donderdag 6 augustus 2015

Kaasaardappelen uit de oven

Wat een feest was dit. Kaasaardappelen uit de oven. Wij eten graag aardappelen en zeker als ze uit de oven komen (zie ook hier). Met een lepeltje olie en wat kruiden heb je zoveel meer dan gekookte aardappelen en ze druipen tenminste niet van het vet wat je bij gebakken aardappelen of gefrituurde aardappelen hebt. Niet erg maar dit vinden wij gewoon lekkerder. 

Dit recept is ideaal voor de feestdagen als je veel eters krijgt!

Meestal bak ik de aardappelen alleen met wat zout of kruiden maar vandaag had ik er geraspte kaas overheen gedaan en ze teruggezet in de oven tot de kaas ging smelten. Een feestje wat zeer werd gewaardeerd. 


Nodig (per persoon):
- 1 hele grote aardappel (zijn ca. 200 gram per stuk)
- snufje zeezout
- lepeltje olie
- 30 gram geraspte kaas per aardappel (jong, jong belegen, Emmentaler, Gruyere, mozzarella). Dit is ongeveer 1 eetlepel per halve aardappel
- peterselie

Kan je geen grote aardappelen vinden gebruik dan meerdere kleinere. Pas de hoeveelheid aan naar de eter. Het hangt er ook een beetje vanaf wat je bij de aardappel serveert. 

Gebruik je enkele aardappelen dan kan je ze voorgaren in de magnetron. Was de aardappelen en prik de aardappel in met een vork. Verwarm elke aardappel 2 minuten op vol vermogen. Prik in de aardappel of deze gaar is. Zo niet, zet het dan nog even terug in de magnetron. 

Wil je de aardappelen niet voorgaren leg ze dan na het insnijden op de bakplaat van de oven. Ze gaan dan langer de oven in maar hebben geen voorbereiding meer nodig. 

Het insnijden: 
Snijd de aardappel door midden. Snijd er dan met een scherp mes lengtebanen in waarbij je de aardappel niet doorsnijdt. Draai de aardappel een slag en snijd er weer banen in. Zo ontstaan er vierkantjes. 


Leg de halve aardappelen naast elkaar op een bakplaat voorzien van een stuk bakpapier zodat ze na het bakken eenvoudiger loslaten. Strooi een snufje zeezout over de aardappels en druppel er wat olie op.

Voorgegaarde aardappelen: 
Verwarm de oven op 220 graden en zet de aardappelen 10 minuten in de hete oven tot ze mooi bruin gaan zien.


Strooi de kaas erover en zet de aardappelen nog zo'n vijf minuten terug zodat de kaas kan smelten. 




Bij niet voorgegaarde aardappelen:
Verwarm de oven op 180 graden en zet de aardappelen 30 minuten in de hete oven. Controleer de gaarheid en zet ze eventueel nog terug totdat ze gaar zijn. Het kan soms wel 45 minuten duren voordat de aardappelen gaar zijn, dit hangt ook af van het ras. 

Als de aardappelen gaar zijn verhoog dan de stand van de oven naar 220 graden en volg het recept van de voorgegaarde aardappelen hierboven. 

Garneer de aardappelen met een beetje peterselie. Heerlijk bij de Mexicaanse gehaktballen en koude bonen salade. Ik neem aardappelen met een dunne, schone schil die je dan kunt opeten. 

Kindvriendelijk:
- Deze aardappelen zijn een succes. Ze mogen ook eerst geschild worden



Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken? 

-------------------------------------------------------------



Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:



Weet je dat ik kookworkshops geef? Van chocoladeparty's (bonbons en truffels maken) tot high tea's, sushi workshops, wereldgerechten en meer. Deze geef ik bij jou thuis of op locatie naar keuze. Heb je een vrijgezellenfeest, familiefeest of zoek je een leuk bedrijfsuitje, lees dan hier meer informatie om een gezellige kookworkshop te boeken. Bij grote groepen neem ik een collega mee.

11 opmerkingen:

  1. mmmmm ik wist niet wat ik vandaag zou gaan . eten nu wel ga het proberen heel erg bedankt hiervoor

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Marlon,

    Ik heb deze aardappelen al eens gemaakt voor ons tweetjes en ze waren heerlijk. Helaas kreeg ik niet zo'n mooie blokjes(gingen niet iets open staan )zoals bij jou op de foto te zien is. Aangezien ik ze met kerst wil maken voor de kinderen wil ik dat ze beter ogen. Heb je een tip? Groetjes Annah

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Annah, ik ben hard aan het denken wat het geweest zou kunnen zijn. Misschien had ik ze iets verder ingesneden of heeft het aan het soort aardappelras gelegen. Kan je zosnel niet tippen, sorry. Iemand anders?

      Verwijderen
  3. Hoi Marlon, dank voor je reactie.
    Ik weet nog, dat ik vastkokende aardappelen heb gebruikt. Kan ik dan beter iets kruimige aardappelen nemen?
    Groetjes Annah

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik had hier van die super aardappelen, zijn idd vaak binten dus iets kruimig

      Verwijderen
  4. zo buuf, die ga ik dus een keer proberen te maken hier, althans te Laten maken...dat doet de chef hier..hihi xx

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat een heerlijke aardappel tip, ik ga ze straks maken , laat het weten of ze lekker waren.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoor het graag van je al kan ik het antwoord denk ik al raden :)

      Verwijderen
  6. Dat ziet er goed uit! Ga ik proberen!
    Ik had de kinderen beloofd om iets bijzonders te maken wat iedereen lust...😊 ik denk dat dit gaat lukken!
    Hartelijk bedankt voor het recept!

    BeantwoordenVerwijderen