zondag 20 november 2016

Witte bonen in zelfgemaakte tomatensaus met gehakt en kruiden

Ik ben geen fan van witte bonen in tomatensaus uit zo'n blik of pot en daarom eet ik het ook nooit. Mijn man daarentegen kan ik het elke dag wel voorzetten (bijna dan). Als groenten op dagen dat wij makkelijk eten, bij de frietjes of desnoods zo direct koud als lunch. Mij niet gezien dus maar... ik lust het wel, alleen dan op mijn zelfgemaakte manier.

Lang geleden maakte ik het al eens als cassoulet met worst en spek erdoor maar dat recept heb ik nooit geplaatst. Vorige week maakte ik het met gehakt en zelfgemaakte kruidenmix en dat recept plaats ik nu omdat ik bang ben dat ik het anders vergeet terwijl dit dus wel heel erg lekker is.


Nodig (ca. 4 personen):
- 350 gram gehakt
- 2 uien
- 2 tenen knoflook
- klein blikje tomatenpuree
- 1blik tomatenblokjes of ca. 500 gram verse tomaten
- 3 eetlepels Italiaanse kruiden
- 1 theelepel sambal
- 1 eetlepel ketjap
- 1 runderbouillonblokje
- 1 groot blik witte bonen
- scheutje witte wijn (50-100 ml), optioneel
- verse basilicum, optioneel
- rijst of aardappelen

Zoals bij de meeste recepten gebruik ik heel snel uien en knoflook. De start van een lekkere smaak die bijna overal wel bij past. Wil je dit niet dan mag je het ook weglaten. Snijd beiden klein of gebruik een multihakker. 

Rul het gehakt in wat olie. Je mag meer gebruiken maar de bonen zijn ook al zeer voedzaam dus ik heb voor dit gerecht iets minder gehakt gebruikt dan dat ik anders zou doen. Voeg de uien en knoflook toe en fruit mee. Voeg de tomatenpuree toe en laat even meebakken zodat het ontzuurt. Voeg daarna het blikje met tomatenstukjes toe en vul dat blikje met water en voeg deze ook toe. Gebruik je verse tomaten, snijd deze dan eerst in blokjes. Voeg dan ca. 400 ml water toe. Strooi er een paar lepels Italiaanse kruiden doorheen. Breng de saus aan de kook.

Wil je wijn toevoegen (geeft een heerlijke smaak aan het gerecht) voeg deze dan ook nu toe. 

Laat alles een minuut of tien pruttelen en kook ondertussen de rijst of aardappelen erbij.

Breng de saus op smaak met sambal, ketjap en zo nodig een bouillonblokje, extra Italiaanse kruiden en/of een snufje zout. Warm de (uitgelekte en afgespoelde) bonen op in de saus en serveer de bonenschotel met verse basilicum.

Kindvriendelijk:
- Jazeker, maar laat de wijn dan weg 

Tip:
- Je kunt dit gerecht gerust een dag van te voren maken, dan snel af laten koelen en het de volgende dag weer opwarmen. De smaken trekken er dan nog beter in waardoor het nog lekkerder is. 

Variatie:
- Met gedroogde bonen nog lekkerder. Eerst een nacht laten weken en daarna zachtjes koken tot ze gaar zijn (zie verpakking). Liefst koken in water met een bouillonblokje. De bonen zelf krijgen dan al een heerlijk extra smaakje
- Voeg een extra blikje met van die reuze witte bonen toe
- Varieer met de kruidensoorten. Ik durf ervoor te gaan dat deze schotel ook heerlijk is met de Griekse kruidenmix, Marokkaanse kruidenmix en de Mexicaanse kruidenmix
- Gebruik bij Marokkaanse kruidenmix verse koriander ipv basilicum
- Lekker met rijst, aardappelen, frietjes, pasta, brood
- Zonder de gehakt natuurlijk ook een prima gerecht

Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken? 

-------------------------------------------------------------Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:
Geen opmerkingen:

Een reactie posten