vrijdag 6 mei 2016

Pulled Pork met de lekkerste kruidenmarinade tot nu toe

Pulled pork Griekse stijl gemaakt en WOW wat was dat geweldig zeg. Ik had nog nooit eerder pulled pork gemaakt en was gaan zoeken op internet naar een goed recept. Ik werd gek van de vele mogelijkheden en ben toen zelf maar wat gaan rommelen met kruiden en saus die ik in huis had. Wat hebben wij ervan gesmuld.

Ik wilde mijn recept eerst niet plaatsen omdat het dan nog lastiger voor je wordt om een keuze te maken. Maar op veler verzoek van mijn trouwe Facebook en Instagram volgers plaats ik het toch. Bij deze dus recept nummer 1000...en 1 voor pulled pork.

Pulled pork maken is niet moeilijk. Met de juiste kruidenmix (wat is juist) en heel veel geduld kwam ik tot heerlijk smeuïg draadjesvlees, bereid in de oven. Begin smorgens, anders heb je kans dat je middennacht nog in de keuken staat. Ik spreek hierbij uit ervaring.


Pulled pork is een manier van varkensvlees braden voor een langere tijd, op een lage temperatuur. Vlees dat doorgaans vrij taai is, wordt door deze bereidingswijze erg mals en kan na het koken uit elkaar getrokken worden; vandaar de naam "pulled" pork.

In de Verenigde Staten wordt pulled pork meestal bereid door een schouderstuk, of procureur, lang te garen op een barbecue door het te roken, maar het is ook mogelijk om dit in een slow cooker te braden of een traditionele oven. Het vlees wordt traditioneel geserveerd op een wit bolletje met wat coleslaw en een saus op azijn-basis. (wiki)

Nodig:
- 2 kilo varkensschouder of procureur
- 200 ml Griekse kruidenmix (of andere kruiden)
- 50 ml bruine basterdsuiker
- 30 ml gerookte paprikapoeder
- appelsap

Gebruik minimaal een stuk vlees van een kilo aan één stuk, anders wordt het te droog. Ik had twee stukken van een kilo. Vraag je slager een dag van te voren of ze een stuk vlees voor je willen snijden, niet elke slager heeft het op voorraad. Snijd de dikste vetlaag er vanaf. 

Je begint met het marineren van het vlees met een droge kruidenmix, ook wel dry rub (wiki) genoemd. In dry rub zit meestal paprikapoeder, knoflookpoeder, uienpoeder, peper en zout. Het lekkerste is een mix van zuur, zoet, zout, scherp. Het zure haal je later uit de BBQ saus waar azijn in verwerkt is. 

Ik heb een mix gemaakt van de bruine basterdsuiker, gerookte paprikapoeder en Griekse kruidenmix (daar zitten al paprikapoeder, knoflookpoeder en andere lekkere kruiden in. Ook weet ik dat deze mix heel goed past bij varkensvlees, zie het recept van de souvlaki of gyros). Proef of de mix je aanstaat. Voeg evt. nog wat chilipoeder toe. 

Nu gebruik je ca. twee flinke eetlepels per kilo vlees en dat vlees moet je er dan goed mee inwrijven. Ik heb een huishoudzak gepakt, daar het vlees in gedaan, de kruidenmix erop gestrooid en via de buitenkant ben ik de kruiden erin gaan kneden. Daarna zet je het vlees voor een uurtje in de koelkast.


Door het zout in de rub onttrekt er vocht aan het vlees. Na een uurtje zie je dit vocht naar boven komen. Dan wordt het tijd om het vlees de oven in te doen. Gedurende het bakproces trekt het vocht weer in het vlees en dat neemt de rest van de kruiden mee waardoor ook het binnenste van het vlees gekruid wordt. 


Zet de oven aan op 100 graden, zonder bovenwarmte. Leg het vlees in een schaal en zet het midden in de oven. Ga wat anders doen voor minimaal twee uur. 


Na twee uur zie je dat de kruiden in het vlees zijn getrokken. Nu mag je het vlees gaan deppen met een sausje. Doe je dit eerder dan heb je kans dat je de kruidenmix eraf wrijft. 

Ik heb een sausje gemaakt van de overgebleven kruidenmix, een scheutje appelsap en een paar flinke lepels bbq saus. De bruine suiker in de mix en de appelsap zorgen ervoor dat het vlees gaat karameliseren. Er komt een donkere laag op het vlees wat een soort korst geeft en wat het vlees straks extra lekker maakt. 


Smeer het vlees nu elke twee uur in aan beide kanten. Vergeet de zijkanten niet. Heb verder vooral veel geduld. Na ca. 8 tot 10 uur is het vlees pas gaar. Hangt af van het soort vlees en de dikte van het vlees. 


Als het vlees gaar is (dat merk je als je het met twee vorken uit elkaar kunt trekken), wikkel je het vlees voor een half uur in aluminiumfolie. Laat het rusten op je aanrecht zodat alle smaken zich goed verdelen. Haal het daarna uit de folie en ga het vlees uit elkaar trekken. Heb je een vleesthermometer, dan moet het binnenste gedeelte van het vlees een temperatuur hebben van 88 graden. 


Het vlees wordt traditioneel gegeten op een zacht broodje met coleslaw. Ik ging er speciaal voor naar de supermarkt en vergat het alsnog te kopen. Was vlak voor sluitingstijd dus kon niet meer terug. Moet zeggen dat ik het niet gemist heb, ook zonder is het hartstikke lekker.  

Omdat wij de pulled pork pas de tweede dag aten (en derde dag, en vierde) heb ik het als volgt opgewarmd. Ik heb een scheutje appelsap in mijn koekenpan gedaan. Daarin BBQ saus opgelost. Daar het vlees bij gedaan en doorgewarmd. Zo heb je geen boter nodig en krijgt het vlees een heerlijk saus laagje. Overdrijf niet met de hoeveelheid saus, het vlees moet overheersen.


De derde dag wilde ik niet weer brood en hebben wij het met rijst gegeten.Ondertussen was ik al aan het uitdelen geweest naar vrienden maar bleef er toch nog een beetje over. Dat heeft mijn man koud op zijn brood gedaan en mee naar het werk genomen. Ik had verwacht dat er genoeg over zou blijven om in te vriezen voor een latere keer maar helaas, het was te lekker. Gauw dus nog maar een keer maken.

Kindvriendelijk:
- Jazeker

Variaties:
- Ook de Mexicaanse kruidenmix in combinatie met de BBQ saus lijkt mij heerlijk. Voeg daar dan minder bruine suiker aan toe want er zit al bruine suiker in de mix. Voeg wel gerookte paprikapoeder toe want dat geeft een soort van BBQ smaakje.
- En ik ga de eerstvolgende keer een Oosterse variant maken met nasi/bami kruiden (hier dan wat zout, bruine suiker en gerookte paprikapoeder doorheen) en een sausjesdip van ketjap, appelsap en wat van de kruiden erdoor. Daarna lijkt het me heerlijk om het vlees met satésaus te eten


Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:
Geen opmerkingen:

Een reactie posten