donderdag 20 augustus 2015

Zelf kruidenmixen maken -> Marokkaanse kruidenmix

Met Moederdag kreeg ik een tajine cadeau dus moest er Marokkaans gekookt worden. Nou, dat is dus echt geen straf want er komen de meeste lekkere gerechten tevoorschijn. Ik heb nu meerdere keren gehaktballetjes in tomatensaus gemaakt (keftatajine) maar onlangs ook gehaktballetjes in saus met snijbonen en cherrytomaatjes. Voor nu het recept voor de kruidenmix. De recepten van de gerechten volgt nog. Kan je niet wachten, laat je dan inspireren door mijn bord op Pinterest. Heb je geen tajine (spreek uit als tásjien), dan kan je ook een braadpan met deksel of ovenschaal met deksel gebruiken.

Als je zoekt op Marokkaanse kruiden kom je onder de naam ras-el-hanout honderden verschillende recepten tegen. Ik ben gaan proeven en mengen en kwam tot onderstaand mengsel.


Een handig weetje:
1 lepel poeder = 4 lepels gedroogde kruiden (vlokken, snippers) = 12 lepels verse kruiden

-------------------------------------------------------------

Ik spreek over lepels en noem hierbij geen maat. Je kunt zelf kiezen voor theelepels of eetlepels. Ik heb een dessertlepel gebruikt. Zo heb ik een potje vol en kan ik voorlopig vooruit. Bij het gebruik van de kruidenmix strooi ik eerst voorzichtig een lepel in de pan en na het proeven bepaal ik of ik nog meer wil gebruiken. Op een kilo vlees heb je ongeveer 4 eetlepels (60 ml) nodig.

Nodig:
- 2 lepels knoflookpoeder 
- 2 lepels djintan = komijnzaad
- 2 lepels paprikapoeder
- 2 lepels gedroogde peterselie
- 2 lepels uienvlokken
- 2 lepels uienpoeder 
- 2 lepels gember = djahé
- 2 lepels kaneel 
- 1 lepel koriander = ketoembar
- 1 lepel gedroogde korianderblad *
- 1 lepel kurkuma
- 1 lepel bruine basterdsuiker
- 1/4e lepel zwarte peper
- 1/4e lepel zout
- 1/4e lepel chilipoeder **

* I.p.v. korianderblad mag je ook meer gedroogde peterselie gebruiken
** Je kunt ook cayennepeper gebruiken (cayenne is alleen chilipeper, chilipoeder is een samengesteld mengsel. Ik gebruik wat ik in huis heb)

Meng de kruiden en specerijen en bewaar ze in een afgesloten pot. De kruidenmix is zeker een jaar houdbaar.

Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken? 

-------------------------------------------------------------Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:
Weet je dat ik kookworkshops geef? Van chocoladeparty's (bonbons en truffels maken) tot high tea's, sushi workshops, wereldgerechten en meer. Deze geef ik bij jou thuis of op locatie naar keuze. Heb je een vrijgezellenfeest, familiefeest of zoek je een leuk bedrijfsuitje, lees dan hier meer informatie om een gezellige kookworkshop te boeken. Bij grote groepen neem ik een collega mee.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten