donderdag 6 augustus 2015

Kaasaardappelen uit de oven

Wat een feest was dit. Kaasaardappelen uit de oven. Wij eten graag aardappelen en zeker als ze uit de oven komen (zie ook hier). Met een lepeltje olie en wat kruiden heb je zoveel meer dan gekookte aardappelen en ze druipen tenminste niet van het vet wat je bij gebakken aardappelen of gefrituurde aardappelen hebt. Niet erg maar dit vinden wij gewoon lekkerder. 

Meestal bak ik de aardappelen alleen met wat zout of kruiden maar vandaag had ik er geraspte kaas overheen gedaan en ze teruggezet in de oven tot de kaas ging smelten. Een feestje wat zeer werd gewaardeerd. 


Nodig (per persoon):
- 1 hele grote aardappel (zijn al snel 200 gram per stuk)
- snufje zeezout
- lepeltje olie
- 30 gram geraspte gratineer kaas per aardappel (jong, jong belegen, Emmentaler, Gruyere, mozzarella). Is ongeveer 1 eetlepel per halve aardappel
- peterselie

Kan je geen grote aardappelen vinden gebruik dan meerdere kleinere. Pas de hoeveelheid aan naar de eter. Het hangt er ook een beetje vanaf wat je bij de aardappel serveert. 

Snijd de aardappel door midden. Snijd er dan met een scherp mes lengtebanen in waarbij je de aardappel niet doorsnijdt. Draai de aardappel een slag en snijd er weer banen in. Zo ontstaan er vierkantjes. 


Snelle manier: 
Verwarm de oven voor op 220 graden.

Kook de aardappel voor in de magnetron. Bij mij is 1 minuut per 100 gram aardappel voldoende op 1400 Watt. Ik gaar ze per drie delen ongeveer 5 minuten. Spoel de aardappel af, leg ze met het aanhangende water in een schaal en zet de magnetron aan. Prik erin of ze gaar aanvoelen en zet ze anders nog even terug.

Leg de halve aardappelen naast elkaar in een ovenschaal of op een stuk bakpapier, dan laten ze later makkelijker los. Strooi een snufje zeezout over de aardappels en druppel er wat olie op. Zet de aardappelen nu voor zo'n 10 minuten in de oven tot ze mooi bruin gaan zien.


Strooi de kaas erover en zet de aardappelen nog zo'n vijf minuten terug zodat de kaas kan smelten. 



Garneer de aardappelen met een beetje peterselie. Heerlijk bij de Mexicaanse gehaktballen en koude bonen salade. Deze aardappelen hadden een zeer dunne schil die ook gewoon opgegeten kon worden.

Langzame manier: 
Gaar de aardappelen in ca. 30-40 minuten in de oven op 180 graden en test of ze dan gaar zijn. Strooi dan de kaas erover en zet de aardappelen nog zo'n vijf minuten terug zodat de kaas kan smelten. 

Kindvriendelijk:
- Deze aardappelen zijn een succes. Ze mogen ook eerst geschild worden


Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken? 

-------------------------------------------------------------


8 opmerkingen:

  1. mmmmm ik wist niet wat ik vandaag zou gaan . eten nu wel ga het proberen heel erg bedankt hiervoor

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Marlon,

    Ik heb deze aardappelen al eens gemaakt voor ons tweetjes en ze waren heerlijk. Helaas kreeg ik niet zo'n mooie blokjes(gingen niet iets open staan )zoals bij jou op de foto te zien is. Aangezien ik ze met kerst wil maken voor de kinderen wil ik dat ze beter ogen. Heb je een tip? Groetjes Annah

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Annah, ik ben hard aan het denken wat het geweest zou kunnen zijn. Misschien had ik ze iets verder ingesneden of heeft het aan het soort aardappelras gelegen. Kan je zosnel niet tippen, sorry. Iemand anders?

      Verwijderen
  3. Hoi Marlon, dank voor je reactie.
    Ik weet nog, dat ik vastkokende aardappelen heb gebruikt. Kan ik dan beter iets kruimige aardappelen nemen?
    Groetjes Annah

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik had hier van die super aardappelen, zijn idd vaak binten dus iets kruimig

      Verwijderen
  4. zo buuf, die ga ik dus een keer proberen te maken hier, althans te Laten maken...dat doet de chef hier..hihi xx

    BeantwoordenVerwijderen