maandag 24 oktober 2016

Heerlijke malse spareribs uit de slowcooker

Sinds kort heb ik een slowcooker (SC) in huis. Eigenlijk wilde ik er niet aan. Weer een apparaat erbij, weer iets op het aanrecht, weer plek maken, je kent dan wel. Maar mijn nieuwsgierigheid won mijn overpeinzingen. Zeker toen ik een geweldige aanbieding tegenkwam kon ik het niet meer laten.

Een slowcooker is een moderne versie van het ouderwetse petroleumstelletjes wat oma vroeger had staan of later de sudderpan op het vuur met zo'n plaatje eronder zodat het niet te hard ging. Bekende merken zijn de Crockpot, Andrew James, Swan en Russel Hobbs. Gewoonlijk kook ik op inductie waar ik eenvoudig een lage temperatuur op kan instellen maar toch heb ik een slowcooker gekocht. Het verschil met het inductiekoken vind ik niet zo groot maar het grootste voordeel is dat je de SC onbeheerd aan kan laten staan zonder dat je bang hoeft te zijn dat er iets gebeurd. Zou ik met mijn inductieplaat toch niet zo snel doen.

De SC wordt veel gebruikt voor het maken van (runder)stoofpotjes. Bij het bereiden in een slowcooker wordt het vlees heel langzaam gegaard wat de smaak ten goede komt. Denk maar aan pulled pork in de oven wat ook langzaam wordt gegaard. Die zou je trouwens ook in de SC kunnen maken maar dat wil ik eerst nog gaan testen. Verder wordt de SC veel gebruikt voor het maken van soepen en heb ik er bijvoorbeeld ook al heerlijke drumsticks in gemaakt.

Gisteren maakte ik er voor de tweede keer spareribs in. De eerste keer vonden wij ze zo ontzettend lekker dat ik ze nog geen week later nog een keertje maakte. Meteen vrienden uitgenodigd zodat ze lekker mee konden eten.


Nodig (3-4 personen):
- 2 kilo spareribs
- droge marinade (dry rub): ongeveer 2 eetlepels bruine suiker, 1 eetlepel paprikapoeder, 1 eetlepel knoflookpoeder, 1 eetlepel kerriepoeder, 1 theelepel cajunkruiden (harissapoeder of chilipoeder), zeezout naar smaak
- natte marinade: ongeveer 1 eetlepel ketjap manis, 1 eetlepel ketjap asin, 1 eetlepel bbq saus, 1 eetlepel honing, 1 theelepel sambal manis (sriracha saus en/of chilisaus) + 1 eetlepel gerookte paprikapoeder

Wij aten de eerste keer twee kilo spareribs met vier personen. Was net genoeg. Gisteren had ik vier kilo en waren wij met zes man. Ook deze gingen op. De hoeveelheid hangt af van wat je erbij eet en hoeveel vlees er op de spareribs zit. In mijn SC van 6,5 liter past maximaal vier kilo spareribs. Meer had er echt niet ingegaan. 

De eerste keer gebruikte ik alleen de natte marinade. In de SC gleed dat er vanaf waardoor de saus onderin de pan was gaan zitten en ik de spareribs tussendoor een paar keer moest doorroeren om de saus er weer doorheen te mengen (dit kost extra gaartijd). 

De tweede keer heb ik de avond ervoor een mengsel gemaakt van droge kruiden in combinatie met bruine suiker. Ik deed een flinke schep bruine suiker in een schaaltje en daar heb ik de andere droge kruiden doorheen gemengd. Een beetje losse vingerwerk met de hoeveelheden omdat het ook maar net is wat je wilt. Ik hou van pit dus ben flink gaan strooien met cajunkruiden en harissapoeder. Op het moment dat je de mix proeft moet je eigenlijk denken, ha pit, o,nee zoet, o,nee zout. Afijn het moet een soort van smaakexplosie in je mond zijn. Twijfel je, maak dan een dry rub zoals ik bij de pulled pork heb gedaan met Griekse kruiden. 

Om meer kwijt te kunnen in de pan snijd je de spareribs eerst in stukken. Wrijf de spareribs in met de droge kruidenmix en zet ze een nachtje weg in de koelkast. De kruiden trekken er dan extra goed in. 

De volgende ochtend zet je de spareribs een uurtje uit de koelkast zodat de ergste kou er vanaf is. Daarna doe je ze in de SC. Gewoon erin leggen, zonder vet of vocht. Dan zet je de slowcooker aan. Ik deed ze bij de twee kilo eerst een uur op high en daarna een uur of vijf op low. Ze zijn goed als het vlees bijna van het bot afvalt. Toen ik er vier kilo in had zitten heb ik ze een uur of zes op high gezet. Daarna op warmhouden tot wij gingen eten. Ik moest weg en kon ze daardoor tussendoor niet naar low omzetten. Ik denk dat dat wel had gekund. Alleen low had ook gekund maar ik was te laat met aanzetten en wilde geen risico nemen dat het niet optijd gaar zou zijn. 

