- Bekijk hier meer recepten om kruidenmixen zelf te maken
- Bekijk hier meer tapashapjes


 

2 opmerkingen: