Nodig:
- ca. 2 kilo kipkluifjes, kipvleugeltjes of stukken kippendij
- 300 gram donkerbruine basterdsuiker
- 500 ml cola (geen light)
- 150 ml tomatenketchup
- 100 ml mosterd
- 50 ml ketjap
- 1 eetlepel gerookte paprikapoeder
- snufje zeezout
- 2 tot 3 theelepels sambal
- 1 eetlepel citroensap
- 1 flinke ui
- 3 tenen knoflook
- 1 stukje gember (2 cm)
De marinade is meer dan voldoende voor 2 kilo kip, pas het aan bij een kleinere hoeveelheid.
Verwarm de oven voor op 160 graden (hetelucht). Gebruik van die kleine kluifjes, die zijn het lekkerst voor dit recept. Gebruik geen light cola. Juist de suiker in de cola zorgt voor de stroperige, plakkerige laag op de kip.
Hak de uien, knoflook en gember klein.
Maak een marinade van alle bovenstaande ingrediënten. De hoeveelheden zijn bij benadering. Proef of het nog extra zout of sambal nodig heeft. Roer de kip door de marinade en zorg ervoor dat alle kipstukjes een laagje hebben. Je kunt de kip nu meteen in de oven doen maar je mag het ook een nachtje laten intrekken, maakt het nog smaakvoller.
Neem een grote platte schaal en leg daar de kip in. Zet de schaal in de oven. De kip heeft een gaartijd nodig van ca. 2,5 uur. Roer de kip elk half uur even om. Zet na 2 uur de oven lager naar zo'n 130 graden.
De kip is klaar als het meeste vocht is verdampt en het een plakkerige laagje heeft gekregen. Als het goed is valt de kip dan ook van het bot af. Zo zag de kip eruit na ca. 1 uur:
En zo zag het eruit toen het klaar was na 2,5 uur. De kip was zo mals dat het zo van het bot viel je je het dus geeneens hoeft te kluiven. Scheelt weer vieze vingers.
Wij hebben er dus echt van gesmuld. Durf je het aan?
Variatie:
- De marinade schijnt ook heerlijk te zijn met spareribs
Slowcooker:
Ondertussen heb ik de cola kip ook in de slowcooker proberen te maken. Ik vond het geen succes. Ik hoopte dat de kip gaar zou worden en dat het dan alleen, net als bij de spareribs, nog even onder de grill moest voor een lekker korstje. Gaar werden ze wel maar er zat totaal geen smaak aan. Dit kwam doordat er vocht vrij kwam van de kip wat niet kon verdampen. De kip lag als het ware in zijn vocht te zwemmen en kreeg niet de kans lekker sticky te worden.
Uiteindelijk heb ik de kip over gedaan op een ovenplaat en deze nog zeker twee uur in de oven gehad. De kip is er toen perfect uitgekomen maar volgende keer doe ik het dus meteen de oven in want de tijd in de slowcooker is nu alleen maar loze tijd geweest en de kip kreeg ik er dus niet lekkerder door.
Zo zag de kip na 3 uur slowcooking eruit (ik heb het hier met een schuimspaan uit de slowcooker gehaald, heb het vocht iets ingekookt en er later weer bij gedaan):
En zo kwam het uiteindelijk uit de oven, mooi bruin gekleurd en heerlijk op smaak:
Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?
-------------------------------------------------------------
Wat een leuk recept! Ik ben super benieuwd en zal het binnenkort eens maken. Ook goeie foto's, super bedankt voor deze tip!
BeantwoordenVerwijderenDankjewel, zeker je reacties over de foto's. Was er zelf best nog onzeker over, is moeilijk om dit soort dingen er aantrekkelijk op te krijgen.
VerwijderenZiet er inderdaad goed uit, hier een paar kippetjes liefhebbers dus deze ga ik zeker uitproberen. Zit er oo nog ergens een handige print knop op de site?
BeantwoordenVerwijderenWas dat maar waar, helaas kan dat niet toegevoegd worden bij deze blogs. Sorry. Ik sla zelf alles op in een favorietenmap op Pinterest.
VerwijderenHoelaat moeten we morgen er zijn hihihihi
VerwijderenStaat nu in de marinade voor morgen. Jammie!!
BeantwoordenVerwijderenJammie, ik krijg ook zin om ze weer te maken :). Ik zag dat je meerdere keren had geprobeerd te reageren. Sorry, ik moet reacties handmatig goedkeuren en was niet online.
VerwijderenKippies gaan straks in de marinade.
BeantwoordenVerwijderenKrijg morgen eters. Laat wel weten hoe we hebben gesmikkeld
Groningen. Tilly
Dat gaat vast wel lukken. Mocht het vocht niet goed verdampen dan kan je laatste half uur de oven ietsjes open zetten. Zal ik er ook nog bijschrijven, was ik vergeten.
VerwijderenLijkt mij heerlijk. Heb vandaag alles in huis gehaald, Ga hem morgen of maandag maken 😋
BeantwoordenVerwijderenWat leuk dat dit recept zo enthousiast wordt ontvangen. Ik lees graag of het smaakte.
VerwijderenIs er iemand geweest met de slowcooker versie?
BeantwoordenVerwijderenIk nog niet omdat ik bang ben dat er teveel vocht in de sc blijft hangen. Ik ga het wel proberen binnenkort.
VerwijderenIk heb het ondertussen in de slowcooker geprobeerd. Mijn ervaring lees je hierboven in de blog.
VerwijderenIk ga het vandaag ook maken!
BeantwoordenVerwijderenLaat me weten hoe je het vond en geniet ervan.
VerwijderenKippies staan weer in de marinade dus morgen of dinsdag heerlijk smikkelen
BeantwoordenVerwijderenGeniet er weer van, yummy 😋
VerwijderenHeerlijk! Vorig jaar met kerst gemaakt voor de familie en dit jaar staat het weer op het menu.
BeantwoordenVerwijderen