donderdag 6 augustus 2015

Mexicaanse gehaktballen met BBQ saus

Deze gehaktballen zijn een variatie op de megaburgers. Ik wil met dit recept laten zien dat je met bijna dezelfde ingrediënten toch iets anders kunt maken.


Nodig (voor 12 ballen, 6-8 personen):
- 1 kilo gehakt
- 2 boerenbeschuiten
- 150 ml BBQ saus
- 4 flinke eetlepels Mexicaanse kruidenmix
- 0,5 klein blikje maïskorrels
- 0,5 blikje zwarte bonen
- olie of boter

Maal de beschuiten fijn of gebruik paneermeel als je geen beschuit in huis hebt. Meng de beschuit met de Mexicaanse kruidenmix en 50 ml BBQ saus door het gehakt. Je hebt ongeveer net zoveel saus nodig als de inhoud van twee eieren. De kruidenmix en BBQ saus maak ik zelf maar je kunt het ook kopen. Gebruik dan een zakje mix voor burrito's of taco's. Qua gehakt neem je gewoon het gehakt waar je voorkeur naar uitgaat. Ik eet meestal rundergehakt maar meng ook rustig rundergehakt met half om half gehakt.

Als je het gehakt gemengd hebt meng je er voorzichtig de afgespoelde maïs en bonen doorheen. Draai er dan 12 ballen van die net in je handpalm passen. Het is het makkelijkst om het gehakt eerst in tweeën te delen, dat weer door tweeën en dan het laatste stuk door drieën. 


Als je niet zo'n groot gezin hebt dan kan je ook de helft klaarmaken. Ik maak deze hoeveelheid en zie wel wat er op gaat. De overige gehaktballen eten wij een dag later bij de lunch of gaan de vriezer in. 

Leg de ballen nu voor minimaal een half uur in de koelkast, hierdoor vallen ze minder snel uit elkaar tijdens het bakken. 

Laat nu een klontje boter smelten in de braadpan. Leg voorzichtig de ballen in de pan en braad deze aan. Ze mogen best wel lekker donker worden maar ze moeten niet verbranden. Als ze een mooie kleur hebben gekregen kiep je een glas warm water bij de ballen en zo'n 100 ml BBQ saus. Meng dit en laat de ballen dan een minuut of 20 gaar sudderen. 


Ondertussen maak je de bonensalade

 

En de kaasaardappelen mogen er eigenlijk niet bij ontbrekenAls dit recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken? 

-------------------------------------------------------------

- Bekijk hier meer Mexicaanse recepten


Geen opmerkingen:

Een reactie posten