donderdag 19 mei 2016

Gemarineerde tomatensalade

Ik heb een enorm lekker recept voor je. Tomaten gemarineerd in een kruidige dressing en dan geserveerd met fijngesneden rode uienringen. De salade is heerlijk als onderdeel van een buffet, bij de BBQ of met aardappeltjes en een stukje vlees. In de zomer ook lekker om met wat brood te eten. Maak de salade een paar uur van te voren zodat de smaken er goed in kunnen trekken.


Nodig:
- 1 kilo tomaten
- 1 grote witte ui fijngesnipperd
- 2 knoflookteentjes gesnipperd (optioneel)
- 25 ml balsamico crème of azijn
- 25 ml rode wijnazijn
- 50 ml olie
- ca. 1 eetlepel gesnipperde peterselie (+ 1 eetlepel voor garnering)
- ca. 1 eetlepel gesnipperde basilicum
- ca. 1 eetlepel gesnipperde bosui
- ca. 1 eetlepel gesnipperde bieslook
- ca. 1 eetlepel tijm
- peper en zout, evt. kruidenzout
- 1 rode ui

Bij het gebruiken van balsamico azijn i.p.v. crème kan je een klein schepje suiker toevoegen aan de dressing. 

Maak een dressing van de balsamico, wijnazijn en olie. Gebruik een extra virgin olie voor nog meer smaak. Meng de groene kruiden, witte ui en knoflook door de dressing. Breng op smaak met peper, zout en/of kruidenzout. 

Mis je één van de groene kruiden, dan kan je die vervangen voor gedroogde kruiden of weglaten. De hoeveelheden van de kruiden zijn bij benadering, ik knip er gewoon wat doorheen. 

Snijd de tomaten in ringen. Doe deze in een schaal en schenk de marinade erover. Laat de marinade nu een paar uur intrekken. Hoeft niet in de koeling. Schep af en toe een keertje door. 

Giet de tomaten voor gebruik door een zeef. Vang het vocht van de marinade op. Serveer de tomaten in een mooie schaal met fijne rode uienringen erover en nog wat peterselie. Zet de marinade er los bij voor wie nog meer over de salade wilt of om er stukjes brood in te dopen.

Ik heb de salade gemaakt voor bij een buffet. Als hoofdgerecht schat ik in dat je hier voldoende aan hebt bij 4 personen. 



Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?


-------------------------------------------------------------



Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:


Weet je dat ik kookworkshops geef? Van chocoladeparty's (bonbons en truffels maken) tot high tea's, sushi workshops, wereldgerechten en meer. Deze geef ik bij jou thuis of op locatie naar keuze. Heb je een vrijgezellenfeest, familiefeest of zoek je een leuk bedrijfsuitje, lees dan hier meer informatie om een gezellige kookworkshop te boeken. Bij grote groepen neem ik een collega mee.


5 opmerkingen:

  1. Vorige week met dat warme weer gemaakt. Het was heerlijk!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heerlijk wat een heerlijk bijgerecht. Net zo lekker als hoe mijn moeder het vroeger maakte. ;) Maak het zelf ook geregeld maar niet zo als jij.. echt heerlijk ga het altijd zo maken!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat ontzettend leuk dat het aan vroeger doet denken :)

      Verwijderen
  3. Wat een super heerlijke tomatensalade

    BeantwoordenVerwijderen