woensdag 4 januari 2017

Cola kip, borrelhapjes

Cola kip is een ontzettend lekker hapje voor later op de avond. Ik hoor je denken cola en kip? Ja, dat dus. De kip wordt langzaam gegaard in een marinade waarin cola verwerkt is. Doordat alle vocht verdampt blijft er een heerlijke plakkerige kip over die beslist niet te zoet smaakt want daar zorgen de andere ingrediënten voor. Het resultaat is een lichtzoete, kruidige, pittige kip. Smaak is lastig te omschrijven, moet je gewoon proeven. Te lekker.


Nodig:
- ca. 2 kilo kipkluifjes, kipvleugeltjes of stukken kippendij
- 300 gram donkerbruine basterdsuiker
- 500 ml cola (geen light)
- 150 ml tomatenketchup
- 100 ml mosterd
- 50 ml ketjap
- 1 eetlepel gerookte paprikapoeder
- snufje zeezout
- 2 tot 3 theelepels sambal
- 1 eetlepel citroensap
- 1 flinke ui
- 3 tenen knoflook
- 1 stukje gember (2 cm)

De marinade is meer dan voldoende voor 2 kilo kip, pas het aan bij een kleinere hoeveelheid.
Verwarm de oven voor op 160 graden (hetelucht). Gebruik van die kleine kluifjes, die zijn het lekkerst voor dit recept. Gebruik geen light cola. Juist de suiker in de cola zorgt voor de stroperige, plakkerige laag op de kip. 

Hak de uien, knoflook en gember klein.
Maak een marinade van alle bovenstaande ingrediënten. De hoeveelheden zijn bij benadering. Proef of het nog extra zout of sambal nodig heeft. Roer de kip door de marinade en zorg ervoor dat alle kipstukjes een laagje hebben. Je kunt de kip nu meteen in de oven doen maar je mag het ook een nachtje laten intrekken, maakt het nog smaakvoller.  

Neem een grote platte schaal en leg daar de kip in. Zet de schaal in de oven. De kip heeft een gaartijd nodig van ca. 2,5 uur. Roer de kip elk half uur even om. Zet na 2 uur de oven lager naar zo'n 130 graden. 


De kip is klaar als het meeste vocht is verdampt en het een plakkerige laagje heeft gekregen. Als het goed is valt de kip dan ook van het bot af. Zo zag de kip eruit na ca. 1 uur:


En zo zag het eruit toen het klaar was na 2,5 uur. De kip was zo mals dat het zo van het bot viel je je het dus geeneens hoeft te kluiven. Scheelt weer vieze vingers. 


Wij hebben er dus echt van gesmuld. Durf je het aan? 


Variatie:
- De marinade schijnt ook heerlijk te zijn met spareribs

Slowcooker:
Ondertussen heb ik de cola kip ook in de slowcooker proberen te maken. Ik vond het geen succes. Ik hoopte dat de kip gaar zou worden en dat het dan alleen, net als bij de spareribs, nog even onder de grill moest voor een lekker korstje. Gaar werden ze wel maar er zat totaal geen smaak aan. Dit kwam doordat er vocht vrij kwam van de kip wat niet kon verdampen. De kip lag als het ware in zijn vocht te zwemmen en kreeg niet de kans lekker sticky te worden. 

Uiteindelijk heb ik de kip over gedaan op een ovenplaat en deze nog zeker twee uur in de oven gehad. De kip is er toen perfect uitgekomen maar volgende keer doe ik het dus meteen de oven in want de tijd in de slowcooker is nu alleen maar loze tijd geweest en de kip kreeg ik er dus niet lekkerder door.

Zo zag de kip na 3 uur slowcooking eruit (ik heb het hier met een schuimspaan uit de slowcooker gehaald, heb het vocht iets ingekookt en er later weer bij gedaan):


En zo kwam het uiteindelijk uit de oven, mooi bruin gekleurd en heerlijk op smaak: 


Als jij een andere ervaring hebt met cola kip uit de slowcooker dan lees ik het graag.


Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------




Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:



19 opmerkingen:

  1. Wat een leuk recept! Ik ben super benieuwd en zal het binnenkort eens maken. Ook goeie foto's, super bedankt voor deze tip!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel, zeker je reacties over de foto's. Was er zelf best nog onzeker over, is moeilijk om dit soort dingen er aantrekkelijk op te krijgen.

      Verwijderen
  2. Ziet er inderdaad goed uit, hier een paar kippetjes liefhebbers dus deze ga ik zeker uitproberen. Zit er oo nog ergens een handige print knop op de site?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Was dat maar waar, helaas kan dat niet toegevoegd worden bij deze blogs. Sorry. Ik sla zelf alles op in een favorietenmap op Pinterest.

      Verwijderen
    2. Hoelaat moeten we morgen er zijn hihihihi

      Verwijderen
  3. Staat nu in de marinade voor morgen. Jammie!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jammie, ik krijg ook zin om ze weer te maken :). Ik zag dat je meerdere keren had geprobeerd te reageren. Sorry, ik moet reacties handmatig goedkeuren en was niet online.

      Verwijderen
  4. Kippies gaan straks in de marinade.
    Krijg morgen eters. Laat wel weten hoe we hebben gesmikkeld

    Groningen. Tilly

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat gaat vast wel lukken. Mocht het vocht niet goed verdampen dan kan je laatste half uur de oven ietsjes open zetten. Zal ik er ook nog bijschrijven, was ik vergeten.

      Verwijderen
  5. Lijkt mij heerlijk. Heb vandaag alles in huis gehaald, Ga hem morgen of maandag maken 😋

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk dat dit recept zo enthousiast wordt ontvangen. Ik lees graag of het smaakte.

      Verwijderen
  6. Is er iemand geweest met de slowcooker versie?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik nog niet omdat ik bang ben dat er teveel vocht in de sc blijft hangen. Ik ga het wel proberen binnenkort.

      Verwijderen
    2. Ik heb het ondertussen in de slowcooker geprobeerd. Mijn ervaring lees je hierboven in de blog.

      Verwijderen
  7. Ik ga het vandaag ook maken!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Kippies staan weer in de marinade dus morgen of dinsdag heerlijk smikkelen

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Heerlijk! Vorig jaar met kerst gemaakt voor de familie en dit jaar staat het weer op het menu.

    BeantwoordenVerwijderen