maandag 7 november 2016

Gepocheerde peren in rode wijn + review

Het zal je niet ontgaan zijn dat ik sinds kort een slowcooker heb. De Slowcookery.nl ontging het in ieder geval niet en stuurde mij spontaan een leuk kookboek op om ideetjes op te doen wat er allemaal met de slowcooker (SC) kan.

Ik kreeg de Minibijbel Slowcooker van Catherine Atkinson. Een boek met meer dan 150 recepten waar je in blijft snuffelen. In het begin van het boek staat eerst heel veel basisinformatie. Waar je op moet letten als je een SC koopt, hoe je diverse soorten vlees kunt bereiden, hoe je soepen moet maken, stoofpotten, recepten kunt aanpassen, kooktijden omrekenen en nog veel meer. Daarna volgen er tientallen recepten. Recepten van soepen, vis, gevogelte, vlees, vegetarische schotels maar ook nagerechten, cakes, chutneys en drankjes. Het boek blijft open liggen waar je het open hebt geslagen, iets wat ik altijd wel fijn vind.

Ik heb gepocheerde peren gemaakt uit dit lekkere kookboek. Bij mij beter bekend als stoofpeertjes. Een heerlijk bijgerecht voor de Kerst.


Nodig (volgens recept uit het kookboek): 
- 1 fles fruitige wijn
- 150 gram fijne kristalsuiker
- 3 eetlepels heldere honing
- 1 kaneelstokje
- 1 vanillepeul in de lengte open gesneden
- 1 reep citroen of sinaasappelschil
- 2 kruidnagels
- 2 zwarte peperkorrels
- 4 stevige rijpe peren
- sap van 1/2 citroen
- munt om te garneren
- slagroom of zure room voor erbij

Ik ben niet echt een uit een kookboek koker. Ik lees meestal een recept, haal de basis eruit wat echt belangrijk is en dan ga ik zelf aan de gang. Ik heb in dit recept dus ook wat dingen aangepast. Zo begon ik met 4 kilo stoofperen (Gieser Wildeman) ipv vier peren. Vind het een beetje zonde om mijn SC aan te zetten voor een paar peertjes. De rest van de ingrediënten heb ik daardoor ook wat aan moeten passen, zal ik verderop beschrijven. In het kookboek staat de bereidingswijze stap-voor-stap beschreven. Ook staan er veel aantrekkelijke foto's bij. 

Schenk de wijn in de slowcooker. Voeg suiker, honing, kaneel, vanille, citroen of sinaasappelschil, kruidnagels en peperkorrels toe. Doe de deksel op de pan en zet de slowcooker 30 minuten op hoog (high). Roer af en toe. Schil ondertussen de peren en laat het steeltje zitten. Haal de geschilde peertjes door het citroensap om te voorkomen dat het vruchtvlees verkleurt. 


Zoals je kunt zien heb ik de peertjes in vier kwarten gesneden. Dit op verzoek van mijn gezin zodat ze later niet op de pitjes hoeven te letten. Ik had nog een sinaasappel liggen en daar heb ik de kruidnagels in gestoken, zijn ze sneller terug te vinden. 


Hieronder zie je alles in de pan zitten. Door de grote hoeveelheid peertjes had ik twee liter wijn nodig. Dit heb ik nog aangevuld met ongeveer een halve liter water. Ik ben gestopt met water toevoegen toen de peertjes gingen drijven. De peertjes die bovenop liggen worden niet rood, dus je moet het heel af en toe doorroeren. Verwarm de peertjes nu 2 tot 4 uur in de wijn. Zorg ervoor dat ze niet te gaar worden. 

Als je de peertjes heel laat zijn ze zwaarder en gaan ze niet drijven. Dan kan je voldoende hebben aan alleen de wijn. Probeer ze in ieder geval zoveel mogelijk onder vocht te zetten. 


De peertjes worden mooi dieprood door ze lang op lage temperatuur te garen. De SC is dus ideaal voor het maken van stoofpeertjes. Door de grote hoeveelheid peertjes die ik heb gemaakt hadden ze een langere gaartijd nodig. Ik heb de SC eerst een uur op high gezet en daarna een uurtje of vijf op low. 

