vrijdag 14 oktober 2016

Pittige (hete) kip met ketjap, risotto en cashewnoten

Vorige week at ik dit heerlijke gerecht bij mijn zusje en de dag erna ben ik het meteen zelf gaan maken om de rest van ons gezin ook mee te laten genieten. Sinds die tijd zal ik het elke dag wel willen maken want ik het is onwijs lekker. Het gemak hier is ook weer dat je eenvoudig de hoeveelheden kunt aanpassen naar de grote van de groep eters en dat het vrij snel op tafel staat.


Nodig (5-6 personen):
- 1 kilo kipfilet (minder mag ook)
- 3 eetlepels bloem
- 2 uien
- 1 rode peper
- 1 bosje lenteui (bosui)
- 2 tenen knoflook
- 2 à 3 eetlepels ketjap manis (zoet)
- 2 à 3 eetlepels ketjap asin (zout)
- 1 eetlepel bruine suiker
- 1 pak erwtjes (diepvries)
- 1 pak risotto
- 2 bouillonblokjes (kip of groenten)
- handje cashewnoten
- olie

Ik gebruikte hier een kilo kip. Lijkt wat veel maar omdat het om de kip gaat in dit gerecht mocht dat wel een keertje. 

Snijd de kip in grote stukken. Bestrooi met een beetje zwarte peper en zout en de lepels bloem. Masseer de bloem in zodat alle blokjes zijn bedekt. De bloem zorgt voor een iets krokante korst en maakt de saus licht gebonden. 


Snijd het groen van de lenteui in stukjes van ongeveer 2 centimeter. De bolletjes kan je fijn snijden en toevoegen aan de gesneden uien. Haal een puntje van de rode peper af en rol de peper tussen je handen. Hierdoor raken de zaadjes los en krijg je ze er makkelijker uit. Snijd de peper klein zonder de zaadlijst. Hak de knoflook fijn. 

Ik gebruikte 1,5 peper maar wees voorzichtig als je niet gewend bent om erg pittig te eten. Begin met een halve en voeg toe als je het pittiger wilt hebben. Je kunt de kip ook pittig maken met sambal of harissa maar de peper zorgt hierbij ook voor de vrolijke kleur in het geheel. 


Neem nu een kookpan waarin je lichtjes de gesnipperde uien aanfruit in wat olie. Voeg de risotto toe en roer dit door zodat de korrels een laagje olie krijgen. Voeg nu scheutje voor scheutje water toe en laat dit opnemen door de korrels. Op de verpakking staat hoeveel water je ongeveer nodig hebt. Ik had een pak van 400 gram waar ongeveer 1200 ml water in ging. Voor extra smaak heb ik twee bouillonblokjes toegevoegd aan het water.

Pak ondertussen een braadpan en bak de kip aan in hete olie. Doe dit in twee delen zodat de kip goed de kans krijgt om te bakken. Als je de kip in één keer in de pan doet, koelt de pan teveel af en gaat de kip koken in z'n eigen vocht. 

Haal de kip uit de pan en bak de lenteui met het pepertje gaar. Voeg hier de twee soorten ketjap aan toe en de suiker. De hoeveelheden zijn bij benadering. Proef of de saus nog wat ketjap asin of juist nog wat suiker nodig heeft. Ik heb drie soorten ketjap staan (2 zoete en een zoute) en heb er van alles een scheutje ingedaan. Voeg de kip weer toe en roer door. Meng er cashewnoten doorheen, warm door en laat het op een laag pitje staat tot de risotto klaar is. Kook in een derde pan de erwtjes gaar. Heeft maar een minuut of twee nodig. 

Ga genieten en laat je vingers heel. Ik at ze er bijna bij op.


Kindvriendelijk:
- Dit gerecht kan te pittig zijn voor kinderen. Voor mijn dochter heb ik de kip apart gebakken.

Variatie:
- Ik verwerkte de uien in de risotto. Iets van verborgen groenten, ze werden niet gezien nu. Geeft de risotto ook meer smaak maar je mag de uien ook meefruiten met de lenteui
- Eet de kip op broodje. Bijvoorbeeld op een vers Turks puntje of op pitabroodjes
- Maak de kip bij nasi of bami
- Eet er sperzieboontjes bij of peultjes, broccoliroosjes
- Eet de kip met pandanrijst en voeg dan iets meer ketjap toe omdat deze rijst wat droger is dan de risotto
- Mijn zusje deed er nog een lepel vissaus doorheen maar had ik niet in huis. Niet gemist ook
- Nog geen twee weken later maakte ik deze combinatie met noodles:


Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?
-------------------------------------------------------------

Geen opmerkingen:

Een reactie posten