zondag 22 mei 2016

De top 10 - Tapas

Het is weer tijd voor een Top 10. Tapasgerechtjes. Kleine gerechtjes die goed te combineren zijn. Kort geleden maakte ik een tapasbuffet met een verjaardag. Een tapa (meervoud: tapas) is de aanduiding voor een Spaans aperitiefhapje. Traditioneel is een tapa een eetlustopwekkend hapje dat in Spaanse cafés bij een alcoholhoudend drankje wordt genuttigd. Soms worden in Spaanse cafés (met name in Andalusië en in het binnenland) bij het bestelde drankje automatisch één of meerdere tapas gratis gegeven.

Er zijn honderden soorten tapas, die sterk per regio verschillen, zoals serrano-ham, olijven, 'calamares' (gefrituurde inktvisringen), kaas,tortilla en 'albondigas' (Spaanse gehaktballetjes). In de noordelijke regio's, waaronder Baskenland, gaat het meestal om 'pintxos', kleine stukjes brood belegd met allerlei verschillende ingrediënten (vis, vlees, vegetarisch of een combinatie van het genoemde). Bron: wiki.

In Nederland zie je steeds meer tapas restaurants ontstaan. Restaurants waar je als diner meerdere gerechtjes krijgt opgediend in kleine schaaltjes. Niet alleen Spaanse tapas maar ook Hollandse hapjes als kroketjes, stokbrood, spareribs. Of denk aan de all you can eat sushi bars waar ook alles in kleine schaaltjes worden geserveerd maar dan op Japanse wijze.

Mijn buffet was een mengeling van zelfgemaakte hapjes en gekochte hapjes. Hollandse hapjes en hapjes met invloeden van buitenaf.


Het is het handigste om een buffet te maken met koude en warme hapjes zodat je niet de hele tijd in de keuken staat. Ook raad ik aan om zoveel mogelijk voor te bereiden zodat je het hooguit nog hoeft op te warmen. Naast de zelfgemaakte hapjes heb ik ook kant en klare dingen gekocht als olijven, droge worstjes, toast en brood. Bij dit buffet had ik ook de gedroogde tomaten uit een potje maar die maak ik de volgende keer wel weer zelf want dan vind ik ze veel lekkerder. 

Verder is het leuk om het servies op elkaar af te stemmen. Ik heb zoveel mogelijk zwarte schaaltjes en borden bij elkaar gepakt om het een geheel te laten worden. Een grote platte schaal eronder en moet zeggen dat ik het zeer geslaagd vond. 

Wat je zoal kunt neerzetten: 

Kant en klaar: 
- olijven
- droge worstjes
- toast (zie je naast de worstjes, lijkt op bruin stokbrood maar is harde toast)
- tortilla chips 
- gemengd brood met kruidenboterKoude hapjes: 
- schaaltje olijfolie gemengd met balsamico, schaaltje grof zeezout, bruchetta en dukkah dip- een gevulde broodrol in dunne plakken. De originele of deze gemaakt van croissantdeeg- een heerlijk tomatenbroodje, ook goed als voorafje- cherry tomaatjes met een bolletje mozzarella, een basilicumblaadje en een beetje pesto ertussen- een schaaltje zongedroogde tomaten (pot) of gedroogde tomaten uit de oven (zelf gemaakt)- uitgeholde komkommers gevuld met kruidenkaas en een stukje gedroogde tomaat


- wraps met vulling naar keus. Ik koos voor een vegetarische variant met oude kaassalade- de gemarineerde tomatensalade van mijn voorgaande post past er ook prima bijHapjes die je koud of warm kunt serveren:
- natuurlijk mogen de knoflook champignons niet ontbreken
- gehaktballetjes in tomatensaus, bijvoorbeeld Albondigas, Griekse of deze Marokkaanse

Warme hapjes: 
Warme aardappelen uit de oven. Bijvoorbeeld deze Roseval of ...... deze kaasaardappelen


- bitterballen
- kipkluifjes

Vul je aan? 

-------------------------------------------------------------

- Bekijk hier alle tapashapjes- Bekijk hier meer top 10's


Geen opmerkingen:

Een reactie posten