Als de stoofpeertjes gaar zijn schep je ze met een schuimspaan uit de pan. Laat dan het wijnmengsel nog een uur zonder deksel doorkoken zodat het een soort van siroop wordt. Zet de SC uit en laat de wijn afkoelen. Je mag de wijn ook overschenken in een andere pan en op het gasfornuis een kwartiertje laten inkoken. Ik heb het sap ook nog ietsjes ingedikt met een lepel allesbinder. 

Zeef de wijn, schenk over de peertjes en zet ze minimaal drie uur in de koelkast. Serveer de peertjes op een apart bordje, schenk er wat wijnsiroop over. Garneer het gerecht tot slot met blaadjes munt en een dot room. De peertjes zijn koud en (lauw)warm lekker. 


Je kunt de peertjes een paar dagen in de koelkast bewaren. Ook kan je ze invriezen. Ontdooi ze dan in de koelkast en warm ze eventueel op in het sap.

Als je sap overhoudt, kan je die invriezen en gebruiken als je een volgende keer stoofpeertjes maakt.Ik heb vier kilo peertjes gemaakt met: 
- 2 flessen wijn (je kunt restjes wijn gebruiken, port, bessensap enz). Ik heb er een fles Gluhwein aan toegevoegd)
- Ik heb een flinke snuf zwarte peper gebruikt in plaats van peperkorrels.
- Ik gebruikte wat meer kruidnagels.
- Ik heb vanille-essence gebruikt in plaats van een peul. Vanillesuiker zou ook kunnen.
- Ik heb veel minder suiker en honing gebruikt. Ook omdat er al suiker in de gluhwein zit. Hoeveel ik precies heb gebruikt durf ik niet te zeggen. Ik heb de wijnmassa geproefd en toen ik het zoet genoeg vond heb ik het daarbij gelaten.
  

Variatie:
- De kruidnagels geven de peertjes een lekkere smaak. Ik denk dat je ook heel goed een stukje gember mee kunt laten koken en wat steranijs erdoor lijkt me ook lekker. 
- Wil je geen alcohol gebruiken (deze verdampt wel) kan je ook bessensap, rode dubbeldrank nemen

De Minibijbel van Catharina Atkinson:
- Het kookboek heb ik gekregen van de Slowcookery, nogmaals mijn dank hiervoor. De Slowcookery verkoopt naast kookboeken onder meer multicookers, airfryers, rijstkokers, slowcooker kruidenmixen en natuurlijk slowcookers.
- Uitgever = Veltman Uitgevers
- ISBN = 978 90 483 1171 2
- Pluspunten: Handzaam boek. Veel informatie, veel (lekkere) recepten, goed beschreven, aantrekkelijke foto's. Het boek blijft open liggen, het boek is goedkoop (tientje)
- Minpunten: De letters in het boek zijn niet zo groot waardoor ik het boek zonder bril niet kan lezen. Maar, ja dat is ook een bijkomend nadeel als je ouder wordt. Mijn dochter had geen moeite met de lettergrootte. 

Tips voor aanschaf van een slowcooker:
- Ik vind het fijn als de deksel van glas is zodat je er doorheen kunt kijken
- Ik vind het fijn als er een timer opzit die automatisch overgaat in de warmhoudstand als hij klaar is
- Ik wilde graag een grote slowcooker. In de mijne van 6,5 liter kan ik met gemak voor acht personen de smoor djawa maken. Ook maakte ik er een Boeuf Bourguignon in voor zelfs tien personen. Ik maak graag veel en vries dan een gedeelte in als het niet op gaat. 

Slowcookers zijn in NL te koop bij o.a. Bol.comde Slowcookery en de Mediamarkt. Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------
In deze post zijn affiliatelinks verwerkt.

2 opmerkingen:

 1. Wat een werk meis ik ben binnen drie minuten klaar buiten het schillen dan maar ziet er weer top uit
  Ik hou niet van wijn dus gebruik een pak dubbelsap appel/kers

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Qua werk valt toch wel mee? Alleen die peren schillen en snijden ben ik nooit zo happy op maar dat komt omdat ik dan ook meteen een hele berg maak :)

   Verwijderen