En dan:
Tegen de tijd dat de spareribs klaar zijn gaan er bij mij aardappeltjes in de oven en maak ik een groene salade voor erbij. Een schaal met warm water en citroensap op tafel voor de vieze handen en de grillplaat aan. 

De spareribs bak ik dan nog even om en om op de grillplaat met de natte marinade erover. Hiervoor maak ik een sausje met gelijke delen ketjap manis, ketjap asin en BBQ saus (zelfgemaakt of uit fles. Ik heb altijd een voorraad in mijn vriezer). Een flinke lepel gerookte paprikapoeder erdoor en honing en sambal (of sriracha, chilisaus) naar smaak. Met een bakkwastje kan je dan eenvoudig het vlees deppen. Eet smakelijk! 


Kindvriendelijk:
- Bij mij houden ze niet van kluiven maar dat is bij deze spareribs niet meer nodig want die vallen van het bot. Zeer kindvriendelijk dus.

Variatie:
- Deze spareribs kunnen natuurlijk ook heel goed op de BBQ. Voorgaren in de slowcooker en dan ipv op de grillplaat op de BBQ (of onder de hete grill van de oven)

Tips voor aanschaf van een slowcooker:
- Ik vind het fijn als de deksel van glas is zodat je er doorheen kunt kijken
- Ik vind het fijn als er een timer opzit die automatisch overgaat in de warmhoudstand als hij klaar is
- Ik wilde graag een grote slowcooker. In de mijne van 6,5 liter kan ik met gemak voor acht personen de smoor djawa maken. Ook maakte ik er een Boeuf Bourguignon in voor zelfs tien personen. Ik maak graag veel en vries dan een gedeelte in als het niet op gaat. 

Slowcookers zijn in NL te koop bij o.a. Bol.comde Slowcookery en de Mediamarkt. Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------

Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:

In deze post zijn affiliatelinks verwerkt.

18 opmerkingen:

 1. Wij zijn met zijn 2en maar ben van mening dat een slowcooker niet groot genoeg kan zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Marlon,
  Dat ziet er lekker uit.
  Ik ben zelf ook dol op koken en uiteraard ook lekker eten en ga dit in het weekend uitproberen.
  Ik heb helaas geen slowcoocker maar in de oven, op lage temperatuur, moet het ook lukken.
  Bedankt voor het recept en de uitgebreide beschrijving.
  Groet, Guus

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Guus, het lijkt mij ook geen probleem in de oven. Kijk even bij het recept van de pulled pork hoe ik die in de oven heb bereid. Misschien bij de spareribs ook lekker om tussendoor te deppen met de natte marinade.

   Verwijderen
 3. Hoi! Gebruik je nu alleen de dry rub? Ik kom bij de ingredienten wel de natte marinade tegen maar bij de beschrijving hoe je de ribs klaarmaakt zie ik het niet meer staan. (Of lees ik er overheen?) Groetjes Nienke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De dry rub strooi je over de spareribs en dan wrijf je het een beetje in. Daarna zet je het een nachtje weg in de koelkast.

   Verwijderen
 4. Dit ziet er heerlijk uit. Ik ga het eens testen in mijn mc.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Marlon! Ik zocht een lekker recept voor mijn slowcooker en kwam op jouw spareribs uit! Heb ze gisteren gemaakt met dry rub en dan natte marinade voor het grillen. En wat was het lekker! Ik ga het binnenkort voor een etentje met vrienden nog eens maken! Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Super dat je ze hebt gemaakt en dat je ze ook zo geslaagd vond 😀

   Verwijderen
 6. Ik heb deze laatst gemaakt en ik zeg top!@
  Iedereen vrat zijn vingers erbij op ..mooi recept dank je wel

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb (teveel) spareribs gekocht. Ze zijn een beetje taai.
  Ik wil nu proberen om ze in de slowcooker na te garen. Alle kruiden en ingredienten zitten er al op. Kan ik ze zo in de slowcooker leggen in stukjes en dan een paar uur na laten garen, of worden ze dan nog taaier?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben bang dat het de kwaliteit van het vlees is waardoor ze taai zijn. Ik weet niet of het goed komt door ze nog langer te laten garen maar je kunt het natuurlijk wel proberen. Durf je hier niet zo goed in te adviseren.

   Verwijderen
 8. Ik heb het geprobeerd en de spareribs lieten wat beter los van het bot, na 5 uur.
  Ze waren iets beter, maar ondanks dat ik er wat water bijgegooid heb waren ze wel droog geworden en niet heel veel malser. Dat water moest er wel bij trouwens, want ik rook een aanbrandlucht.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zonde dat het niet helemaal geworden is wat je wilde. Was er al een beetje bang voor.

   Verwijderen